Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας: διαβούλευση για την αναμενόμενη προκήρυξη

27.12.2010

Προκήρυξη για την ανάπτυξη Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας (ΠΠΚ), με συνολικό προϋπολογισμό 17,2 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα'. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την προκήρυξη στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr) και να διατυπώσουν τις απόψεις τους έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

Στόχος της δράσης είναι η προώθηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο και η δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση την υπάρχουσα ή αναπτυσσόμενη γνώση. Απευθύνεται στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Β. Αιγαίου, Κρήτης, Ιόνιων Νησιών, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Νήσων Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας θα λειτουργεί ως εργαστήριο για την ανάπτυξη περιφερειακής στρατηγικής για την έρευνα, αλλά και για τη σύλληψη, προώθηση και (ενδεχομένως) υλοποίηση ερευνητικών έργων. Στους ΠΠΚ μπορούν ενδεικτικά να συμμετέχουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις, κλαδικές εταιρείες, φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων, σύνδεσμοι χρηματοπιστωτικών φορέων, Τεχνολογικά και Επιστημονικά Πάρκα, κ.λπ. Θα πρέπει να στοχεύει αποκλειστικά σε μία θεματική περιοχή, εκτός αν τεκμηριώνεται η συνέργεια/συμπληρωματικότητα περισσοτέρων, η οποία θα επιλέγεται με γνώμονα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την εξωστρέφεια της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο των έργων, θα χρηματοδοτηθούν δραστηριότητες για τον προσδιορισμό ταυτότητας και την προώθηση επικοινωνιακής πολιτικής, την προβολή και προώθηση της εικόνας τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη δικτύωση, κ.λπ. Υπό διερεύνηση είναι η χρηματοδότηση ενεργειών με συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ η ΓΓΕΤ είχε χρηματοδοτήσει 5 Περιφερειακούς Πόλους Καινοτομίας σε Δυτική Ελλάδα (3,26 εκατ. ευρώ), Δυτική Μακεδονία (1,95 εκατ. ευρώ), Θεσσαλία (3,.59 εκατ. ευρώ), Κεντρική Μακεδονία (2,98 εκατ. ευρώ) και Κρήτη (2,53 εκατ. ευρώ).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.gsrt.gr/default.asp?V_ITEM_ID=6785.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν προτάσεις για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της δράσης, έως τις 30 Ιανουαρίου, στη ΓΓΕΤ (Δ. Τσαρούχης: τηλ. 210 7458192, e-mail: dtsarouc@gsrt.gr, Ε. Τσάκου: τηλ.: 210 7458168).