Επιστημονικές μελέτες για το Περιβάλλον, τη Μετανάστευση και τα Ιστορικά Τεκμήρια από το Ιδρυμα Ι. Λάτση

Δέκα επιστημονικές μελέτες Ελλήνων ερευνητών στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Μετανάστευσης και των Ιστορικών Τεκμηρίων παρουσίασε το Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του «Pallas Athena Forum». Πρόκειται για μελέτες που χρηματοδότησε το Ιδρυμα για το 2008 στο πλαίσιο ενός νέου θεσμού που έχει στόχο την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, κυρίως σε τομείς και ερευνητικές ομάδες των οποίων η δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλες θεσμοθετημένες πηγές είναι περιορισμένη.

Οι δέκα μελέτες είχαν επιλεγεί ανάμεσα σε 315 προτάσεις που υπεβλήθησαν στο Ίδρυμα μετά τη σχετική δημόσια πρόσκληση που ανακοινώθηκε το 2007. Στις επιστημονικές ομάδες που ανέλαβαν την εκπόνηση των μελετών συμμετείχαν περίπου 30 μελετητές όλων των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και ανεξάρτητοι μελετητές. Τα θέματα που πραγματεύτηκαν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημών στους τομείς: Περιβάλλον και Σύγχρονες Τεχνολογίες, Μετανάστευση, Διάσωση και Ανάδειξη Ιστορικών Τεκμηρίων .

Στο μεταξύ, το Ίδρυμα συνεχίζει και διευρύνει το θεσμό, αποφασίζοντας τη χρηματοδότηση δεκαπέντε επιστημονικών μελετών για το έτος 2009, με συμμετοχή συνολικά 90 μελετητών, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της νέας δημόσιας πρόσκλησης προτάσεων για το 2010.

Όσο για τα αποτελέσματα των εκπονημένων μελετών, αυτά είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω του δικτυακού τόπου του Ιδρύματος, γεγονός που εκφράζει τη σαφέστατη διάθεση του Ιδρύματος για διάχυση της γνώσης και περαιτέρω αξιοποίησή της από τρίτους φορείς. Οι τίτλοι των μελετών, ανά τομέα, είναι οι εξής:

Α) Περιβάλλον και Σύγχρονες Τεχνολογίες

  • Μελέτη του φαινομένου της ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με στόχο την ανάπτυξη μεθόδων πρόγνωσής της (Θ. Καρακώστας - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τομέας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας)
  • Χαρτογράφηση της Εδαφικής Παραμόρφωσης στη περιοχή του νομού Ηλείας με τη Χρήση της Διαφορικής Συμβολομετρίας από Δορυφόρους Ραντάρ (Ι. Παρχαρίδης - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωγραφίας)
  • Χαρτογράφηση και τρισδιάστατη οπτικοποίηση καύσιμης ύλης για διαχείριση πυρκαγιών με χρήση δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης και εργαλείων γεωπληροφορικής στο Νομό Λέσβου (Ο. Ρούσσου - Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας)
  • Μεγαλώνοντας στην Αθήνα. Ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη συμμετοχή των παιδιών στη διαμόρφωση του περιβάλλοντός τους (Ι. Τσεβρένη - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας)

Β) Μετανάστευση - Τάσεις / Μύθοι και Πραγματικότητα

  • Η Ενσωμάτωση των μεταναστών σε μικρές νησιωτικές οικονομίες: Αποτελέσματα έρευνας για το νησί της Ρόδου (Β.Μοναστηριώτης - London School of Economics and Political Science, Hellenic Observatory)
  • Μετανάστευση και Εγκληματικότητα: Μύθοι και Πραγματικότητα (Ι. Τσίγκανου - Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας)
  • Μνήμες Συμβίωσης και Εξορία: Ο τόπος της Ικαρίας (Ε. Μαμουλάκη - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας-Επικοινωνίας & Σχεδιασμού)

Γ) Διάσωση και Ανάδειξη Ιστορικών Τεκμηρίων

  • Ιστορικό Ευρετήριο Ελληνικών Επιστημονικών Όρων (Κ. Σούλα - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης)
  • Ταξινόμηση Αρχείου Υγείας και Πρόνοιας Νομαρχίας Κυκλάδων (Χ. Λούκος - Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας)
  • Σχεδιασμός και επεξεργασία αποτυπωμένων χωρικών συνόλων για την καταγραφική διάσωση των χωρικών τεκμηρίων κατοίκησης των Ρωμιών στην Πόλη: Πολεοδομική - Αρχιτεκτονική και Φωτογραφική Αποτύπωση (Κ. Πολυχρονιάδη - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας-Επικοινωνίας & Σχεδιασμού)