Σε 3 νέες ερευνήτριες τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO

Σε 3 νέες διακεκριμένες ερευνήτριες απονεμήθηκαν, για 4η συνεχόμενη χρονιά, τα Ελληνικά Βραβεία 2009 L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. H Βιολόγος Δρ Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η Χημικός Δρ Δήμητρα Τζέλη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και η Βιοχημικός Δρ Αγγελική Χρόνη από το ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', ήταν οι ερευνήτριες που διακρίθηκαν για το σημαντικό επιστημονικό τους έργο, για τη συνεισφορά τους και την αφοσίωσή τους στην επιστημονική έρευνα. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σε μια ξεχωριστή τελετή την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, παρουσία της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας και εκπροσώπων της Πολιτείας.

Τα Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη απονέμονται στους τομείς των Βιοεπιστημών και των Θετικών Επιστημών, στο πλαίσιο του ομώνυμου διεθνούς προγράμματος, σε ερευνήτριες μέχρι 38 ετών που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας. Στόχος των Βραβείων, που συνοδεύονται με οικονομική ενίσχυση 10.000 ευρώ το καθένα, είναι η ηθική επιβράβευση και η προβολή του ερευνητικού έργου, καθώς και η ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας.

'Οι γυναίκες αυτές ενσαρκώνουν το νέο πρόσωπο της επιστήμης. Εμπλουτίζουν καθημερινά τους κλάδους με την εφευρετικότητά τους, έχουν αγωνιστεί για τολμηρά ερευνητικά αντικείμενα' δήλωσε στην τελετή βράβευσης ο κ. Νίκος Χατζηχρηστίδης, καθηγητής Βιομηχανικής Χημείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων. Από την πλευρα του, ο Philippe Cornu, Διευθύνων Σύμβουλος της L'ORΕAL Hellas τόνισε ότι η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες σε κάθε χώρα, πανεπιστήμιο και σχολείο, ενώ η κα Αικ. Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, υπογράμμισε την ενεργό υποστήριξη της UNESCO στην προώθηση της επιστήμης σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνουν και οι 3 βραβευθείσες, μια γυναίκα ερευνήτρια για να πετύχει θα πρέπει να διαθέτει περιέργεια, επιμονή και υπομονή, απαιτείται προγραμματισμός, θέληση και θυσίες. Στο ερώτημα αν μπορεί να συνδυαστεί οικογένεια και καριέρα, απαντούν θετικά, αρκεί να υπάρχει σωστή οργάνωση του χρόνου και υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα καθώς και η ερευνητική δραστηριότητα των 3 ερευνητριών.

Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου

Η Δρ. Γεωργία Ξάνθου-Τσιγκόγλου είναι Ερευνήτρια Γ' στο Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996) και διδάκτωρ του Τμήματος Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (2000). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Leukocyte Biology Section, του Imperial College στο Λονδίνο (2000-2003).

Έλαβε υποτροφία από το European Molecular Biology Organisation και διακρίθηκε με διεθνή βραβεία, όπως το 8th Allergopharma Award 2007 και το Glaxosmithkline Research Award 2008. Το 2009 τιμήθηκε από την European Respiratory Society με το βραβείο Rοmain Pauwels για το ερευνητικό της έργο στο αλλεργικό άσθμα. Η Δρ. Γ. Ξάνθου έχει 20 δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 700 αναφορές σε αυτές από άλλες δημοσιεύσεις. Είναι παντρεμένη με ένα παιδί.

Η έρευνα της αφορά τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος και ειδικότερα τον ρόλο της κυτταροκίνης ακτιβίνης-Α στην καταστολή ανοσολογικών αποκρίσεων σε αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα. Στοχεύει δε στην ανάπτυξη ειδικών ανοσοθεραπειών για την πρόληψη και προστασία από αυτές τις παθήσεις.

Δήμητρα Τζέλη

Η Δρ. Δήμητρα Τζέλη είναι Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει λάβει πτυχίο Χημείας (1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (1997) και διδακτορικό δίπλωμα (2000) με εξειδίκευση στην Φυσικοχημεία από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και έχει εργασθεί ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης (2001-2006). Έχει, επίσης, εργασθεί στο Εθνικό Εργαστήριο των Βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών (1998) και στο Κέντρο Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου του Groningen στις Κάτω Χώρες (2004).

Έχει λάβει προπτυχιακές (ΙΚΥ), μεταπτυχιακές (ΙΚΥ, AWU-USA) και μεταδιδακτορικές υποτροφίες (Ακαδημία Αθηνών, HPCEuropa). Η Δρ. Δ. Τζέλη έχει 26 δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 200 αναφορές σε αυτές από άλλες δημοσιεύσεις. Είναι παντρεμένη με πέντε παιδιά.

Το ερευνητικό της έργο αφορά υπολογιστικές μελέτες των ιδιοτήτων μικρών και μεγάλων μορίων τα οποία έχουν εφαρμογές στην αστροφυσική, στην κατάλυση, στη μικροηλεκτρονική, στα νανο-υλικά, στους χημικούς αισθητήρες, στην οπτική και σε βιολογικά συστήματα.

Αγγελική Χρόνη

Η Δρ. Αγγελική Χρόνη είναι Ερευνήτρια Β? στο Ινστιτούτο Βιολογίας του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος'. Έχει λάβει το πτυχίο (1994) και το διδακτορικό της δίπλωμα με εξειδίκευση τη Βιοχημεία (2000) από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Δρ. Α. Χρόνη έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια και Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης των ΗΠΑ (2000-2005). Η Δρ. Α. Χρόνη έχει 17 δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 340 αναφορές σε αυτές από άλλες δημοσιεύσεις. Είναι παντρεμένη με ένα παιδί.

Το ερευνητικό της έργο αφορά τη μελέτη της πορείας παθογένεσης της αθηροσκλήρωσης και της νόσου του Alzheimer. Στόχος της έρευνας της είναι η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση και εξέλιξη αυτών των παθήσεων και η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων

Τα Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή τους, τα Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO αποτελούν πλέον πόλο μεγάλου ενδιαφέροντος και υψηλής επιστημονικής αναγνώρισης στην ελληνική πανεπιστημιακή και ερευνητική, με αποτέλεσμα οι υποψηφιότητες να είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου. Η Επιτροπή Κρίσης που επέλεξε τις 3 δικαιούχους των Βραβείων 2009, μεταξύ 34 υποψηφιοτήτων, απαρτίζεται από καθηγητές Πανεπιστημίου με Πρόεδρο τον Καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας του Παν/μίου Αθηνών Νίκο Χατζηχρηστίδη, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Κρίσης των Διεθνών Βραβείων L'ORΕAL -UNESCO.

Τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποίησε η Επιτροπή ήταν αυστηρά και σύμφωνα με τα πρότυπα του διεθνούς προγράμματος (επιστημονικά επιτεύγματα, αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή καριέρα, υψηλοί ρυθμοί παραγωγής επιστημονικού έργου, διεθνής αναγνώριση).

Το πρόγραμμα 'Ελληνικά Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' αποτελεί μια από τις 3 συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L'ORΕAL-UNESCO το οποίο έχει θεσμοθετηθεί από το 1998. Οι άλλες δύο συνιστώσες είναι τα Διεθνή Βραβεία και οι Διεθνείς Υποτροφίες.

Τα Διεθνή Βραβεία L'ORΕAL-UNESCO έχουν θεσμοθετηθεί και απονέμονται από το 1998 από τη L'OREAL σε συνεργασία με την UNESCO, με στόχο την προβολή και την ενίσχυση του επιστημονικού έργου των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βράβευσης ερευνητριών, το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, το κύρος του οποίου επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι 2 επιστήμονες βραβευμένες από αυτό το πρόγραμμα, οι Elisabeth Blackburn και Αda Jonath, έλαβαν το 2009 το Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας αντίστοιχα.

Από το 1998 μέχρι σήμερα, έχουν βραβευτεί 57 κορυφαίες γυναίκες επιστήμονες από 27 χώρες, ενώ 135 υπότροφοι από 71 χώρες είχαν την ευκαιρία να συνεχίσουν την ερευνητική τους σταδιοδρομία. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα εθνικά βραβεία και υποτροφίες που διοργανώνονται σε 35 χώρες, έχουν αναδείξει, επιβραβεύσει και υποστηρίξει περισσότερες από 500 νέες γυναίκες επιστήμονες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, από το 2006 που θεσμοθετήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL-UNESCO, έχουν βραβευτεί 8 ερευνήτριες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό που μόλις υπερβαίνει το 25% των ερευνητών σε όλο τον κόσμο. Ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες υπάρχει μόνο στο 18% των χωρών.