Η διαμόρφωση της κοινωνικής συμμετοχής των νέων υπό τη σκιά του απολυταρχισμού και του λαϊκισμού στην Ευρώπη (στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον) είναι το αντικείμενο της μελέτης του ευρωπαϊκού έργου MYPLACE (Memory, Youth, Political Legacy And Civic Engagement - MYPLACE), στο οποίο συμμετέχει το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 7,9 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (πρόγραμμα 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες'), συντονίζεται από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Warwick και υλοποιείται από ερευνητικούς οργανισμούς σε 14 χώρες (Σλοβακία, Κροατία, Ρωσία, Γεωργία, Γερμανία, Πορτογαλία, Λετονία, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ελλάδα).
Στόχος του έργου, που ολοκληρώνεται το 2014, δεν είναι να συγκρίνει απλά τις εθνικές πολιτικές κουλτούρες ή να 'ταξινομήσει' την ευρωπαϊκή πολιτική κληρονομία (μετά-κομμουνισμός / φιλελεύθερη δημοκρατία), αλλά να διερευνήσει μια σειρά ριζοσπαστικών και λαϊκιστικών πολιτικών και φιλοσοφικών παραδόσεων και την κυκλική, παρά καινοτομική, φύση της δημοτικότητά τους.
Πρακτικά, το MYPLACE συνδυάζει έρευνες, συνεντεύξεις και εθνογραφικές μελέτες για να παρέχει νέα πανευρωπαϊκά δεδομένα, τα οποία αποτυπώνουν όχι μόνο το επίπεδο της συμμετοχής, αλλά και τη σημασία της εμπλοκής των νέων ανθρώπων. Αναλυτικότερα, το έργο μελετά τη νεολαία και τις ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες που επηρεάζουν τη συμμετοχή τους στα κοινά, αλλά αντί για τη συνηθισμένη προσέγγιση της απεμπλοκής των νέων από την πολιτική, το έργο ακολουθεί μια πλούσια χαρτογράφηση σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι την πολιτική και την κοινωνία, τις συνήθειες τους, τα κίνητρα ενασχόλησης, κ.λπ.