Χαρτογράφηση αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό από ΕΚΤ και ΣΕΒΕ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να συνεισφέρουν στην αποτύπωση αναγκών της αγοράς εργασίας, συμπληρώνοντας ένα σύντομο ερωτηματολόγιο
24.07.2024

Μια σημαντική πανελλήνια δράση για την αποτύπωση και χαρτογράφηση αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό για το 2024, υλοποιείται αυτή την περίοδο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η συλλογή στοιχείων πραγματοποιείται μέσω ενός σύντομου ερωτηματολογίου (www.ekt.gr/agoraergasias) που απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Στόχος της χαρτογράφησης αναγκών στην αγορά εργασίας είναι η καταγραφή σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο: α) των πραγματικών αναγκών των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, β) αιτιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την αναζήτηση προσωπικού, γ) προτάσεων που θα βελτιώσουν το πλαίσιο που αφορά την απασχόληση στις ελληνικές επιχειρήσεις και τον εντοπισμό του κατάλληλου προσωπικού.

Συγκεκριμένα, από την υλοποίηση της δράσης αναμένεται να εξαχθούν κλαδικά και γεωγραφικά συμπεράσματα, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς και μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τον βαθμό οργάνωσης των επιχειρήσεων, το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τις δυσκολίες κατά την εξεύρεση προσωπικού, το είδος των αναζητούμενων θέσεων εργασίας και των κινήτρων που προσφέρονται για την πλήρωσή τους.

Στη βάση των ευρημάτων της δράσης χαρτογράφησης, θα αναζητηθούν, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση και την επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα, ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις για την αναζήτηση και τον εντοπισμό του κατάλληλου προσωπικού για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν το σύντομο ερωτηματολόγιο, έως τις 31 Ιουλίου 2024 στη διεύθυνση: www.ekt.gr/agoraergasias.

Όλες οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο υποβάλλονται ανώνυμα και θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για την παραγωγή συγκεντρωτικών δεικτών.

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)
Μαργαρίτης Προέδρου | Τ: 210 220 4941, E: mproed@ekt.gr

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT) (www.ekt.gr), Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το ΕΚΤ, ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων,  που παράγεται στην Ελλάδα. Με σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, υψηλή τεχνογνωσία και προσωπικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης, το ΕΚΤ παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που ενισχύουν τη γνώση και τη μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία και οικονομία, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας:
• Συλλέγει, τεκμηριώνει και διαθέτει για περαιτέρω χρήση, ως δημόσια δεδομένα, έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού.
• Παράγει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας για τις ευρωπαϊκές στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας. Διεξάγει έρευνες, συλλέγει στοιχεία και παράγει εθνικές στατιστικές σε τομείς της επιστήμης & τεχνολογίας και της ψηφιακής οικονομίας. Λειτουργεί ως μηχανισμός επίσημης στατιστικής πληροφόρησης και παρακολούθησης δημόσιων πολιτικών.
• Συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για την Ανοικτή Επιστήμη και την Ανοικτή Πρόσβαση.
• Υποστηρίζει τη δικτύωση και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τη συνεργασία τους με την ερευνητική κοινότητα.