Δίκτυο για την ενίσχυση της καινοτομίας στη Μεσόγειο

Η ενδυνάμωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στις περιφέρειες της Μεσογείου είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου CreaMED, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας 'Μεσογειακός Χώρος (MED) 2007-2013' και περιλαμβάνει 11 συνεργάτες - περιφέρειες από 8 διαφορετικές μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Μακεδονία μέσω του ΕΚΕΤΑ.

Στόχος του CreaMED είναι να ενισχυθεί η συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται στο σύστημα καινοτομίας των μεσογειακών χωρών, να μεταφερθούν καλές πρακτικές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία σε επίπεδο πολιτικής και επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του έργου έχει ήδη δημοσιευθεί η έκθεση 'Σύνολο Προτάσεων και Μέτρων Βελτίωσης' για φορείς που εμπλέκονται στον σχεδιασμό πολιτικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10 σχετικές συναντήσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια Τα κυριότερα συμπεράσματα, παρατηρήσεις και γνώσεις που παράχθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών (CreaSeminars) θα δημοσιευτούν στο 'Ανοιχτό Βιβλίο CreaMED'.

Έως τον Ιανουάριο του 2012 θα πραγματοποιηθούν 100 πιλοτικές εφαρμογές τεχνικών δημιουργικότητας σε επιλεγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (10 σε κάθε εμπλεκόμενη περιφέρεια), ώστε οι επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με τα νέα αυτά συστήματα διοίκησης.

Τα αποτελέσματα του έργου, καθώς και εξειδικευμένες διαλέξεις για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, θα παρουσιαστούν στο 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία, που πραγματοποιείται στις 14-17 Σεπτεμβρίου, στο Φάρο της Πορτογαλίας, και συμπεριλαμβάνει το Διεθνές Συνέδριο CreaMED (http://www.eaci.net/eccixii/index.php).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο CreaMED και τα αποτελέσματά του παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του http://www.creativity4med.eu.