Διεθνής Εκδήλωση για τις Ερευνητικές Υποδομές από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Διεθνή συνάντηση εργασίας για τις Ερευνητικές Υποδομές διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής για το ομώνυμο πρόγραμμα του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (EuroRis-Net: www.euroris-net.eu), στις 11 Οκτωβρίου, στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη, συντονιστές ερευνητικών υποδομών σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.λπ.

Κύριοι ομιλητές και συντονιστές των συζητήσεων της εκδήλωσης είναι ο Καθ. Κ. Φωτάκης (Πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την αξιολόγηση του 7ου ΠΠ), οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Προφίλης (Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας), Δρ Θ. Παπάζογλου (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας) και W. Jansen (Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας). Μεταξύ των ομιλητών είναι εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη, συντονιστές ερευνητικών υποδομών σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.λπ. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες προκλήσεις των Ερευνητικών Υποδομών, ως δομικών στοιχείων για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για τις υποδομές, συνέργειες και συμπληρωματικές δράσεις για τη βιώσιμη αξιοποίησή τους, μελέτες και καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη, κ.λπ. Στόχος είναι ο ευρύτερος διάλογος όσων εμπλέκονται στις Ερευνητικές Υποδομές σε θέματα όπως οι συνέργειες/συμπληρωματικές δράσεις για τη χρηματοδότηση των Υποδομών, η αποτύπωση της διεθνούς εμπειρίας, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, κ.λπ.

Η συμμετοχή στη συνάντηση εργασίας της 11ης Οκτωβρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, είναι ανοικτή στην ερευνητική κοινότητα, κατόπιν ηλεκτρονικής εγγραφής (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση posters έργων που χρηματοδοτούν ερευνητικές υποδομές, στο ισόγειο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Δώρα Φαρμάκη, Μαρία Σαμαρά: dfarma@ekt.gr, samara@ekt.gr). Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω Διαδικτύου στο www.ekt.gr.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα Ερευνητικές Υποδομές (EuroRIs-Net) χρηματοδοτείται από το 7ο ΠΠ και στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Ερευνητικών Υποδομών και την αποτελεσματική υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. Ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2011 και, τον ίδιο μήνα, ξεκινάει το έργο EuroRIs-Net+. Στόχος του νέου έργου είναι η ενεργοποίηση του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για τις πρωτοβουλίες, τις δραστηριότητες και τα εργαλεία χρηματοδότησης που αφορούν τις Ερευνητικές Υποδομές, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός forum ανταλλαγής απόψεων όσων εμπλέκονται στις Υποδομές, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των επενδύσεων για τις πανευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές και την ανάδειξη του κοινωνικο-οικονομικού τους οφέλους. Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο ΠΠ (Γενική Διεύθυνση Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Επικοινωνίας).

Μάθετε Περισσότερα