Τα ελληνικά βραβεία L'OREAL-UNESCO σε 3 νέες ερευνήτριες

Τρεις νέες ερευνήτριες βραβεύτηκαν με τα Ελληνικά Βραβεία 2011 L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για τη Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ), τη Δρ. Φωτεινή Λάμαρη (Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών) και τη Δρ. Aλκηστις Μπονάνου (Φυσικό-Αστρονόμο, Ερευνήτρια Δ' στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών).

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO απονέμονται σε ερευνήτριες μέχρι 38 ετών που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, στους τομείς των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών, και ξεχωρίζουν για το ερευνητικό τους έργο, τις ικανότητές τους και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη. Στόχος των Βραβείων, που εντάσσονται στο ομώνυμο διεθνές πρόγραμμα και συνοδεύονται με οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ το καθένα, είναι η ηθική επιβράβευση και η προβολή του ερευνητικού έργου, καθώς και η ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας.

Οι ερευνήτριες επιλέχθηκαν από 5μελή Επιτροπή διακεκριμένων καθηγητών, με αυστηρά κριτήρια και διεθνή πρότυπα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης καθηγητής Νίκος Χατζηχρηστίδης υπογράμμισε: 'Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα υψηλότερα κλιμάκια της επιστημονικής έρευνας, ενώ διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των ερευνητών παγκοσμίως και είναι πολύ λίγες αυτές που δραστηριοποιούνται στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ή καθορίζουν τα ερευνητικά προγράμματα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να προβάλλονται μέσω της συνεργασίας L'OR?AL-UNESCO'.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα συμπλήρωσε πως 'οι βραβευμένες αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων, μια γενιά που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών στην επιστήμη'. Στην απονομή των Ελληνικών βραβείων 2011 L?OR?AL-UNESCO για τις Γυναίκες παρευρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής.

Από το 2006 έως σήμερα έχουν τιμηθεί με τα Ελληνικά Βραβεία 17 ερευνήτριες. Οι φετινές νικήτριες είναι:

Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα: Ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων
Η Δρ. Μαγδαληνή Κροκίδα είναι πτυχιούχος της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1995). Πραγματοποίησε την πτυχιακή της εργασία στην Ecole Centrale de Paris, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για την Peugeot - Citro?n, για την οποία βραβεύθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Είναι διδάκτωρ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1999). Η Δρ. Κροκίδα εξελέγη Λέκτορας στο εργαστήριο Σχεδιασμού και ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών το 2002. Σήμερα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια. Η Δρ. Κροκίδα είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή Επιτροπή έρευνας σε θέματα ξήρανσης. Η Δρ. M. Κροκίδα είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού 5 ετών.

Η έρευνα της Δρ. Κροκίδα αφορά τη Μηχανική Τροφίμων και την ανάπτυξη νέων λειτουργικών τροφίμων με βελτιωμένες θερμοφυσικές ιδιότητες. Επίσης ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάλυση φυσικών διεργασιών και, ιδιαίτερα, διεργασιών τροφίμων. Η πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά της σε σχεδιασμό καινοτομικών τροφίμων χρηματοδοτείται από ελληνικές και διεθνείς βιομηχανίες τροφίμων.

Δρ. Φωτεινή Λάμαρη: Ταυτοποίηση καινοτόμων βιοδραστικών ενώσεων
Η Δρ. Φωτεινή Λάμαρη σπούδασε την Χημεία (1996) και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (2000) στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ για ένα χρόνο (1997-1998) εργάστηκε ερευνητικά στο Karolinska Institute (Σουηδία) με υποτροφία του Σουηδικού Ινστιτούτου. Συνέχισε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2001-2002). Από το 2003, υπηρετεί στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ως Λέκτορας στην αρχή (2003) και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια (2009). Η Δρ. Λάμαρη είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών, 6 και 2 ετών.

Η έρευνα της Δρ. Φ. Λάμαρη εστιάζεται στην ανάλυση της δομής και των βιολογικών ιδιοτήτων φυσικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ταυτοποίηση καινοτόμων βιοδραστικών ενώσεων με ενδεχόμενη φαρμακευτική εφαρμογή. Πηγές των φυσικών προϊόντων είναι κυρίως φυτικοί αλλά και ζωικοί οργανισμοί από το πλούσιο οικοσύστημα της Ελλάδας.

