Ημερίδα "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο"

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση.
24.02.2015

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ψηφιακού αποθετηρίου "Ευτέρπη" διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 (12.00-16.30), στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Η ημερίδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σύμβουλος Μουσικής)  του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Τον Ιούλιο του 2012 απονεμήθηκε στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" το Βραβείο ISME - Gibson Award από τη Διεθνή Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) ως αναγνώριση για την προσφορά τους στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως στήριξη για την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για τη μουσική εκπαίδευση της Ελλάδας. Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη των δύο παραπάνω φορέων, μετά από δύο έτη εργασιών έχει τη χαρά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου Ευτέρπη, το οποίο περιέχει τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, με μουσική σημειογραφία συνοδευόμενα από προτάσεις για εκπαιδευτική εφαρμογή και μουσικολογικά σχόλια. 

Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη παραδίδεται στο κοινό και παρουσιάζεται μέσα από τη συνεργασία των δύο παραπάνω φορέων με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο της νέας Υπηρεσίας Αποθετηρίων SaaS (Software as a Service) του ΕΚΤ. Η νέα υπηρεσία του ΕΚΤ προσφέρεται σε φορείς έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φορέων για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ψηφιακού περιεχομένου της χώρας.   

Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη και τα ζητήματα που απασχόλησαν τις Ομάδες Εργασίας των συνεργαζόμενων φορέων. Απώτερος στόχος είναι να προκληθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για το παρόν και το μέλλον της σχολικής μουσικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις παραμέτρους που μεγιστοποιούν τη συμβολή του τραγουδιού και της τεχνολογίας στη διδασκαλία-μάθηση. 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2015-02-27.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live/

Oι Υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ 

Oι Υπηρεσίες SaaS (http://saas.ekt.gr) που αναπτύσσει το ΕΚΤ αφορούν την οργάνωση, τεκμηριωμένη απόθεση, ασφαλή διαφύλαξη και ανοικτή διάθεση ψηφιακού επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου και βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το μοντέλο SaaS (Software as a Service: Λογισμικό ως Υπηρεσία) και το Cloud Computing (Υπολογιστικό Νέφος).  

Οι νέες υπηρεσίες του ΕΚΤ παρέχονται, χωρίς κόστος, σε φορείς που παράγουν ή διαθέτουν έγκριτο περιεχόμενο, όπως είναι οι  βιβλιοθήκες, τα μουσεία, τα αρχεία και επιστημονικοί & πολιτιστικοί φορείς ευρύτερα. Οι υπηρεσίες αυτές συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου φορέων με κοινό στόχο την ανάδειξη του ψηφιακού περιεχομένου της χώρας.  

Οι Υπηρεσίες SaaS  του ΕΚΤ για την απόθεση και ανοικτή διάθεση του ψηφιακού περιεχομένου, αλλά και για την προτυποποιημένη διαχείριση των μεταδεδομένων, παρέχονται διαδικτυακά, χωρίς τοπική εγκατάσταση, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε φορέα. Πρόκειται, αφενός, για την Υπηρεσία Αποθετηρίων με το μοντέλο SaaS που επιτρέπει στον φορέα να δημιουργήσει, εύκολα και με φιλικό τρόπο, το δικό του αποθετήριο, χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις από το προσωπικό του και, αφετέρου, για την Υπηρεσία οpenABEKT που εξασφαλίζει τη σύγχρονη τεκμηρίωση και διάθεση περιεχομένου με εξατομικευμένες υπηρεσίες για το κοινό και με πολλαπλές ροές εργασίας για τον φορέα που το χρησιμοποιεί. 

Οι Υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου", η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr | http://web.ekt.gr   

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, και παράγει στατιστικές & δείκτες για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα.

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικούς ρόλους, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ενισχύει την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και διασφαλίζει πρόσβαση στους χρήστες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Με εκτεταμένο δίκτυο εγκαθιδρυμένων συνεργασιών με διεθνείς φορείς και με σημαντικούς φορείς παραγωγής έγκριτου περιεχομένου στην Ελλάδα, όπως βιβλιοθήκες, αρχεία, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, και με προσανατολισμό προς την κοινωνία, το ΕΚΤ διακρίνεται για την εξωστρέφεια, τη συνέπεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία του.