Bράβευση ερευνητικών εργασιών σε θέματα επιστήμης τροφίμων και διατροφής

Με τη διοργάνωση του «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» και τη βράβευση των 4 καλύτερων ερευνητικών εργασιών, όπως προέκυψαν μετά από γραπτή και προφορική αξιολόγηση, ολοκληρώθηκε ο «2ος Διεθνής Διαγωνισμός Ερευνητικών Εργασιών σε θέματα Α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων/Ασφάλειας Τροφίμων και Β) Επιστήμης Διατροφής/Διατροφής και Υγείας» που προκηρύχθηκε από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος μεταξύ όλων των Ελλήνων ερευνητών, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου στην Αθήνα παρουσιάστηκαν οι 10 καλύτερες ερευνητικές εργασίες του διαγωνισμού, όπως προέκυψαν μετά από γραπτή αξιολόγηση από διακεκριμένους και διεθνούς κύρους Έλληνες επιστήμονες και με κριτήρια την επιστημονική τους αρτιότητα και τα οφέλη που ενδέχεται να αποφέρουν στον καταναλωτή. Στόχος της παρουσίασης ήταν η προφορική αξιολόγηση των εργασιών, ώστε, στη συνέχεια, να προκύψουν οι 4 καλύτερες ερευνητικές εργασίες (2 από κάθε ενότητα) από τον συνδυασμό της προφορικής και της γραπτής αξιολόγησης.

Το 1ο βραβείο στην ενότητα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων/Ασφάλειας Τροφίμων έλαβε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με εκπρόσωπο τη Μαρία Παραπούλη για την εργασία «Βελτίωση του αρωματικού δυναμικού οίνων ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) της ποικιλίας Ντεμπίνα με τη χρήση δύο διαφορετικών γενών γηγενών οινοποιητικών στελεχών ζυμομυκήτων». Το 2ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του ΑΠΘ με εκπρόσωπο την Χαρίκλεια Βαϊκούση και θέμα «Ανάπτυξη και αξιολόγηση ενός προτύπου μικροβιακού χρονο-θερμοκρασιακού δείκτη (Time Temperature Indicator) για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας τροφίμων».

Στην ενότητα Επιστήμης Διατροφής/Διατροφής και Υγείας το 1ο βραβείο έλαβε η ομάδα των Oxford University και Πανεπιστημίου Αθηνών, με εκπρόσωπο τον Χαράλαμπο Αντωνιάδη για την εργασία «Το 5-μεθυλο-τετραϋδροφυλλικό οξύ ως ρυθμιστής της αγγειακής οξειδοαναγωγικής ισορροπίας σε ανθρώπινα αγγεία: επιδράσεις στη βιοδιαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου και την αγγειακή λειτουργία», ενώ το 2ο η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών με εκπρόσωπο τη Φωτεινή Λάμαρη και θέμα «Νευροπροστατευτική δράση του πλούσιου σε πολυφαινόλες εκχυλίσματος των άγριων μύρτιλλων». Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικά έπαθλα των 5.000 και 3.000 ευρώ για το 1ο και 2ο βραβείο, αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο έγκριτος Έλληνας επιστήμονας Δρ Δ. Τριχόπουλος μίλησε για τη σημασία της διατροφικής πρόληψης σε συνάρτηση με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρόνιων νοσημάτων, όπως κακοηθών νεοπλασιών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο Δρ Τριχόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία, βάσει σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων, αποτελεί πρότυπο κατεξοχήν συμβατό με την προστασία από χρόνια νοσήματα, βάσει του οποίου έχουν συνταχθεί οι επίσημες Διατροφικές Οδηγίες για Ενήλικες στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός και το συνέδριο πραγματοποιήθηκαν από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος (ΙΑΔ) στο πλαίσιο της αποστολής του να συμβάλει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων μέσω της προαγωγής της έρευνας, της κατάκτησης της γνώσης, της διάχυσης της πληροφόρησης και της εκπαίδευσης του κοινού και των ειδικών.

Το ΙΑΔ είναι ένας ανεξάρτητος, κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δραστηριοποιείται τα τελευταία 3 χρόνια στον χώρο της διατροφής, πραγματοποιώντας πλήθος ερευνών, συνεδρίων και σεμιναρίων σε συνεργασία με ελληνικούς και ξένους φορείς. Τελευταία το Ίδρυμα εστιάζει ακόμη περισσότερο στον τομέα της εκπαίδευσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μια σειρά δράσεων, με στόχο να ανοίξει τις πύλες της γνώσης σε θέματα διατροφής στο ευρύ κοινό, και ιδιαίτερα στα παιδιά (διαδραστική παιδική ιστοσελίδα «Παιδικός Κόσμος ΙΑΔ», εκπαιδευτικό περιοδικό για παιδιά «Διατροφούπολη» κ.ά.).