Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένας νέος πρότυπος χώρος που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία, λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2006 στο Ίδρυμα Ευγενίδου. H έκθεση περιλαμβάνει τρεις μόνιμες συλλογές διαρθρωμένες στις θεματικές ενότητες: 'Υλη και Υλικά', 'Επικοινωνία: Ηχος και Εικόνα' και 'Βιοτεχνολογία'.

Η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το γαλλικό επιστημονικό κέντρο La Cite des Sciences et de l' Industrie. Αποτελείται συνολικά από 65 εκθέματα, τα οποία καταλαμβάνουν τους 3 ορόφους της νέας πτέρυγας του Ιδρύματος Ευγενίδου, συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση των επισκεπτών και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι βασίζονται στη χρήση μουσειολογικών εργαλείων με έμφαση στα μηχανικά διαδραστικά εκθέματα, τα διαδραστικά πολυμέσα και τις οπτικοακουστικές πηγές με έντονο το στοιχείο της θεματικότητας. Πατώντας κουμπιά, πληκτρολογώντας, γυρίζοντας διακόπτες, τραβώντας μοχλούς, αλλά και θαυμάζοντας, παρατηρώντας, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, οι επισκέπτες μπορούν να παρεμβαίνουν στο εκθεσιακό περιβάλλον, βλέποντας τα αποτελέσματα των ενεργειών τους και αντιδρώντας σε αυτά.

Για το ιδιαίτερα απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην εκμάθηση των επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικά με τις μεθόδους και πρακτικές του σχολικού συστήματος. Παράλληλα, ανταποκρίνεται στα ειδικά ενδιαφέροντα και τις μαθησιακές ανάγκες οποιασδήποτε ομάδας πληθυσμού.

Οι θεματικές ενότητες της Έκθεσης

Η έκθεση απαρτίζεται από τρεις συλλογές πλήρως διαδραστικών εκθεμάτων, στις εξής θεματικές ενότητες: 'Ύλη και Υλικά', 'Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα', 'Βιοτεχνολογία'. Πρόκειται για τομείς που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, με καταλυτικό ρόλο στην καθημερινή ζωή τις επόμενες δεκαετίες.

Με τα 65 διαδραστικά εκθέματα παρουσιάζονται οι επιδεικνύουν θεμελιώδεις επιστημονικές αρχές που διέπουν τις θεματικές ενότητες. Επίσης, παρέχεται βασική ενημέρωση γύρω από το έκθεμα και τη χρήση του, και εισαγωγή σε βασικές, κοινωνικού χαρακτήρα, προεκτάσεις του θέματος. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη ομαδικές δραστηριότητες και επιδείξεις από έναν εμψυχωτή (animator), ενώ, κατά περίπτωση, γίνεται επίδειξη σχετικών αντικειμένων από τη βιομηχανία.

Ύλη και Υλικά

Η κατανόηση των φυσικών αρχών που διέπουν την ύλη βελτιώνεται καθημερινά, παράλληλα με τις δυνατότητες του ανθρώπου να μελετήσει και να επεξεργαστεί την ύλη, ακόμη και στις διαστάσεις του αόρατου μικρόκοσμου. Τα εκθέματα της ενότητας αυτής στοχεύουν να εισάγουν το κοινό στις βασικές αρχές του συγκεκριμένου επιστημονικού χώρου και να προσφέρουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να 'αγγίξει' τα καινούργια δημιουργήματα στον τομέα της Ύλης και των Υλικών.

Μερικοί από τους τίτλους των εκθεμάτων της ενότητας αυτής είναι: Οι καταστάσεις της ύλης, Οπτικές ίνες, Αόρατο γυαλί, Ηλεκτρομαγνητισμός, Ηλεκτρική αγωγιμότητα, Τζάμι με υγρούς κρυστάλλους, Θερμοχρωματικό ύφασμα, Η μνήμη των υλικών, Σύνθετα υλικά, Υδροφοβία και υδροφιλία.

Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα

Στόχος της ενότητας αυτής είναι η εξοικείωση του επισκέπτη με τις νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή τα τελευταία χρόνια. Τα διαδραστικά εκθέματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης στον εκθεσιακό χώρο επιτρέπουν την εισαγωγή σε θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτές που αφορούν τη διάδοση του ήχου και της εικόνας, την κατανόηση καθημερινών εφαρμογών που αφορούν για παράδειγμα την ασφάλεια και την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων.

Μερικοί από τους τίτλους των εκθεμάτων της ενότητας αυτής είναι: Ηχητικά κύματα, Ηχητικό φάσμα, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, Παίξε με το φως, Κινούμενες εικόνες, Η αντίληψη των χρωμάτων, Εξερευνώντας το μάτι και το αυτί, Ηχογράφησε τη φύση, H μετατροπή και η αντιγραφή του ήχου, Ψηφιακές εικόνες.

Βιοτεχνολογία

Η βιοτεχνολογία παρέχει μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές που επιτρέπουν την 'επεξεργασία' ζωντανών οργανισμών ή τμήματα αυτών, κυρίως σε επίπεδο μορίων DNA, τη βελτίωση των ιδιοτήτων τους, την παραγωγή μικροοργανισμών για συγκεκριμένες χρήσεις και την παραγωγή νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων προϊόντων.

Τα διαδραστικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο χώρο της έκθεσης επιτρέπουν στους επισκέπτες να κατανοήσουν τις βασικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται στην βιοτεχνολογία ξεκινώντας από το μόριο ενός ζωντανού οργανισμού και φτάνοντας μέχρι προχωρημένες τεχνικές αναγνώρισης, πιστοποίησης και επεξεργασίας των χαρακτηριστικών του.

Μερικοί από τους τίτλους των εκθεμάτων της ενότητας αυτής είναι: Οι κλίμακες της ζωής, Πορτρέτα κυττάρων, Ταξίδι στην καρδιά του κυττάρου, Από το DNA στα χρωμοσώματα, Η διπλή έλικα, Aπό το ωάριο στον άνθρωπο, Οι νόμοι του Mendel, Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα, Φυτά και άνθρωποι, Τα χίλια μου αντίγραφα, Ανθρώπινα χρωμοσώματα, Γενετική διάγνωση.

Για πληροφορίες σχετικές με τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, τις τιμές εισόδου και τη διαδικασία κρατήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα: 210 9469641, 9469600, ώρες: 09.00 - 15.30. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: για τα σχολεία, Τετάρτη έως Παρασκευή, 10.00 - 14.00, για το κοινό, Σάββατο και Κυριακή, 11.00 ? 15.00. Η πραγματοποίηση προγραμματισμένων επισκέψεων για σχολεία ή άλλες οργανωμένες ομάδες κοινού γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το Ίδρυμα Ευγενίδου.

Μάθετε Περισσότερα