Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας για τα πληροφοριακά συστήματα ερευνητικών δραστηριοτήτων διοργανώνεται στην Αθήνα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) και τον euroCRIS, τον διεθνή οργανισμό που ασχολείται με τα Πληροφοριακά Συστήματα Ερευνητικών Δραστηριοτήτων (Current Research Information Systems - CRIS). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 11-13 Μαϊου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Μικρό Αμφιθέατρο, Βασ. Κωνσταντίνου 48) και είναι ανοικτή στο κοινό.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για ερευνητικές υποδομές βασισμένες σε Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (CRIS, ηλεκτρονικα αποθετήρια και περιοδικά) ή εμπλέκονται σε θέματα διαχείρισης και διάχυσης της έρευνας και της καινοτομίας (προγράμματα χρηματοδότησης, αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων).
Τα Πληροφοριακά Συστήματα Ερευνητικής Δραστηριότητας (CRIS) έχουν διαδοθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια σε ακαδημαϊκούς/ερευνητικούς φορείς, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα CRIS καταγράφει, επεξεργάζεται και διαθέτει στο Διαδίκτυο πληροφορία για την ερευνητική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο τόσο εθνικό όσο και οργανισμού, με διαφορετικούς τρόπους και πολλαπλά οφέλη. Λειτουγρεί είτε ως αυτόνομο σύστημα που παρέχει ένα κεντρικό σημείο αξιόπιστης και έγκαιρης πληροφόρησης, είτε ενταγμένο σε ένα ευρύτερο πληροφορικό περιβάλλον που υποστηρίζει τη διάδοση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Επιπλέον, τα CRIS έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με άλλους τύπους ερευνητικών υποδομών όπως τα ηλεκτρονικά αποθετήρια (repositories).
Ο οργανισμός euroCRIS (www.eurocris.org) είναι ο κύριος φορέας που δραστηριοποιείται στον τομέα των CRIS και προδιαγράφει σχετικά τεχνικά πρότυπα υλοποίησης με σημαντικότερο το μοντέλο δεδομένων Common European Research Information Format (CERIF).
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης δραστηριοποιείται στο χώρο των CRIS από το 1996 και συμμετέχει ενεργά στο euroCRIS. Ο φορέας συνεχίζει τα τελευταία χρόνια τις σχετικές δράσεις του, με έμφαση πλέον και στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των καίριων συνιστωσών των σύγχρονων ηλεκτρονικών υποδομών έρευνας (e-infrastructure) οι οποίες περιλαμβάνουν τα CRIS και συστήματα ανοικτής πρόσβασης, όπως τα ηλεκτρονικά αποθετήρια και περιοδικά.
Στο πλαίσιο των πάγιων δραστηριοτήτων του euroCRIS περιλαμβάνονται συναντήσεις εργασίας που διεξάγονται ανά εξάμηνο και είναι κατά κανόνα ανοικτές για ενδιαφερόμενους που δεν είναι μέλη του οργανισμού.
Η συγκεκριμένη συνάντηση πέραν των καθιερωμένων συσκέψεων των ομάδων εργασίας (Task Groups) του euroCRIS, θα περιλαμβάνει: α) Εισαγωγική παρουσίαση για τον οργανισμό euroCRIS και τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τα συστήματα CRIS, β) Σεμινάριο για το πρότυπο CERIF, γ) Παρουσιάσεις περιπτώσεων επιτυχίας CRIS συστημάτων από τον διεθνή χώρο (συνεδρία Jostein Hauge), δ) Παρουσιάσεις δραστηριοτήτων σχετικών με συστήματα CRIS από ελληνικούς φορείς, ε) Δύο συνεδρίες εργασίας (workshops) με θέματα: Αναπαράσταση στο CERIF πληροφορίας για προγράμματα χρηματοδότησης έρευνας και Διαλειτουργικότητα CRIS και ηλεκτρονικών αποθετηρίων (repositories).
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και ηλεκτρονικό Δελτίο Συμμετοχής διατίθενται στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ (www.ekt.gr).