Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» (www.knowledgebridges.gr) τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και είχε ως κεντρικά θέματα την επωφελή δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις διαφορετικές διαστάσεις του brain drain. Η ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προσέλκυσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, νέους κατά κύριο λόγο, στελέχη εταιρειών, φοιτητές και πολίτες, καθώς επίσης και εκπροσώπους επιμελητηρίων και θεσμικών φορέων. Παράλληλα, την εκδήλωση παρακολούθησαν, μέσω ζωντανής σύνδεσης 4.500 Έλληνες από 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας ότι η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά προσόν για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ελλάδας. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο καθηγητής Κώστας Δουζίνας, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, υποστηρίζοντας τη σημασία της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των σύγχρονων μορφών ψηφιακής εργασίας.
Ακολούθησε η ομιλία του Λόη Λαμπριανίδη, Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος έδωσε έμφαση στις δυναμικές πτυχές του ”brain drain” όσον αφορά τη μεταφορά εμπειρίας, τεχνογνωσίας και αποκόμισης πολλών δεξιοτήτων, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» είναι μια ευκαιρία του «ανήκειν» στη σημερινή ψηφιακή εποχή.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κοζυράκης, ταμίας της AHEPA (American Hellenic Educational Progressiνe Association) Ελλάδος σε παρέμβαση του δήλωσε ότι η Ένωση θα βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τη διάχυση της πρωτοβουλίας, κρίνοντας σημαντική την προσπάθεια διασύνδεσης των Ελλήνων του κόσμου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ανώτατα στελέχη εταιρειών που λειτουργούν ως κόμβοι επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, καθώς επίσης και νέοι επιστήμονες και επαγγελματίες που επέστρεψαν στη χώρα ή διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν ότι μερικές διαστάσεις του brain drain μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνίας. Εξαιρετικά σημαντικό ήταν και το συμπέρασμα ότι ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υπάρχουν, όπως επίσης και διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε υψηλό επίπεδο (κατά κύριο λόγο σε τομείς ΤΠΕ). Τη συζήτηση συντόνισαν δυο νέοι άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ, ο Δημήτρης Μαραγκός και η Αθανασία Μεγρέμη.
Ο Παναγιώτης Κουβράκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BETA CAE Systems, μιας από τις πιο διεθνοποιημένες εταιρείες στην Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην προσωπική προσπάθεια του επιχειρηματία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, να είναι προετοιμασμένος να αποτύχει και να λάβει το μάθημα της αποτυχίας του σαν βάση για την επόμενη επιτυχημένη επιχειρηματική του κίνηση.
Η Μαρία Ράμμου, HR Manager της εταιρείας Veltio, αναφέρθηκε στην ιδέα της διαρκούς εκπαίδευσης των νέων επαγγελματιών με έξυπνο τρόπο, στοχεύοντας στη δυνατότητα παραγωγής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η υποστήριξη των νέων επαγγελματιών από τις εταιρείες τους ήταν ένα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκαν όλοι οι ομιλητές, και πιο συγκεκριμένα ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, 3D VR/ AR visualization artist, ο οποίος επέστρεψε εν μέσω κρίσης στην Ελλάδα για να επιχειρήσει, με τη συνδρομή της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», αφήνοντας την καριέρα του στο εξωτερικό. Ο Μ. Μπαμπάτσικος τόνισε ότι είναι πρόθυμος να μοιραστεί την εμπειρία του με άλλους νέους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν δυσκολίες που ο ίδιος αντιμετώπισε στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομία.
Στον ρόλο της εκπαίδευσης των παιδιών, ειδικά σε μικρή ηλικία και στην προσπάθεια να τους εμφυσήσουν οι παλαιότεροι την κουλτούρα της δημιουργίας μιας ομάδας που εργάζεται με κοινούς στόχους και κοινό όραμα, εστίασε ο Πάτροκλος Παπαπέτρου, ιδρυτής της εταιρείας SoftConf.
Ο John Kampas, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EMPIST, αποφάσισε να μεταφέρει μεγάλο μέρος της εταιρείας του στην Ελλάδα και δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή για αυτό. Συγκεκριμένα ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας τόνισε ότι εάν υπάρξει παροχή σωστών ευκαιριών, τότε είναι δυνατή η επιστροφή των ανθρώπων που έχουν φύγει, στον τόπο τους, γεγονός στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Βαγγέλης Λιάκος, συνιδρυτής της Beetroot Design Group, που μαζί με άλλες εταιρείες έκαναν τη Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του graphic design. Σύμφωνα με τον Β. Λιάκο, στην Beetroot νιώθουν σαν μια οικογένεια και η συνεργασία εντός και εκτός εταιρείας είναι σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Μαρίλη Νίκα, manager προγραμμάτων πληροφορικής στην Google, τόνισε τόσο τη σημασία και την αξία της μεταφοράς τεχνογνωσίας μέσω συμβουλευτικής (mentoring) όσο και την ανάγκη της να επιστρέψει στην Ελλάδα μέρος της γνώσης που απέκτησε, φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Η Δάφνη Βιτσικουνάκη, Εμπορική Ακόλουθος στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σαν Φρανσίσκο, αναφέρθηκε στην αξία της ύπαρξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και Ελληνοαμερικάνων στη Silicon Valley και την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας μαζί τους μέσω της πρωτοβουλίας και του προξενείου.
Παρακολουθείστε το video της ημερίδας με όλες τις εισηγήσεις και τη συζήτηση με Έλληνες επιχειρηματίες: https://www.livemedia.gr/knowledge.
Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»
Η πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» υλοποιείται από το EKT σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία δικτύωσης και η ανάπτυξη "γεφυρών" για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, δίνεται έμφαση στην επανασύνδεσή τους με τη χώρα, αξιοποιώντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνάπτοντας συνεργασίες με επιστήμονες, επαγγελματίες, φορείς και επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, και ενόσω βρίσκονται στο εξωτερικό, θα μπορούν να μεταφέρουν στη χώρα τεχνογνωσία, καλές πρακτικές και εμπειρία, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες μελλοντικής επιστροφής τους. Η πρωτοβουλία ενεργοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια εθνική προσπάθεια προσανατολισμένη τόσο στο δικό τους όφελος όσο και στο όφελος της χώρας συνολικά.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υλοποιείται η πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες: 1) τη δικτύωση και τη συνεπακόλουθη επίτευξη συνεργασιών μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, 2) την ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και 3) τη χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
Δημήτρης Μαραγκός, τηλ.: 210 7273924, 693 6945540, e-mail: dmaragos@ekt.gr
Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) λειτουργεί ως εθνική υποδομή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αποστολή του ΕΚΤ είναι:
• η συλλογή, τεκμηρίωση, διάχυση και μακροχρόνια διατήρηση του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου και δεδομένων που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα,
• η μέτρηση των εκροών και του αποτελέσματος του συστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) και η σύγκρισή του σε ευρωπαϊκό & διεθνές επίπεδο,
• η ενίσχυση του ευρύτερου εθνικού στόχου της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της ενίσχυσης της καινοτομίας,
• η αδιάλειπτη λειτουργία της εθνικής εμβέλειας ηλεκτρονικής υποδομής, η οποία εξασφαλίζει φιλική πρόσβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμη έγκριτη πληροφορία, διασφαλίζει τη συγκέντρωση και διάθεση στοιχείων και την παραγωγή των δεικτών για τις στατιστικές ΕΤΑΚ στην Ελλάδα, ενώ προσφέρει πλήθος υπηρεσιών για την ερευνητική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα.