'Διοκλής': Ψηφιακό περιεχόμενο για πολιτικούς μηχανικούς

Eναν πλούσιο σε περιεχόμενο εκπαιδευτικό δικτυακό τόπο, με την ονομασία 'Διοκλής', δημιούργησαν οι φοιτητές και οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο του έργου 'Αναβάθμιση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών' (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Σε αυτόν περιλαμβάνεται ψηφιακό περιεχόμενο σχετικό με το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος (εκπαιδευτικό υλικό, ηλεκτρονικά λεξικά και γλωσσάρια για Τεχνικούς Όρους, Μαθηματικά και Πληροφορική, βάσεις δεδομένων κ.λπ.), καθώς και το Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού και το Ηλεκτρονικό Περιοδικό 'Ανάξαρχος'.

Το Ηλεκτρονικό Μουσείο Πολιτικού Μηχανικού συγκεντρώνει ιστορικές πληροφορίες για το αντικείμενο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα δικτυακό τόπο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους εξειδικευμένους επισκέπτες, όσο και για το ευρύτερο κοινό. Οπως επισημαίνουν οι δημιουργοί του, οι ιστοσελίδες του θα εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα στοιχεία.

Στην ενότητα 'Κατασκευές' παρουσιάζονται σημαντικά κατασκευαστικά έργα από τον Ελλαδικό και το διεθνή χώρο, από τις πυραμίδες της Γκίζας και το γεφύρι της Αρτας, μέχρι την Όπερα του Σίδνεϊ και τα Ολυμπιακά έργα του 2004. Για κάθε έργο δίνεται σύντομη ιστορική και τεχνική περιγραφή και φωτογραφικό υλικό. Στις ενότητες 'Αστοχίες' και 'Καταστροφές' δίνονται χρήσιμοι σύνδεσμοι για σχετικούς δικτυακούς τόπους, ενώ στις ενότητες 'Δομικά υλικά' και 'Δομικές Μηχανές' παρουσιάζονται τα βασικά υλικά και εργαλεία των πολιτικών μηχανικών, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Το 'Ιστορικό Πολιτικού Μηχανικού' περιέχει πληροφορίες για την εξέλιξη του επαγγέλματος στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1920 μέχρι σήμερα, συνοδευόμενες από αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα κ.λπ.). Τέλος, δίνονται πληροφορίες και σύνδεσμοι για τεχνικά θέματα όπως η πιστοποίηση συστημάτων και προϊόντων και τα υπολογιστικά προγράμματα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί μηχανικοί.

Το Ηλεκτρονικό Περιοδικό 'Ανάξαρχος' δημοσιοποιεί τις πολιτιστικές και επιστημονικές δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, και κατ' επέκταση όλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, της Ξάνθης και της Θράκης, αλλά και θέματα γενικού ενδιαφέροντος από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το περιεχόμενο του τρέχοντος αλλά και των παλαιότερων τευχών είναι ελεύθερα προσβάσιμο από τους επισκέπτες του δικτυακού τόπου.