Δρ Aλκηστις Μπονάνου: Μέτρηση των αποστάσεων κοντινών γαλαξίων
Η Δρ. Aλκηστις Μπονάνου αποφοίτησε μετά πολλών επαίνων (magna cum laude) από το Wellesley College (ΗΠΑ) τo 2000 με πτυχίο στη Φυσική και Αστρονομία. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μasters/M.A.) και διδακτορικό (Ph.D.) στην Αστρονομία από το Πανεπιστήμιο Harvard (ΗΠΑ) το 2002 και 2005, αντίστοιχα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Carnegie Institution of Washington (ΗΠΑ) ως Vera Rubin Fellow (2005-2008) και στο Space Telescope Science Institute (ΗΠΑ) ως Giacconi Fellow (2008-2009). Από τον Σεπτέμβριο του 2009 εργάζεται ως Ερευνήτρια Δ' στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η έρευνα της χρηματοδοτείται από ένα Marie Curie International Reintegration Grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2009-2013) και από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (2011). Στόχος της έρευνάς της είναι η κατανόηση της εξέλιξης των αστέρων μεγάλης μάζας και η ακριβής μέτρηση των αποστάσεων κοντινών γαλαξιών.

Τα Διεθνή Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Το πρόγραμμα 'Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' εντάσσεται στο διεθνές πρόγραμμα L'ORΕAL-UNESCO το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το 1998 και το οποίο περιλαμβάνει τα Διεθνή Βραβεία και τις Διεθνείς Υποτροφίες. Τα Διεθνή Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO έχουν θεσμοθετηθεί και απονέμονται από το 1998 από τη L'OREAL σε συνεργασία με την UNESCO, με στόχο την προβολή και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βράβευσης ερευνητριών, το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, το κύρος του οποίου επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι 2 επιστήμονες βραβευμένες από αυτό το πρόγραμμα, οι Elisabeth Blackburn και Αda Jonath, έλαβαν το 2009 το Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας αντίστοιχα.

Το Διεθνές πρόγραμμα L'ORΕAL -UNESCO στηρίζει τις γυναίκες επιστήμονες όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά. Το κάθε Διεθνές Βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί σε 100.000 δολάρια, ενώ η κάθε Διεθνής Υποτροφία σε 40.000 δολάρια για 2 χρόνια. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα εθνικά βραβεία και υποτροφίες που διοργανώνονται σε 35 χώρες, έχουν αναδείξει, επιβραβεύσει και υποστηρίξει περισσότερες από 500 νέες γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα, έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως περισσότερες από 1.080 γυναίκες επιστήμονες από τις 5 ηπείρους. Στην Ελλάδα, από το 2006 που θεσμοθετήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO μέχρι και το 2011, έχουν βραβευτεί 17 ερευνήτριες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στο Διαδίκτυο, η κοινότητα των Βραβευμένων και των Υποτρόφων έχει ένα πραγματικό διαδικτυακό σπίτι - έναν χώρο έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων. Το βασικό σημείο συνάντησης είναι το ιστολόγιο Agora (agora.forwomeninscience.com). Περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις από 104 γυναίκες μαρτυρούν τη δυναμική ενέργεια αυτής της κοινότητας, την οποία μπορείτε επίσης να βρείτε στη σχετική σελίδα του προγράμματος στο Facebook. Η σελίδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο και απέκτησε γρήγορα περισσότερα από 4.800 μέλη. Αποτελεί τη σελίδα με τα περισσότερα μέλη στο Facebook για τις γυναίκες στην Επιστήμη.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος αναρτώνται επίσης στο Twitter, όπου τα μέλη ξεπερνούν τα 2.000. Η τελευταία προσθήκη στην παρουσία του προγράμματος στο Διαδίκτυο είναι το κανάλι 'Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' που δημιουργήθηκε στο YouTube στα τέλη του 2009, και το οποίο έχει προβληθεί περισσότερες από 900.000 φορές.