50 χρόνια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Πενήντα χρόνια πρωταγωνιστικής συμβολής στην επιστημονική γνώση συμπληρώνει φέτος το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ). Για ολόκληρη τη διάρκεια του επετειακού έτους 2008, το ΕΙΕ έχει προγραμματίσει ένα σύνολο εκδηλώσεων με στόχο την προβολή του ερευνητικού και επιστημονικού έργου των Ινστιτούτων του στο ευρύ κοινό.

Στον ισόγειο χώρο του ΕΙΕ θα λειτουργεί από τις 19 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου έκθεση των δραστηριοτήτων των έξι ερευνητικών Ινστιτούτων του (τρία ανθρωπιστικών επιστημών και τρία θετικών επιστημών) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, μέσα από προβολές dvd, posters και σχετικά εκθέματα. Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθημερινά, 10.00 - 20.00, και Σάββατο & Κυριακή, 10.00 - 14.00. Από το βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ θα διατίθεται πολυτελές επετειακό λεύκωμα 350 σελίδων με τίτλο 'Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 1958, 2008, Ίδρυση - Πορεία - Προοπτικές'.

Στις 19 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΕΙΕ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό (είσοδος μόνο με προσκλήσεις).

Επίσης, στο αίθριο του ΕΙΕ θα εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου δέκα έργα γλυπτικής του Δημήτρη Αρμακόλα, ο οποίος φιλοτέχνησε και το αγαλματίδιο 'Επιστήμης Αριστείον', που θα απονεμηθεί στον Ακαδημαϊκό Μ. Β. Σακελλαρίου, κατά τη διάρκεια της κεντρικής επετειακής εκδήλωσης.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι ένας πολυεπιστημονικός οργανισμός με κύριο σκοπό την ανάπτυξη της βασικής έρευνας και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στις θετικές και ανθρωπιστικές σπουδές. Ιδρύθηκε το 1958 με την αρχική επωνυμία Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών (ΒΙΕ), με πρωτοβουλία του οικονομολόγου και πανεπιστημιακού δασκάλου Γιάγκου Πεσμαζόγλου σε συνεργασία με τον χημικό Λεωνίδα Ζέρβα και τον φιλόλογο Κ.Θ.Δημαρά. Από το 1964 έως σήμερα στεγάζεται σε νεόδμητο ιδιόκτητο κτίριο επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας. Το ΕΙΕ εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο με διευθυντή τον εκάστοτε Πρόεδρό του.

Απαρτίζεται από έξι Ερευνητικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Aρχαιότητος (ΙΕΡΑ), το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής & Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής & Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ), και από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Τα Ινστιτούτα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα έρευνας σε ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες, συμβάλλουν στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, και απολαμβάνουν διεθνή αναγνώριση. H εκπαίδευση νέων επιστημόνων με τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα και την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών, η προώθηση και εκμετάλλευση της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης προς όφελος της εθνικής οικονομίας, καθώς επίσης και η γενικότερη κοινωνική προσφορά αποτελούν βασικούς στόχους της δράσης του ΕΙΕ.

Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές στη χώρα, το ΕΚΤ συλλέγει, οργανώνει και διαθέτει ψηφιακό περιεχόμενο. Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης για ερευνητικά προγράμματα και τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας που διαθέτει, παρέχει τη δυνατότητα για προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής πρόσβασης στην επιστημονική γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις: Ελένη Γραμματικοπούλου, τηλ. 210 7273501, Μαίρη Κοντογιάννη, τηλ. 210 7273516.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης στη διεύθυνση rtsp://vod.ekt.gr/archive/50xronia.rm

(Για να παρακολουθήσετε το βίντεο απαιτείται η εγκατάσταση του Real Player το οποίο διατίθεται για τις παρακάτω πλατφόρμες: Windows 98SE/2000/ME/XP και Linux. Το Real Player μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από τη διεύθυνση http://www.real.com ).