Στους Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπο Μουτσόπουλο και Γεώργιο Χρούσο απονεμήθηκε το Αριστείο Μποδοσάκη 2011, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Αριστείο, ύψους 150.000 ευρώ, θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με σκοπό να προβάλλει διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες που προάγουν τον επιστημονικό τους κλάδο με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο. Φέτος, το Ίδρυμα τίμησε ιατρούς με σημαντική συμβολή στη γνώση για νέες και βελτιωμένες διαγνωστικές μεθόδους ή/και θεραπευτικές αγωγές. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, παρουσία της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου.
Ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος βραβεύτηκε για τη συμβολή του στην κατανόηση της παθογένειας των αυτοάνοσων συστηματικών ρευματικών παθήσεων, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στις αρθρώσεις και το συνδετικό ιστό τους. Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία διεθνώς στο χώρο των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων, που πλήττουν περίπου το 8% του πληθυσμού, ενώ έχει αναγνωριστεί ως ο σημαντικότερος ερευνητής του αυτοάνοσου συνδρόμου Sjogren παγκοσμίως. Στην ομιλία του, επiσήμανε ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν κληρονομούνται τα ίδια, αλλά η προδιάθεση γι' αυτά.
Ο Χ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Κλινικής και του Εργαστηρίου Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παθολογία (Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν ΗΠΑ) και στη Ρευματολογία/Ανοσολογία (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο). Εργάστηκε ως ερευνητής στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και σήμερα είναι εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παθολόγων και του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας. Η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψε πρώτη ότι η ιντερφερόνη-α, ένας αντιιικός παράγοντας, κυκλοφορεί στο αίμα ασθενών με ενεργό συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Διαμορφώθηκε έτσι η υπόθεση μίας ιογενούς αιτιολογίας για τις αυτοάνοσες συστηματικές ρευματικές παθήσεις. Το σηματοδοτικό βιολογικό 'μονοπάτι' της ιντερφερόνης ερευνάται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος διακρίθηκε για τις πρωτοποριακές μελέτες του σχετικά με την παθοφυσιολογία του στρες και τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων, δηλαδή τα βασικά κέντρα του ενδοκρινικού συστήματος. Το έργο του επεκτείνεται στις νευροενδοκρινολογικές μεταβολές που συσχετίζονται με τις διαταραχές του συναισθήματος, του ύπνου, της αίσθησης του πόνου και της ανοσολογικής λειτουργίας.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην επίδραση του συναισθηματικού και φυσικού στρες στον άνθρωπο, τονίζοντας ότι το στρες συνιστά πίεση, δυσαρμονία και διαταραχή ομοιόστασης για τον οργανισμό. Το στρες ξεκινά ήδη από το έμβρυο μέσα στη μήτρα της μητέρας, πληθώρα οργανικών και ψυχικών ασθενειών μπορούν να αποδοθούν στο χρόνιο στρες, ενώ το οξύ στρες μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Συσχέτισε το στρες με την κατάθλιψη και τις μεταβολικές διαταραχές που προκαλούν συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία. Επεσήμανε ότι η θετική σκέψη αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα που καταστέλλει το 'σύστημα του στρες' στον οργανισμό.
Ο Γεώργιος Χρούσος είναι καθηγητής και διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ από το 2010 κατέχει την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Ιατρική του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 2011 κατέχει την Διακεκριμένη Έδρα Τζον Κλούγκε για την Τεχνολογία και Κοινωνία στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Εργάστηκε στις ΗΠΑ για περισσότερο από 25 χρόνια, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την έρευνά του στο μοριακό σύστημα μετάδοσης του σήματος των γλυκοκορτικοειδών στο κύτταρο, στις νόσους του άξονα των επινεφριδίων και στους φυσιολογικούς και μοριακούς μηχανισμούς του στρες. Έχει συνεισφέρει στη μελέτη πολλών κλινικών καταστάσεων (εγκυμοσύνη, ανάπτυξη, χειρουργικό στρες, ύπνος, σηπτικό σοκ κ.α.), καθώς και ενός φάσματος χρόνιων διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, οι μεταβολικές διαταραχές της διατροφής και οι αυτοάνοσες παθήσεις. Έχει ασχοληθεί με τις νευροενδοκρινολογικές μεταβολές που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου, του συναισθήματος και του πόνου.
Το Αριστείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια και οι βραβευθέντες επιλέγονται από διεθνή επιτροπή, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από επιστήμονες που έχουν βραβευτεί με Νόμπελ. Το έργο των κ.κ. Μουτσόπουλου και Χρούσου παρουσίασαν, αντίστοιχα, ο βιολόγος καθηγητής Αργύρης Ευστρατιάδης, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και ο Έρλινγκ Νόρμπι, καθηγητής ιολογίας του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, μόνιμος γενικός γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας - και οι δύο μέλη της διεθνούς επιτροπής του Αριστείου Μποδοσάκη.