Οι Διάλογοι των Αθηνών: ένα 'εν εξελίξει' συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό

Διεθνές συνέδριο για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ρόλο του στην σύγχρονη κοινωνία διοργανώνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με οκτώ παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι 'Διάλογοι των Αθηνών' θα πραγματοποιηθούν στις 24-27 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα. To συνέδριο αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του νέου πολιτιστικού χώρου του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει ως κύριο στόχο την παρουσίαση, προβολή και ενθάρρυνση της παραγωγής σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού καθώς και την εξαγωγή του εκτός της Ελλάδας.

Οι Διάλογοι των Αθηνών διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, την Accademia dei Lincei, την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, το Institut de France, το Πανεπιστήμιο του Harvard (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Stanford. Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα για να συζητήσουν δημόσια, να επιχειρηματολογήσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης σε ζητήματα παγκοσμίου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, όπως: Ταυτότητα και Ετερότητα, Ιστορία και Ιστορίες, Λόγος και Τέχνη, Δημοκρατία και Πολιτεία, Επιστήμη και Ηθική, Ποιότητα Ζωής.

Οι διεπιστημονικές προσεγγίσεις, οι ενδιαφέρουσες συζητήσεις, οι διαχρονικές προοπτικές καθώς και η ευρεία συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, καθιστούν τους Διαλόγους των Αθηνών μια σημαντική εκδήλωση. Όμως, οι διοργανωτές του συνεδρίου οραματίζονται τους Διαλόγους των Αθηνών ως ένα 'έργο' εν διαρκεί εξελίξει, το οποίο θα ξεκινήσει πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου, μέσω του σχετικού δικτυακού τόπου (www.athensdialogues.org) που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του.

Ο δικτυακός τόπος www.athensdialogues.org φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν κόμβο διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ όλων όσοι δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται για την ελληνική πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά, συμμετεχόντων στο συνέδριο ή και όχι (Δίκτυο των Διαλόγων των Αθηνών). Παράλληλα, βοηθά το έργο της επιτροπής, καθώς και την επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων, εφόσον εισηγητικές ομιλίες και σχόλια δημοσιεύονται εκεί πριν το συνέδριο. Τέλος, μέσω του δικτυακού τόπου του Συνεδρίου το ευρύ κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση -αλλά και αργότερα μαγνητοσκοπημένες- τις εργασίες του Συνεδρίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα πρακτικά του συνεδρίου των Διαλόγων των Αθηνών θα συμπεριληφθούν σ' ένα νέο ηλεκτρονικό περιοδικό (e-journal) που σχεδιάστηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (CHS) του Πανεπιστημίου του Harvard. Σκοπός του περιοδικού αυτού είναι η δημοσίευση των εισηγήσεων των ομιλητών σε ένα πολυμεσικό και διαδραστικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, η κάθε εισήγηση θα συνοδεύεται από γραφικά, εικόνες, οπτικοακουστικό υλικό και υπερσυνδέσεις που θα εμπλουτίζουν το περιεχόμενο του άρθρου. Οι αναγνώστες του ηλεκτρονικού περιοδικού θα έχουν τη δυνατότητα ανάρτησης σχολίων δημιουργώντας, με αυτό τον τρόπο, ένα ανοικτής πρόσβασης διαδικτυακό περιβάλλον συζήτησης και διαλόγου.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει ως κλειστή συνάντηση εργασίας, όπου όχι μόνο οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες αλλά και το 'κοινό' θα παρευρεθούν κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η διαδικασία θα διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο διαλόγου μεταξύ των συμμετεχόντων και του κοινού. Η διαδικασία εγγραφής θα είναι ανοικτή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2010 (μόνο κατόπιν πρόσκλησης ή έγκρισης του αιτήματος συμμετοχής). Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ, ενώ για τους φοιτητές (BA, MA, MSc, PhD) είναι δωρεάν. Οι επίσημες γλώσσες του συνεδρίου είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.