Ημερίδα με επίκεντρο την επωφελή δικτύωση των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, την επιχειρηματικότητα και τις διαστάσεις του brain drain, διοργανώνουν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Στόχος της ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης (ώρα 17.00), στο πλαίσιο της εθνικής πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" (www.knowledgebridges.gr), είναι να αναδειχθούν πραγματικές εμπειρίες καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και Ελλήνων που δραστηριοποιούνται διεθνώς.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι διαφορετικές διαστάσεις του φαινομένου brain drain, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης, θα ερμηνεύσει τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας και θα θέσει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Στην ημερίδα θα τοποθετηθούν ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής στο Birkbeck College του Λονδίνου και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη συνέχεια, την εμπειρία τους θα μεταφέρουν τέσσερα στελέχη, εταιρειών που λειτουργούν ως κόμβοι επαναπατρισμού Ελλήνων του εξωτερικού (Beetroot - Βαγγέλης Λιάκος, BETA CAE Systems - Παναγιώτης Κουβράκης, Veltio - Μαρία Ράμμου, SoftConf - Πάτροκλος Παπαπέτρου), ένας αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας που επέστρεψε εν μέσω κρίσης, επιχειρεί στην Ελλάδα και έχει επωφεληθεί από την πρωτοβουλία (Μανώλης Μπαμπάτσικος), ένα ανώτατο στέλεχος στην Google, που έχει επιλέξει να μεταφέρει την τεχνογνωσία της σε μαθητές και φοιτητές στην Ελλάδα (Μαρίλη Νίκα) και μια Ελληνίδα διπλωμάτης στις ΗΠΑ (Δάφνη Βιτσικουνάκη). Τη συζήτηση θα συντονίσουν δυο νέοι άνθρωποι που στελεχώνουν την επιχειρησιακή ομάδα της πρωτοβουλίας στο ΕΚΤ, ο Δημήτρης Μαραγκός και η Αθανασία Μεγρέμη.
Μέσω διαδραστικής συζήτησης με το κοινό θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα, όπως πώς μπορούν να επιτευχθούν στενότερες συνεργασίες μεταξύ των Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας, πώς μπορούν να λειτουργήσουν παραδειγματικά οι περιπτώσεις καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα την Θεσσαλονίκη για τη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα της Ελλάδας, ποιες είναι οι διαστάσεις του brain drain που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη, με προεγγραφή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης https://www.knowledgebridges.gr/el/node/420, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες. Όσοι δεν μπορούν να παραβρίσκονται με φυσική παρουσία στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν μέσω live streaming στη διεύθυνση www.livemedia.gr/knowledge.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίες" θα ενημερώνουν τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.
Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας"
Η πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" υλοποιείται από το EKT σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μέσω της πρωτοβουλίας υποστηρίζεται η δημιουργία δικτύωσης και η ανάπτυξη "γεφυρών" για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, δίνεται έμφαση στην επανασύνδεσή τους με τη χώρα, αξιοποιώντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης και συνάπτοντας συνεργασίες με επιστήμονες, επαγγελματίες, φορείς και επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, και ενόσω βρίσκονται στο εξωτερικό, θα μπορούν να μεταφέρουν στη χώρα τεχνογνωσία, καλές πρακτικές και εμπειρία, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες μελλοντικής επιστροφής τους. Η πρωτοβουλία ενεργοποιεί τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μια εθνική προσπάθεια προσανατολισμένη τόσο στο δικό τους όφελος όσο και στο όφελος της χώρας συνολικά.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" υλοποιείται η πλατφόρμα www.knowledgebridges.gr, η οποία στηρίζεται σε τρεις άξονες: 1) τη δικτύωση και τη συνεπακόλουθη επίτευξη συνεργασιών μέσω της δημιουργίας ενός δικτύου Ελλήνων επιστημόνων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, 2) την ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και 3) τη χαρτογράφηση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.
Παρακολουθείστε το video teaser της πρωτοβουλίας: https://www.youtube.com/watch?v=-wC2JzYDf3s
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
Δημήτρης Μαραγκός, τηλ.: 210 7273924, 693 6945540, e-mail: dmaragos@ekt.gr
Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) λειτουργεί ως εθνική υποδομή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Αποστολή του ΕΚΤ είναι:
- η συλλογή, τεκμηρίωση, διάχυση και μακροχρόνια διατήρηση του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου και δεδομένων που παράγονται από την ελληνική επιστημονική, ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα,
- η μέτρηση των εκροών και του αποτελέσματος του συστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) και η σύγκρισή του σε ευρωπαϊκό & διεθνές επίπεδο,
- η ενίσχυση του ευρύτερου εθνικού στόχου της αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας και της ενίσχυσης της καινοτομίας,
- η αδιάλειπτη λειτουργία της εθνικής εμβέλειας ηλεκτρονικής υποδομής, η οποία εξασφαλίζει φιλική πρόσβαση σε επαναχρησιμοποιήσιμη έγκριτη πληροφορία, διασφαλίζει τη συγκέντρωση και διάθεση στοιχείων και την παραγωγή των δεικτών για τις στατιστικές ΕΤΑΚ στην Ελλάδα, ενώ προσφέρει πλήθος υπηρεσιών για την ερευνητική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα.