Πολλά άρθρα στον Τύπο και συζητήσεις στο Διαδίκτυο προέκυψαν μετά την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη 'εισαγωγής και ανοικτού λογισμικού στη Δημόσια Διοίκηση και την εκπαίδευση'. Στο θέμα παρενέβη η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) με συνέντευξη στο portal neo2.gr. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα 'Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Μεγάλοι Οργανισμοί - Οι δυνατότητες του ανοικτού λογισμικού' πραγματοποιείται από την ΕΕΛ/ΛΑΚ την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Η αναφορά του πρωθυπουργού στις προοπτικές της εισαγωγής του ανοικτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα δίνει το στίγμα μιας μεταβολής στη στάση της πολιτείας σε σχέση με τις λύσεις που θα επιλέγονται για τον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο δημόσιος τομέας δεν διστάζει να υιοθετήσει ανοικτό λογισμικό, στην Ελλάδα η κινητικότητα στον χώρο μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη.
Στο portal νέων τεχνολογιών neo2.gr μπορεί κανείς να διαβάσει τη συνέντευξη που δόθηκε από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, η οποία έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ανοικτού λογισμικού στον χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχετικά με τις προοπτικές και την δυνατότητα εγκατάστασης και υποστήριξης του ανοικτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την ΕΕΛ/ΛΑΚ, 'η δυσπιστία απέναντι στο ανοικτό λογισμικό προκύπτει από παρανοήσεις που οφείλονται στη βαθιά συντηρητικότητα της κοινωνίας μας. Μία από τις σημαντικότερες παρανοήσεις είναι ότι το ανοικτό λογισμικό δεν είναι εμπορικό. Αυτό δεν είναι αληθές, καθώς αλλάζει απλά το μοντέλο, από την πώληση αδειών χρήσης, σε πώληση υπηρεσιών υποστήριξης και εγκατάστασης. Η ίδια παρανόηση δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει υποστήριξη στο ανοικτό λογισμικό, ενώ κάλλιστα μπορεί κάποιος να συνάψει ένα συμβόλαιο συντήρησης με ελληνικές εταιρείες που πρωτοπορούν στο να παρέχουν υποστήριξη σε ανοικτό λογισμικό.'
Όσον αφορά την εκδήλωση 'Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η πρόκληση ΕΣΠΑ, η εμπειρία Μεγάλων Οργανισμών, οι δυνατότητες του Ανοικτού Λογισμικού', αυτή διοργανώνεται από την ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με το knowhow.gr, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου (9.30-16.00) στην Αθήνα (ξενοδοχείο Divani Caravel).
Παράλληλα, από το ίδιο portal πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού επιχειρηματικό λογισμικού. Με ερωτηματολόγιο που παράθεσε το neo2.gr στις εταιρείες του κλάδου, αναζητήθηκαν τα αίτια πίσω από την ύφεση στον κλάδο των ελληνικών εταιρειών επιχειρηματικού λογισμικού, που ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, δημιουργώντας προοπτικές για ευκαιρίες εξαγωγής τεχνολογικού προϊόντος, αποτραβήχτηκαν από την αγορά, αφήνοντας πολύτιμο ζωτικό χώρο στις πολυεθνικές εταιρείες.
Σημειώνεται πως η ΕΕΛ/ΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για το Ελεύθερο Λογισμικό και τα οφέλη χρήσης του.
Στην ΕΕΛ/ΛΑΚ συμμετέχουν οι φορείς: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο 'Αθηνά', Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ακαδημαϊκό Δίκτυο GUNET, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος', Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης.