Τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρωμένης μέτρησης δεικτών για τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα, βάσει κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης, παρουσίασε το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας στις 11 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.
Η μέτρηση αφορά 16 βασικούς και 26 συμπληρωματικούς δείκτες της ευρωπαϊκής πολιτικής eEurope για τις νέες τεχνολογίες σε Νοικοκυριά, Επιχειρήσεις, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Ηλεκτρονική Μάθηση, Ηλεκτρονική Υγεία και Κόστος Διασύνδεσης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Opinion, σε 8.331 νοικοκυριά και 1.368 επιχειρήσεις πανελλαδικά. Βασικά συμπεράσματα της μέτρησης είναι τα ακόλουθα:
- Η χρήση του Διαδικτύου παραμένει χαμηλή συγκριτικά με την Ευρώπη, σχεδον 1 στους 5 Έλληνες (ποσοστό 20,8%) χρησιμοποιει πια το Διαδίκτυο, ενώ το 17,9% πληθυσμού το χρησιμοποιει τακτικά (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Υψηλότερο ποσοστό πρόσβασης έχουν οι νεαρότερες ηλικιακά ομάδες και οι κάτοικοι αστικών κέντρων με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση.
- Η διείσδυση του ευρυζωνικού Διαδικτύου βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1%), ενώ το υψηλό κόστος δυσχεραίνει την ευρύτερη και ταχύτερη διάδοσή του.
- Οι Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών και σύγκριση προϊόντων και υπηρεσιών (το 84% των χρηστών αναζητούν τακτικά πληροφορίες για προιόντα και υπηρεσίες). Μια κρίσιμη μάζα καταναλωτών (5% του πληθυσμού το τελευταίο τρίμηνο) παραγγέλνουν και αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση μέσω Διαδικτύου. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, μόλις το 0,15% του κύκλου εργασιών του προέρχεται από ηλεκτρονικό εμπόριο.
- Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η χρήση του Διαδικτύου στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, το 92,8% των επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 10 ατόμων διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι 38%.
- Το ποσοστό των δημόσιων υπηρεσιών που είναι πλήρως ηλεκτρονικά διαθέσιμες κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (25%). Η ηλεκτρονική συναλλαγή με το δημόσιο κυμαίνεται στο 8% για τον πληθυσμό, στο 80% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 10 άτομα και στο 11% για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Το Παρατηρητήριο έχει επίσης συλλέξει περισσότερες από 300 μελέτες σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ταξινομημένες ανά θεματική ενότητα και γεωγραφική περιοχή, οι οποίες οργανώνονται σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και θα είναι σταδιακά διαθέσιμες σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Η μέτρηση των δεικτών eEurope είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου.