Ενα βιβλίο ('Η Μηχανική Μετάφραση και η Ελληνική Γλώσσα'), ένα CD-ROM ('Κλεοπάτρα') και ένα DVD ('Δήλος-Μύκονος') είναι οι τρεις τελευταίες εκδόσεις του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ), οι οποίες και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ερευνητές, εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το βιβλίο 'Η Μηχανική Μετάφραση και η Ελληνική Γλώσσα' , που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 'Καστανιώτη', περιέχει ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας, των μελετών και των ερευνών οι οποίες συντελέσθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούν στην ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας σε πολύγλωσσα συστήματα μηχανικής μετάφρασης. Πρόκειται για έναν συλλογικό τόμο ο οποίος αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον των ερευνητών που ασχολούνται με θέματα επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Η μετάφραση που παράγεται από υπολογιστή, η μηχανική μετάφραση, θέτει ζητήματα που σχετίζονται με τον ορισμό διαγλωσσικών στοιχείων τη συμβολική απεικόνιση της γλώσσας, την περιγραφική επάρκεια των θεωρητικών γλωσσολογικών προτύπων και την ανάπτυξη ειδικών γλωσσών προγραμματισμού. Είναι ένα σημείο όπου συγκλίνουν η πληροφορική και η υπολογιστική γλωσσολογία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβληματισμού, τα ελληνικά ενσωματώθηκαν σε πολύγλωσσα συστήματα μετάφρασης, όπως το EUROTRA και το SYSTRAN. Το βιβλίο συγκεντρώνει ένα μέρος των θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας συγκρότησης των συγκεκριμένων συστημάτων μηχανικής μετάφρασης. Αποτελεί, συγχρόνως, μια εισαγωγή στο πεδίο της υπολογιστικής γλωσσολογίας, καθώς τα γενικά θεωρητικά ζητήματα διατυπώνονται και εικονογραφούνται με συγκεκριμένα παραδείγματα.
Όσον αφορά τις δύο ψηφιακές εκδόσεις του ΙΕΛ, αυτές έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπούν να φανούν χρήσιμες σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στα θέματα της ελληνιστικής περιόδου (Κλεοπάτρα), να θαυμάσουν τη φυσική ομορφιά δύο ελληνικών νησιών (Δήλος - Μύκονος) και να μάθουν καλύτερα την ιστορία αυτών.
Το CD-ROM 'Κλεοπάτρα' δημιουργήθηκε σε συνεργασία με Ιστορικούς και Παιδαγωγούς του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και παρουσιάζει 'επεισόδια' από την εποχή των ελληνιστικών χρόνων. Το CD-ROM φιλοδοξεί να παρασύρει το νεαρό - κυρίως - χρήστη σε ένα ταξίδι στα ελληνιστικά χρόνια: ξεκινώντας από τη γέννηση του Μ. Αλεξάνδρου, θα παρακολουθήσει τη δημιουργία της αυτοκρατορίας του, την ίδρυση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, το κτίσιμο του ξακουστού Φάρου, θα περιδιαβεί την περίφημη Βιβλιοθήκη, θα θαυμάσει την ιδιοφυία του Αρχιμήδη, θα γνωρίσει τον βασιλιά Πύρρο με το άδοξο τέλος και το δυναμικό Δημήτριο τον Πολιορκητή, και θα παρευρεθεί στις ένδοξες στιγμές της βασίλισσας Κλεοπάτρας της Ζ''.
Το πρόγραμμα αποτελείται από:
- Έναν κεντρικό χάρτη και έναν διαδραστικό πίνακα χρονολογιών, με τη χρήση των οποίων επιτυγχάνεται η μετάβαση στα επιμέρους τμήματα του προγράμματος.
- Επεισόδια, τη βασική μονάδα του προγράμματος, στα οποία κάθε φορά εκτυλίσσεται η ιστορία και παρουσιάζεται το συνοδευτικό υλικό που την αφορά.
- Μια βιβλιοθήκη, δεξαμενή πληροφοριών σχετικών με τα τοπωνύμια, βιογραφίες και τις άγνωστες/εξειδικευμένες λέξεις που απαντώνται στο κείμενο.
- Ενα εικονικό Μουσείο με εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου.
Κύριο χαρακτηριστικό του CD-ROM είναι η ελκυστική και ζωντανή παρουσίαση της περιόδου που εξετάζεται, μέσω κειμένων - κατάλληλα επεξεργασμένων για νεαρούς χρήστες - αλλά και φανταστικών δραματοποιημένων σκηνών στις οποίες παρουσιάζονται υπαρκτά πρόσωπα της ιστορίας.
Το DVD 'Μύκονος-Δήλος' δημιουργήθηκε από το ΙΕΛ στο πλαίσιο του έργου 'ΣΑΠΦΩ' της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, με στόχο μια πολύπλευρη παρουσίαση πολιτιστικών στοιχείων των νησιών αυτών. Η ιστορία των νησιών και οι άνθρωποι, οι μύθοι και η θρησκεία, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της Μυκόνου και της Δήλου κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία 45λεπτη ταινία δομημένη σε τρία μέρη: α) Ο Αλμπέρ Καμύ για τη Μύκονο και τη Δήλο, β) Μύκονος-Δήλος: Μέρος πρώτο, γ) Μύκονος-Δήλος: Μέρος δεύτερο. Το DVD 'Μύκονος-Δήλος' (Ελληνικά, Αγγλικά) αποτελεί μέρος της σειράς για τα ελληνικά νησιά που περιλαμβάνει εκδόσεις (DVD, DVD-ROM, Bιβλίο) για τα νησιά: Μύκονος-Δήλος, Ανδρος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Λέσβος.