ECOTROPHELIA 2012: Νέα καινοτόμα προϊόντα διατροφής από Έλληνες φοιτητές

Με τη βράβευση 5 νέων οικολογικών καινοτόμων προϊόντων διατροφής, που πρότειναν Έλληνες φοιτητές, ολοκληρώθηκε ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής 'ECOTROPHELIA 2012' που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Το 1ο βραβείο κέρδισε ομάδα φοιτητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το προϊόν 'Cereal 4' που αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε φοιτητές όλων των βαθμίδων των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας, οι οποίοι έπρεπε να αναπτύξουν πρωτοποριακά προϊόντα διατροφής, με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας (όσον αφορά βασικές πρώτες ύλες, συσκευασία, παραγωγική διαδικασία, διανομή-logistic). Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να υποστηρίξει τους νέους Έλληνες φοιτητές που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων προέκυψαν επτά ομάδες φοιτητών (από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) οι οποίες περάσανε στο δεύτερο μέρος. Στόχος των ομάδων ήταν να αναπτύξουν μέσα σε λίγους μήνες ένα καινοτόμο προϊόν διατροφής, που, εκτός από τη γεύση του, να διακρίνεται και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. Η εκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη βράβευση των νικητών πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012. Λόγω του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου των προτάσεων, το 2ο και το 3ο βραβείο απονεμήθηκαν σε δύο ομάδες φοιτητών το καθένα.

Το προϊόν που κατέκτησε την 1η θέση (χρηματικό ποσό 1.200 ευρώ) είναι το 'Cereal 4' και προέκυψε από τη συνεργασία φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Β. Πολυχνιάτου, Σ. Χανιώτη, Χ. Χρανιώτη και Π. Σφακιανάκη), υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κ. Τζιά. Το προϊόν αποτελεί μία βάση πολυδημητριακών σε μορφή σκόνης, η οποία περιέχει ένα μίγμα τεσσάρων πηγών δημητριακών (σίκαλη, βρώμη, ρύζι και καλαμπόκι), χαρουπάλευρο, φυσικά αρωματικά συστατικά και το εναλλακτικό γλυκαντικό stevia. Το 'Cereal 4' διατίθεται σε δύο γεύσεις: πορτοκάλι-μαστίχα και κανέλα-τζίντζερ. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εύκολη ανασύσταση σε γάλα και την παρασκευή τόσο ενός ζεστού ή κρύου ευχάριστου και θρεπτικού ροφήματος, όσο και ενός νόστιμου επιδορπίου γάλακτος (πουτίγκα).

Η ομάδα, εκτός από το χρηματικό έπαθλο που της δόθηκε, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Εκεί, θα παρουσιάσει το προϊόν της στο ευρωπαϊκό κοινό, παράλληλα με τους νικητές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών 'Sial', που πραγματοποιείται στο Παρίσι (21-25 Οκτωβρίου 2012).

Το 2ο βραβείο (χρηματικό ποσό 800 ευρώ) κατέκτησαν 2 προϊόντα: Το πρώτο είναι το 'Reberyberry - a sugarless organic marmalade with stevia' και προέκυψε από τη συνεργασία φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (A. Τούλη, Δ. Σακκά, Α. Σαριδάκη και Μ. Γιαννόγλου), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Κατσαρού. Πρόκειται για ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των φρουτοπαρασκευασμάτων και αποτελείται από βιολογικής προέλευσης φράουλα από φρέσκα φρούτα, από Ερυθριτόλη (αλκοόλη) και από Ρεμπαουδιοσίδη Α. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα συμβάλλει στη δημιουργία πλούσιας γεύσης φρέσκου φρούτου στο τελικό προϊόν και μπορεί να καταναλωθεί καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα όπως έλεγχο του βάρους και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το δεύτερο είναι το 'Probiotic Green whole table olives' και προέκυψε από τη συνεργασία, φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α. Γρουντά, Ν. Πολυμενέα και Κ. Τσελεπατιώτη), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γ. Ι. Νυχά. Πρόκειται για ένα λειτουργικό τρόφιμο υψηλής προστιθέμενης αξίας, που συνδυάζει την παραδοσιακή ζύμωση του πράσινου ελαιοκάρπου με τη χρήση καλλιεργειών εκκίνησης οξυγαλακτικών βακτηρίων με προβιοτικό δυναμικό. Ο καινοτόμος χαρακτήρας του τροφίμου βασίζεται στην επιλογή μικροοργανισμών που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς η συστηματική κατανάλωση των οποίων θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, στη μείωση των γαστρεντερικών διαταραχών και γενικότερα στην ενίσχυση του ανοσοποιοτικού συστήματος.

Το 3ο βραβείο (χρηματικό ποσό 500 ευρώ) μοιράστηκαν 2 προϊόντα: Το πρώτο είναι το 'ΕNDECA', που προέκυψε από τη συνεργασία φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Δ. Σακκά, Θ. Τσιπολίτη και Ε. Τζαγκαράκη), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δ. Μακρή. Πρόκειται για ένα καινοτόμο οικολογικό ρόφημα με ελληνικό οργανικό νερό από σταφύλι και οργανικά εκχυλίσματα βοτάνων με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, ελληνικό οργανικό μέλι, βανίλια ελάτης, ως φυσικό γλυκαντικό και εμπλουτισμένο με αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και Ε. Πρόκειται για ένα λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση ρόφημα με λίγες θερμίδες και χαμηλό περιεχόμενο σακχάρων. Η καινοτομία του προϊόντος έγκειται στη χρήση οργανικών εκχυλισμάτων βοτάνων και βιομηχανικών παραπροϊόντων ως κύρια συστατικά (νερό από σταφύλια κατά την παραγωγή πετιμεζιού, νερό από την υγρή άλεση ελιών) με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το δεύτερο είναι το 'Crispy Delight', που προέκυψε από τη συνεργασία των Μ. Τσαγκρασούλη, Θ. Ντάμαρη, Α. Σαλιβέρου, Β. Προσίλη και Ε. Ψαρά, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Κ. Αναστασίου. Πρόκειται για ένα προϊόν που ανήκει στην κατηγορία των snack ελεύθερων γλουτένης, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα. Τα τραγανά κράκερς από αλεύρι οσπρίου σε συνδυασμό με το πολύτιμο λινέλαιο και τη μεσογειακή σάλτσα που αναδύει το άρωμα των μεσογειακών βοτάνων ενισχύουν τη θρεπτική αξία του προϊόντος.

Μετά την επιτυχία του 2ου ECOTROPHELIA 2012 και την πολύ θετική ανταπόκρισή του από τους φοιτητές και τη Βιομηχανία, απώτερος στόχος του ΣΕΒΤ είναι ο διαγωνισμός να εξελιχθεί σε θεσμό και για τα ελληνικά δεδομένα. Ελπίδα και φιλοδοξία του Συνδέσμου είναι η αύξηση κάθε χρόνο τόσο των συμμετοχών όσο και του ενδιαφέροντος, που εκδηλώνουν φοιτητές και εταιρείες, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ Βιομηχανίας και Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Σημειώνεται ότι ο περσινός διαγωνισμός ανέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δυναμική των νέων Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου στην Ευρώπη, αφού η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων & το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που κέρδισε στον Εθνικό Διαγωνισμό, κατέκτησε την πρώτη θέση και στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, ενώ το νικητήριο προϊόν Da Vero - Eco Seafood Cold Cuts' έχει ήδη βρει τον δρόμο του στην αγορά.