Σημαντικά έργα ψηφιακού περιεχομένου που αφορούν την προβολή του ελληνικό πολιτισμό μέσω του Διαδικτύου, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (Θέατρο Παλλάς) στις 31 Μαρτίου. Πρόκειται για έργα που αφορούν την ελληνική ψηφιακή πολιτιστική δημιουργία, τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής, με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας' (Γ' ΚΠΣ).
Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, εγκαινιάσθηκε επίσης ο θεσμός της Αριστείας της Ψηφιακής Στρατηγικής, και βραβεύθηκαν 59 φορείς οι οποίοι διακρίθηκαν για την επιτυχή υλοποίηση των έργων ψηφιακού πολιτισμού που ανέλαβαν. Στόχος ήταν η ανάδειξη των φορέων που παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στην υλοποίηση των έργων, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα. Η παρουσίαση της Ελληνικής Ψηφιακής Πολιτιστικής Δημιουργίας έγινε από τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθ. κ. Βασίλη Ασημακόπουλο και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Θ. Δραβίλλα.
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχετικού Προγράμματος, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 200 έργα ψηφιακού πολιτισμού, από εθνικούς πόρους και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Πρόκειται για πρωτοβουλίες οι οποίες, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατέστησαν την Ελλάδα 'παράδειγμα κράτους-μέλους που προωθεί ενεργά και χρηματοδοτεί την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού της αποθέματος, στο πλαίσιο της ακολουθούμενης Ψηφιακής Στρατηγικής'.
Στην ομιλία του, ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος επίσήμανε: 'Οι επιτυχημένες δράσεις ψηφιακού πολιτισμού που βραβεύσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι νέες τεχνολογίες και πολιτισμός δεν είναι έννοιες ασύμβατες! Το αντίθετο... Εκτός από τη διάσωση, την τεκμηρίωση, την έρευνα και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός έχει και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, που πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Εγκαινιάζουμε την αρχή της Αριστείας στα έργα ψηφιακού πολιτισμού, για να δείξουμε έμπρακτα πως όσοι φορείς υλοποιούν γρήγορα και αποτελεσματικά όσα αναλαμβάνουν, θα επιβραβεύονται'.
Μερικοί από τους φορείς/έργα που παρουσιάστηκαν και βραβεύθηκαν είναι: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ Ψηφιακός Θησαυρός Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού (pandektis.ekt.gr), Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης - Ψηφιακή Συλλογή (www.thmpdigital.gr), Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας - Αγιορείτικη Μνήμη (www.athosmemory.com), Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλ. Σούτζου (www.nationalgallery.gr), Εθνικό Θέατρο - Ψηφιοποιημνο Αρχείο (www.nt-archive.gr), Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου - Πολιτιστικός Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσας (www.potheg.gr) κ.ά.
Συνολικά, στο Πρόγραμμα 'Κοινωνία της Πληροφορίας' συμμετείχαν και υλοποίησαν έργα φορείς που διαθέτουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, όπως: Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι, Πολιτιστικοί φορείς και οργανισμοί, Ιδρύματα πολιτικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ελλάδας, Εκπαιδευτικοί φορείς, Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Ιδρύματα, Δημόσιοι φορείς (ΥΠΠΟ, Υπ. Εθνικής Aμυνας, ΥΠΕΠΘ, ΟΤΑ, ΝΑ), Βιβλιοθήκες, Μητροπόλεις, Μονές, Ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς κ.ά.