Η χαοτική ρυμοτομική διάρθρωση και οι έντονοι ρυθμοί της Αθήνας επισκιάζουν το ιστορικό παρελθόν της σύγχρονης αστικής εικόνας της. Αυτή την, άγνωστη για πολλούς, ιστορική συνέχεια του αθηναϊκού αστικού τοπίου προβάλλει το ψηφιακό έργο 'Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών' που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας'.
Το έργο στηρίζεται στην ψηφιοποίηση των κειμένων μιας σειράς δώδεκα διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν το 1994 και περιέχονταν στην εξαντλημένη ομώνυμη έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αθήνα, 1996). Η ψηφιακή έκδοση εμπλουτίζεται και συμπληρώνεται με τη σύνταξη νέων κεφαλαίων, ενώ η ιστορική διάρκεια του αθηναϊκού τοπίου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή τεκμηριώνεται περαιτέρω από την παράθεση φιλολογικών πηγών και μαρτυριών -τόσο στην πρωτότυπη μορφή τους όσο και σε νεοελληνική μετάφραση.
Τα κείμενα, που έχουν μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα, συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, προϊόν ειδικής έρευνας (πρωτότυπες φωτογραφίες, απεικονίσεις, σχέδια, χάρτες, τοπογραφικά διαγράμματα, κατόψεις κτιρίων). Σημαντική προσθήκη αποτελεί το πλούσιο Αρχείο Νεότερων Μνημείων, αλλά και το ιστορικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στα νεοκλασικά σπίτια της Αθήνας με κείμενα Γιάννη Τσαρούχη και εικόνες Σπύρου Βασιλείου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Γραμματικόπουλου (1980, 20').
Το έργο, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Νίκου Γ. Μοσχονά, Ιστορικού και Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διατίθεται στον δικτυακό τόπο http://www.eie.gr/archaeologia/.