IRMOS: μια υποδομή αλληλεπίδρασης ανθρώπων και εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο χρόνο

Μια νέα υπηρεσιοστραφής υποδομή που επιτρέπει την αλληλεπίδραση ανθρώπων και εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου IRMOS (Interactive Real-Time Multimedia Αpplications On Service Οriented Ιnfrastructures), στο οποίο συμμετέχει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στο έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 12,9 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδότηση από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, συμμετέχουν 10 ακόμα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, κατασκευαστές εξοπλισμού και πολυεθνικές επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Οι σημερινές υπηρεσιοστραφείς υποδομές είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τη ραγδαία ανάπτυξη πολλών διαδραστικών εφαρμογών πραγματικού χρόνου. Αναπτύσσονται συνήθως χωρίς την απαραίτητη μεθοδολογία πραγματικού χρόνου, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται, είτε ακριβά και εξειδικευμένα μηχανήματα για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απόδοση, είτε συμβιβαστικές λύσεις που δεν εγγυώνται τον απαιτούμενο βαθμό διαδραστικότητας.

Στόχος του IRMOS είναι, λοιπόν, να αναπτύξει εφαρμογές πραγματικού χρόνου μέσω αλυσίδων αξίας και επιχειρηματικών μοντέλων που εκτείνονται σε περισσότερους του ενός οργανισμούς, μέσω μιας υπηρεσιοστραφούς υποδομής με κατανεμημένους χρήστες και πόρους. Το κύριο χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί την πλατφόρμα αυτή είναι η παροχή ενός πλαισίου υπηρεσιών πραγματικού χρόνου σε όλα τα επίπεδα (δίκτυο, υπολογιστική ισχύς, αποθήκευση δεδομένων, ροή εργασιών) με εγγύηση ποιότητας υπηρεσίας. Οι υποδομές θα μπορούν να είναι κατανεμημένες μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και οι διαδραστικές εφαρμογές θα λειτουργούν με αξιόπιστο και αποδοτικό τρόπο. Ακόμα, θα είναι δυνατή η αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών διεργασιών μέσω της γρήγορης και αποτελεσματικής συγκέντρωσης υπηρεσιών, χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης διαμεσολάβησης και μέριμνας για την εφαρμογή τους.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη (White Paper) για τον σχεδιασμό των δικτυακών υποδομών και ειδικότερα την εφαρμογή της έννοιας του ISONI (Integrated Services Oriented Network Infrastructure) για τη δημιουργία ενός δικτύου δεδομένων με εγγύηση ποιότητας υπηρεσίας, που αποτελεί και μία από τις καινοτομίες που εισάγει το IRMOS.

Η ελληνική ομάδα είναι αρμόδια για τον τεχνικό συντονισμό του έργου, ενώ συμμετέχει ενεργά στην αρχιτεκτονική σχεδιασμού της πλατφόρμας και στην υλοποίηση των υπηρεσιών πλαισίου, οι οποίες είναι απαραίτητες τόσο για τη διασύνδεση των υποδομών πραγματικού χρόνου με τους τελικούς χρήστες, όσο και για τη διαχείριση ολόκληρης της λειτουργίας της πλατφόρμας, όπως την κατάρτιση της ροής εργασιών, την αντιστοίχιση των παραμέτρων λειτουργίας υψηλού επιπέδου των εφαρμογών με τις τιμές παραμέτρων χαμηλού επιπέδου των πόρων ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη ποιότητα υπηρεσίας, την αυτόματη διαπραγμάτευση για την εύρεση κατάλληλων πόρων για την εκτέλεση, την παρακολούθηση της πορείας.

Μάθετε Περισσότερα