Κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία: Σύγχρονες εξελίξεις και προβληματισμοί' στο ΕΙΕ

Από τις 2 έως τις 23 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ο κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία: Σύγχρονες εξελίξεις και προβληματισμοί', με στόχο την ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από τα σύγχρονα επιτεύγματα και τις εξελίξεις στην ιατρική, τα θεαματικά άλματα και τη σημασία των βιοεπιστημών στην καθημερινή μας ζωή καθώς και τα ηθικά διλήμματα που αναφύονται από την εφαρμογή τους. Ο κύκλος ομιλιών διοργανώνεται για δέκατη χρονιά από το ΕΙΕ και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Μορφωτικών Εκδηλώσεων 'Επιστήμης Κοινωνία'.

Πεποίθηση των διοργανωτών είναι πως η έγκυρη και εύληπτη επιστημονική πληροφόρηση ελαχιστοποιεί φόβους, προκαταλήψεις και ανησυχίες τις οποίες συχνά γεννά η ελλιπής κατάρτιση του κοινού. Έτσι λοιπόν, οι ομιλίες οι οποίες καλύπτονται από διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες -ακαδημαϊκούς δασκάλους, ιατρούς νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ερευνητές του ΕΙΕ και άλλων ερευνητικών κέντρων- περιλαμβάνουν θέματα τα οποία επιλέχθηκαν με γνώμονα την επικαιρότητα, τη σημασία τους αλλά και τον προβληματισμό στον οποίο η βιολογική έρευνα μπορεί να συμβάλει.

Κάθε Τρίτη στις 19.30, ομιλίες με θέματα όπως: Βιοεπιστήμες: Το άνοιγμα και η σημασία τους στην Κοινωνία (2/11), Συνθετική Βιολογία και Τεχνητή Ζωή (9/11), Αισθητική Δερματολογία (16/11) και Προτελεύτια Διλήμματα (Στρογγυλό Τραπέζι, 23/11) θα πραγματοποιούνται, με ελεύθερη είσοδο στο Αμφιθέατρο 'Λεωνίδας Ζέρβας' του ΕΙΕ (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Πριν τις ομιλίες (17.00-19.00) θα προβάλλονται επιστημονικά ντοκιμαντέρ με σχετικό θέμα, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστημών και Τεχνών CAID, ενώ στο τέλος των ομιλιών θα ακολουθεί συζήτηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κύκλος ομιλιών 'Κοινωνία & Υγεία: Σύγχρονες εξελίξεις και προβληματισμοί' είναι ο πρώτος για την περίοδο Νοέμβριος 2010 - Ιούνιος 2011, για την οποία έχουν προγραμματιστεί έξι ακόμη κύκλοι ομιλιών με θέματα: Ιστορικά όργανα σχεδίου και μετρήσεως από την ιδιωτική συλλογή Κουτρουβέλη (ομιλίες και έκθεση 30/11-21/12/10), Η Κωνσταντινούπολη στο 19ο αιώνα: Κτήρια, άνθρωποι, κίνηση ιδεών και εικόνες (11-25/1/11), Αφιέρωμα στην Χημεία - έτος Μαρί Κιουρί (1-22/2/11), Ο πόλεμος στους χρόνους του Βυζαντίου (1-29/3/11), Αρχαία Ανατολική Μεσόγειος: Σταυροδρόμι μύθου και λατρείας (5/4-10/5/11), Ψυχική Υγεία: Σύγχρονες προσεγγίσεις και προβληματισμοί (17/5-7/6/2011).

Παράλληλα, στο πλαίσιο πάντα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, θα πραγματοποιηθούν, κατά την ίδια περίοδο, εκθέσεις, επιστημονικά δρώμενα, τα καθιερωμένα πλέον 'Κυριακάτικα Πρωινά', τα 'Φροντιστήρια Ιστορικών και Θετικών Επιστημών', καθώς και άλλες εκδηλώσεις και αφιερώματα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα του ΕΙΕ και άλλους φορείς. Αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στη διεύθυνση http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html.

Τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των παλαιότερων Μορφωτικών Εκδηλώσεων συνήθως εκδίδονται σε βιβλία. Σήμερα η σειρά αυτή αριθμεί περισσότερους από 50 τίτλους και διατίθενται στο Βιβλιοπωλείο του ΕΙΕ. Επίσης, τα βίντεο των εκδηλώσεων της περιόδου 2008-2010 είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του ΕΙΕ: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-videos.html.