Διάλεξη του γνωστού Αμερικανού κοινωνιολόγου John H. Evans πραγματοποιείται σήμερα (στις 18.00) στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) με διοργανωτή το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ. Στη διάλεξή του ο J. Evans θα απαντήσει στο ερώτημα «Πώς ορίζεται ένας Άνθρωπος; Οι απόψεις της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ και ο αντίκτυπός τους στα ανθρώπινα δικαιώματα. What is a Human? The American Public's Views and the Impact on Human Rights» και θα παρουσιάσει ένα πρόσφατο ερευνητικό πρόγραμμα που προσεγγίζει αυτό ακριβώς το ερώτημα στο κοινωνικό πλαίσιο των ΗΠΑ.
Ο ορισμός της έννοιας «Άνθρωπος» μας απασχολεί από τότε που ως άνθρωποι αποκτήσαμε κριτική αυτοσυνείδηση. Ο επιστημονικός διάλογος έχει αναδείξει, μεταξύ άλλων, και το επιχείρημα ότι όποιος μετέρχεται τον «λάθος» ορισμό του Ανθρώπου, αντιμετωπίζει τους άλλους με λιγότερο ανθρωπισμό. Για παράδειγμα, μια πλειάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι αν ορισθεί ο Άνθρωπος με όρους βιολογίας θα βλέπουμε τον εαυτό μας περισσότερο ως ζώα, μηχανές ή αντικείμενα, και κατά συνέπεια θα φερόμαστε ο ένας στον άλλον αντίστοιχα. Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι αν ορισθεί ως ον με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η λογική ή η αντιληπτική επίγνωση, θα αντιμετωπίζεται ως φορέας διαφορετικότητας, και δεν θα ενοχλείται κανείς από την άνιση μεταχείριση. Παρά το ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι πανταχού παρούσες, δεν υπήρξε ποτέ κάποια εμπειρική εξέταση τους.
Η διάλεξη, η οποία εντάσσεται στις δράσεις του ερευνητικού έργου SOW, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) στην αγγλική γλώσσα και θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Ο John H. Evans είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της California, San Diego. Η έρευνά του εστιάζει στον δημόσιο διάλογο θρησκείας και επιστήμης, με έμφαση στα ζητήματα Ανθρωπισμού και Ηθικής. Είναι συγγραφέας μονογραφιών σχετικών με την ιστορία και τη φύση της βιοηθικής και τις κοινωνικές απόψεις γύρω από τη βιοτεχνολογία, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 45 άρθρα σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη θρησκεία, την επιστήμη και τον δημόσιο διάλογο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο What is a Human? What the Answers Mean for Human Rights, Oxford University Press, 2016.
Το ερευνητικό έργο SOW - Science and Orthodoxy around the World (Επιστήμες και Ορθοδοξία ανά τον Κόσμο) εστιάζει στη μελέτη του διαλόγου μεταξύ επιστήμης και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Συμμετέχουν πάνω από 50 ειδικοί σε διάφορα γνωστικά πεδία, από τις Θετικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία, μέχρι την Ιστορία, τη Θεολογία και την Εκπαίδευση, προερχόμενοι από 14 χώρες. Το έργο SOW είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και Ορθοδοξίας σήμερα σε όλο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλειάδα κρατών.
Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι η εδραίωση μιας πλατφόρμας διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των θετικών επιστημών και ορθόδοξων διανοητών μέσα από τρία διεθνή συνέδρια, εργαστήρια, διαλέξεις ανά τον κόσμο, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και 45 άρθρα, καθώς και η συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων και θέσεων εκείνων που συγκροτούν τον σημερινό διάλογο θρησκείας και επιστήμης σε όλες τις χώρες του ορθόδοξου χώρου. Το έργο αυτό έχουν επωμιστεί έμπειροι ερευνητές στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Γεωργία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Αυστραλία, με σκοπό οι πηγές να είναι προσβάσιμες από οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την εξέλιξη του διαλόγου τόσο γενικότερα όσο και στα επιμέρους πεδία του. Το ερευνητικό έργο, το οποίο διευθύνει ο Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ Δρ Ευθύμιος Νικολαΐδης, χρηματοδοτείται από το Templeton World Charity Foundation.