COVID-19: Επιστημονική πληροφόρηση

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα με σκοπό να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Ο νέος κορονοϊός μπήκε βίαια στη ζωή μας και έχει αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας. Και σε αυτές τις συνθήκες, η αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε την κοινότητα της γνώσης, να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν έγκυρες επιστημονικές απόψεις και δεδομένα που προσφέρουν στον δημόσιο διάλογο και θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι στον ανορθολογισμό και τον φόβο.

φωτογραφία: Mick De Paola

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης

Οι επιστήμονες πληροφόρησης του ΕΚΤ επιλέγουν άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ανοικτής πρόσβασης και από περιοδικά των οποίων οι εκδότες αποφάσισαν να ανοίξουν το περιεχόμενο χωρίς περιορισμούς.

Catrin Johansson, Britt Hedman Ahlström, Marijana Barac, Therese Berglund, Kourosh Bador and Nóra Kerekes
Int. J. Environ. Res. Public Health 2024, 21(5), 604, https://doi.org/10.3390/ijerph21050604
Published: 9 May 2024
Η πανδημία COVID-19 είχε ποικίλες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων, την ψυχοκοινωνική τους λειτουργία, τις επικίνδυνες συμπεριφορές και τη θυματοποίηση. Αυτή η μελέτη στοχεύει να εξετάσει τις αλλαγές που αναφέρθηκαν από ένα δείγμα Σουηδών εφήβων (N = 1607) στο τέλος του πρώτου έτους της πανδημίας σε σχέση με αυτούς τους παράγοντες.
Milagros Rico-Blázquez, Raquel Sánchez-Ruano, Cristina Oter-Quintana, Elena Polentinos-Castro, Ángel Martín-García, Pedro Otones-Reyes, Damián González-Beltrán and Mercedes Martínez-Marcos
Healthcare 2024, 12(10), 970, https://doi.org/10.3390/healthcare12100970
Published: 8 May 2024
Η πανδημία COVID-19 επέβαλε μέτρα lockdown που επηρέασαν την παροχή φροντίδας. Η κατανόηση του πλαισίου των φροντιστών αποκαλύπτει τις στρατηγικές προσαρμογής τους, ώστε να συνεχίζουν να παρέχουν φροντίδα σε μία κατάσταση αβεβαιότητας και απομόνωσης. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των εμπειριών των φροντιστών εξαρτώμενων ατόμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Narasaraju Teluguakula, Vincent T. K. Chow, Mirazkar Dasharatharao Pandareesh, Venkatesha Dasegowda, Vidyasagar Kurrapotula, Shivaramu M. Gopegowda and Marko Radic
Viruses 2024, 16(5), 793, https://doi.org/10.3390/v16050793
Published: 16 May 2024
Κατά τη διάρκεια περιόδων γρίπης τον χειμώνα έχουν τεκμηριωθεί πιο επιθετικές λοιμώξεις και θάνατοι από SARS-CoV-2, υποδεικνύοντας ότι οι συν-λοιμώξεις της γρίπης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την έκβαση της νόσου COVID-19. Οι ιοί  γρίπης και SARS-CoV-2 μοιράζονται πολλές ομοιότητες στη μετάδοσή τους και στον τρόπο αναπαραγωγής τους στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό. Ωστόσο, η περίπλευρη δυναμική του πώς αλληλεπιδρούν τα δύο παθογόνα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους στο ίδιο μικροπεριβάλλον των πνευμόνων είναι ακόμα ασαφής. Επιπλέον, οι κλινικές μελέτες σχετικά με τις συν-λοιμώξεις γρίπης σε ασθενείς με COVID-19 δεν παρέχουν πειστικές αποδείξεις για το πώς η συν-λοίμωξη με γρίπη τροποποιεί μηχανιστικά τα αποτελέσματα της νόσου COVID-19. Αυτή η ανασκόπηση ασχολείται με διάφορους παράγοντες του ιού και του ξενιστή, που δυνητικά επηρεάζουν την επιβίωση ή τη συνέργεια αυτών των δύο παθογόνων στο προσβεβλημένο μικροπεριβάλλον του πνεύμονα.

Pages

Δημοσιεύσεις Ελλήνων Ερευνητών

Konstantinos Palaiopanos, Dimitra Krystallaki, Kassiani Mellou, Petros Kotoulas, Christina-Anna Kavakioti, Styliani Vorre, Georgia Vertsioti, Maria Gkova, Antonios Maragkos, Kyriaki Tryfinopoulou, Dimitrios Paraskevis, Sotirios Tsiodras and Theoklis Zaoutis
Antimicrob Resist Infect Control 13, 11 (2024), https://doi.org/10.1186/s13756-024-01367-8
Published: 25 January 2024

Pages

Videos - Podcasts

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Ως ηλεκτρονική και φυσική υποδομή εθνικής εμβέλειας, έχει ως θεσμικό ρόλο τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση, διάχυση εντός και εκτός της Χώρας και την ψηφιακή διατήρηση της επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής πληροφορίας, περιεχομένου και δεδομένων, που παράγεται στην Ελλάδα.