Προαναγγελία νέων προκηρύξεων, 101 εκατ. ευρώ, για συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων

28.07.2010

Δύο νέες προκηρύξεις, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη συνεργασία παραγωγικών και ερευνητικών φορέων σε συγκεκριμένους τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα, προανήγγειλε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου και Θρησκευμάτων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την Εθνική Στρατηγικής Έρευνας.

Όπως ανακοινώθηκε, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) προετοιμάζει για το προσεχές διάστημα δυο νέες προκηρύξεις. Η πρώτη δράση, με τον τίλο 'Συνεργασία 2010: Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς', υποστηρίζει τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων σε ερευνητικά και τεχνολογικά έργα για την πράσινη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θα χρηματοδοτηθούν έργα σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς που θα καθοριστούν από τη διαβούλευση, τα οποία: α) ενδιαφέρουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών και στη διείσδυση σε νέες αγορές, β) υποστηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτικών σε τομείς όπως υγεία, ενεργειακή ή περιβαλλοντική πολιτική, γ) παράγουν νέα γνώση που μπορεί να αξιοποιηθεί.

H δράση απευθύνεται κυρίως σε εγχώριες συμπράξεις επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων, κ.ά.) ενώ επιπλέον φορείς μπορούν να εμπλακούν ως τελικοί χρήστες. Επιχορηγούνται δράσεις για: α) Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη που στοχεύουν στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας, β) Πειραματική ανάπτυξη/επίδειξη σχετικά με την 'εμπορική' βιωσιμότητα νέων τεχνολογιών που διαθέτουν οικονομικό πλεονέκτημα, αλλά δεν διατίθενται άμεσα στο εμπόριο, γ) Μελέτες τεχνικής σκοπιμότητας, δ) Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας για ΜΜΕ και ερευνητικούς φορείς, ε) Προβολή και δικτύωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προκήρυξης για το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 85 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να φθάνει τα 68,29 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ θα διατεθούν αποκλειστικά για έργα σε τομείς υψηλής προτεραιότητας στις υπηρεσίες). Η δημόσια επιχορήγηση ανά έργο δεν θα ξεπερνά το 80% του συνολικού προϋπολογισμού (το ελάχιστο ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής θα ανέρχεται σε 20%).

Η δεύτερη δράση, 'Συστάδες καινοτόμων επιχειρήσεων (clusters)', στοχεύει στη δημιουργία clusters επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών σε θεματικά πεδία που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη να φθάνει τα 14 εκατ. ευρώ.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις (καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), ερευνητικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς που λειτουργούν σε έναν συγκεκριμένο τομέα και γεωγραφική περιοχή, είναι συνδεδεμένοι σε μια αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προάγουν την καινοτομία και αναπτύσσουν ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, με την από κοινού χρήση εγκαταστάσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, τη μεταφορά τεχνολογίας, τη δημιουργία δικτύων και τη διάδοση πληροφοριών.

Τα clusters πρέπει να συνδυάζουν ένταση γνώσης, εξειδίκευση σε καινοτομικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ισχυρό προσανατολισμό σε εξαγωγές. Θα χρηματοδοτηθούν clusters με προ-υφιστάμενες λειτουργικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των μελών τους, και όχι αθροίσματα επιχειρήσεων, για δράσεις όπως ανάπτυξη κοινών υποδομών, κατάρτιση, υποστήριξη πνευματικής ιδιοκτησίας, συμμετοχή σε κοινές εκθέσεις, προβολή προϊόντων, κ.λπ. Θα χρηματοδοτηθούν επίσης μικρά έργα επίδειξης ή/ και ανάπτυξης πρωτοτύπων.

Η δράση θα καλύψει διάφορους τομείς με δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων clusters, μερικοί εκ των οποίων έχουν ήδη χαρτογραφηθεί (π.χ. Βιοτεχνολογία, Αγρο-βιο-διατροφή). Έμφαση θα δοθεί στη βιωσιμότητα των clusters και μετά τη λήξη της δημόσιας χρηματοδότησής τους.

Μάθετε Περισσότερα