WeGov 2010 Awards: Φοιτητικές Καινοτομίες για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Τέσσερις καινοτόμες προτάσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - WeGov 2010 Awards. Ο διαγωνισμός, ο οποίος στοχεύει στην ενθάρρυνση και προβολή της νεανικής καινοτομίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συγκέντρωσε συνολικά 50 προτάσεις φοιτητών ελληνικών πανεπιστημίων και ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι προτεινόμενες εφαρμογές αναδεικνύουν τον ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διακυβέρνηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με αναφορά στον πολίτη, στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικό σύνολο.

Στην κατηγορία 'Καλύτερη Ιδέα' διακρίθηκε η πρόταση 'Δημιουργία Ηλεκτρονικής Τράπεζας Πρωτοτύπων Εγγράφων (e-gov bank)' του Χρήστου Τούμπα, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 'Τεχνοοικονομικά Συστήματα' του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Προτείνεται η δημιουργία μιας 'Ηλεκτρονικής Κυβερνητικής Τράπεζας' για την ηλεκτρονική διακίνηση των αυθεντικοποιημένων επίσημων εγγράφων που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές των πολιτών με τον Δημόσιο Τομέα αλλά και μεταξύ τους. Η ιδέα απέσπασε χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή της, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας (www.iocenter.eu).

Στην κατηγορία 'Καλύτερη Πρωτότυπη Εφαρμογή' βραβεύτηκε η πρόταση 'addon: Asynchronous Document Debate ONline' των Μιλτιάδη Αλλαμανή (ΑΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και Χρήστου Μαυράκη (ΔΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών). Το addon αποτελεί μια εξέλιξη των Online Asynchronous Discussion Forums που στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση των forums, οργανώνοντας με καινοτόμο τρόπο τις συζητήσεις και τα θέματα που συζητούνται. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 2000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

Στην κατηγορία 'Best BPM Idea' διακρίθηκε η ιδέα 'Ανασχεδιασμένη διαδικασία ίδρυσης Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης', των Ευστράτιου Γλάβα και Σάββα Λαζαρίδη (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα 'Διοίκηση Πληροφοριακών Συστημάτων', Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων). Η πρόταση αφορά τον μετασχηματισμό της χρονοβόρας, έως σήμερα, διαδικασίας ίδρυσης επιχείρησης, μέσω μιας ενιαίας εφαρμογής, η οποία με διαλειτουργικό τρόπο θα διασυνδέει τα διάφορα συστήματα των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και την υποστήριξη της 'Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.', στη διάχυση της ιδέας.

Τέλος, ειδική διάκριση 'Εκπαίδευση σε τεχνολογίες ανάπτυξης λογισμικού' απέσπασε η πρόταση 'Εξόρυξη συναισθήματος από τον ιστοχώρο ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr)' του Χρήστου Παπαστεργίου από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ. Η πρόταση αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος εξόρυξης της γνώμης του κοινού (θετική, αρνητική, ουδέτερη) από τα αναρτημένα σχόλια του ιστοχώρου ανοιχτής διακυβέρνησης www.opengov.gr, χρησιμοποιώντας τεχνικές κατηγοριοποίησης κειμένου. Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να λάβει δωρεάν εκπαίδευση σε τεχνολογίες και πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού από την ORACLE Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά, αποτελεί μια πρωτοβουλία εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εργαστηρίων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Η βράβευση των καλύτερων προτάσεων πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνέδριου Πληροφορικής - PCI 2010.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον διαγωνισμό υποστήριξαν η Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Hellas, η Oracle Hellas, η Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων AE και τα Πανεπιστήμια Brunel Business School, Αγγλίας και Technical University Delft, Ολλανδίας.

Μάθετε Περισσότερα