Research Connection 2009: Επενδύσεις στην Έρευνα για Οικονομική Ανάπτυξη

Οι επενδύσεις στην έρευνα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ο μόνος τρόπος για να βγει η Ευρώπη ενδυναμωμένη από τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να αντιληφθούν τις οικονομικές προκλήσεις, όχι ως απειλή, αλλά ως ευκαιρία για ραγδαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με βάση τη γνώση. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του διεθνούς συνεδρίου Research Connection 2009 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας, στις 7-8 Μαΐου, στην Πράγα.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της Πολιτείας από όλη την Ευρώπη. Παρουσίασαν επιστημονικά επιτεύγματα σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Ενέργεια, το Περιβάλλον, τα Τρόφιμα, η Ασφάλεια, κ.ά., αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και συζήτησαν για τις μελλοντικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής έρευνας.

Επιπλέον αναζήτησαν τρόπους για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να γίνει η επιστήμη μέρος της καθημερινότητας όλων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση με 50 περίπου πρωτοποριακά έργα που υλοποιούνται σήμερα από ομάδες Ευρωπαίων ερευνητών.

Ο Επίτροπος για την Έρευνα Janez Potocnik αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα επιτυχία του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο: περισσότερα από 36.000 έργα, με χρηματοδότηση 10 δισ. ευρώ, έχουν συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Η επιτυχία στο 7ο ΠΠ ωστόσο απαιτεί επιπλέον εθνικές επενδύσεις για την έρευνα και αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Ταμείου Συνοχής, κ.ά.

Στο συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες ερευνητές, συντονιστές ευρωπαϊκών έργων και φορείς της Πολιτείας. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) παρουσίασε, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, τα επιτεύγματα των πανευρωπαϊκών δικτύων που συντονίζει για την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο (Euro-RisNEt: προγράμματα 'Ερευνητικές Υποδομές' και ResPotNet: πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό'). Εκπρόσωπος του ΕΚΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα του Euro-RisNet στο σεμινάριο με τίτλο 'Research Infrastructures: nurturing knowledge' που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.