SMARTeST: Ερευνητικό έργο για αντιπλημμυρική προστασία

Στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας στοχεύει το έργο SMARTeST (Smart Resilience Technology, Systems and Tools), ένα ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχουν 10 ερευνητικά ιδρύματα από 7 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος). Το SMARTeST υλοποιείται με χρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ και πρόκειται να διαρκέσει τρία χρόνια. Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου έτους λειτουργίας του, η Ελληνική Ομάδα Στήριξης και Συνεργασίας του έργου διοργανώνει ανοικτή συνάντηση την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα.

Το έργο SMARTeST δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου, σε αστικά κυρίως περιβάλλοντα. Στόχος είναι να διευκολυνθεί ο σχεδιασμός ολιστικών και αμυντικών συστημάτων και να προωθηθούν καινοτόμα τεχνολογικά συστήματα και προϊόντα στην ελληνική και διεθνή αγορά. Το έργο λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη χρήση 'έξυπνων' συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα ενσωματώνουν την τεχνολογία αισθητήρων, αυτόματου ελέγχου και καινοτόμων υλικών με υψηλά επίπεδα απόδοσης.

Συγκεκριμένες περιοχές μελέτης με μεγάλη γεωγραφική διασπορά έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του έργου με σκοπό τη βέλτιστη αξιολόγηση των συστημάτων αντιπλημμυρικής προστασίας. Στις περιοχές αυτές, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τύπων πλημμυρικών φαινομένων -από παράκτια προβλήματα σε περιοχές των Μεσογειακών ακτών έως και πλημμύρες όμβριων υδάτων σε αστικές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης - θα διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τα συστήματα αντιπλημμυρικής προστασίας και την υλοποίηση νέων τεχνολογιών.

Εθνικές ομάδες στήριξης και συνεργασίας (National Support Groups - NSG) έχουν συσταθεί από τους εταίρους του έργου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη επιμέρους εθνικά και τοπικά χαρακτηριστικά. Στην ελληνική ομάδα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους δήμοι, πανεπιστήμια, υπουργεία, ο ιδιωτικός τομέας ανάπτυξης τεχνολογιών, καθώς ερευνητικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου χρόνου υλοποίησης του έργου, μετά τη σύσταση της Ελληνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας και την επιτυχημένη διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου 2010, η 2η συνάντηση προγραμματίζεται για την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010 (Τόπος διεξαγωγής: Αίθουσα συνεδριάσεων Ομίλου Εταιρειών AVMap, Νάξου 2-4, 152 38 Πάτημα Χαλανδρίου, Αθήνα, πλησίον του Κόμβου Μετρό και Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δουκίσσης Πλακεντίας, ώρα: 10:00).

Στη συνάντηση αυτή, μέλη της διεθνούς ομάδας SMARTeST θα συνομιλήσουν με τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας για θέματα αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου στον αστικό ιστό, τις ζημιές που πλήττουν κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ έμφαση θα δοθεί στην υδρογραφική λεκάνη του Αττικού Κηφισού, επιλεγμένου ως περιοχή μελέτης στα πλαίσια του έργου, που πρόσφατα επλήγη από το φαινόμενο πλημμύρων που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες ζυμώσεις για την υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ με τη συμμετοχή των μελών της Εθνικής Ομάδας Στήριξης και Συνεργασίας, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ, τέλος, θα γίνει αναφορά στα επόμενα παραδοτέα της έρευνας και θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τα παραπάνω θέματα, καθώς και με τα μελλοντικά βήματα της Ομάδας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επικ. Καθηγήτρια Ν. Ευελπίδου, 210 7274927, e-mail: evelpidou@geol.uoa.gr).

Μάθετε Περισσότερα