Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Καινοτομία στη Βιέννη

Διεθνές Συνέδριο για την 'Κοινωνική Καινοτομία (Social Innovation)' και ημερίδα για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SSH)' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 19-21 Σεπτεμβρίου, στη Βιέννη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το συγκεκριμένο πρόγραμμα NET4SOCIETY (Trans-national cooperation among National Contact Points for Socio-economic sciences and the Humanities), στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η 'Κοινωνική Καινοτομία' αφορά την κοινωνική διάσταση των τεχνολογικών και επιχειρηματικών καινοτομιών. Παρόλο που δεν πρόκειται για νέα έννοια, μόλις πρόσφατα έχει αναδειχθεί σε βασική πτυχή της συζήτησης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτομία. Στόχος του Συνεδρίου 'Challenge Social Innovation - Innovating innovation by research - 100 years after Schumpeter' είναι η επιστημονική εννοιολογική προσέγγιση του όρου, η διαβούλευση σχετικά με τις καινοτομίες που είναι κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμες, η επέκταση της έννοιας της καινοτομίας ώστε να περιλαμβάνει τις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές διαστάσεις, και η προώθηση μεθοδολογίας για την εισαγωγή της Κοινωνικής Καινοτομίας σε ευρωπαϊκές έρευνες μεγάλης κλίμακας.

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα κατατεθούν στην ΕΕ με τη μορφή της «Διακήρυξης της Βιέννης», προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην προετοιμασία του νέου προγράμματος για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Το Συνέδριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, ερευνητές, συντονιστές εγκεκριμένων έργων, Εθνικούς Εκπροσώπους και Εθνικά Σημεία Επαφής του προγράμματος από όλη την Ευρώπη.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη νέα προκήρυξη του προγράμματος SSH, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Ιούλιο, και να διερευνήσουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε υφιστάμενα δίκτυα, αλλά και για διαμόρφωση νέων συνεργασιών και έργων.

Οι φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου στον δικτυακό τόπο της εκδήλωσης:http://www.b2match.eu/socialinnovation2011.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο NET4SOCIETY ενημερώνει και υποστηρίζει τους ερευνητές των Κοινωνικο-οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης, τις δυνατότητες συνεργασίας με οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, τις ανοικτές προκηρύξεις, τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και τις εμπειρίες από την επιτυχημένη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Εθνικό Σημείο Επαφής στην Ελλάδα είναι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Πληροφορίες: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Henry Scott, Μαρία Σαμαρά (Τηλ.: 210 7273926, 210 7273904, E-mail: hscott@ekt.gr, samara@ekt.gr).