Μια σημαντική δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενεργοποίηση χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, δράσεις επιχορήγησης από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας) ανακοινώθηκε από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, στην ειδική ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης ΜΜΕ 2010-2013 που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Με την υπογραφη του Συμβολαίου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την Υπουργό και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, επιβεβαιώνεται η έμπρακτη στήριξη της ραχοκοκαλιάς του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας, δηλαδή αυτής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού ενώ η συμβολή τους στην προστιθέμενη αξία αγγίζει το 73%, ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27. .
Στόχος του Συμβολαίου είναι η αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκαν από την Υπουργό οι εξής δράσεις, ύψους 1,05 δισ. ευρώ:
1) Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο θα γίνει, από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013, ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.
Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα διαθέσει, με χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων, περίπου 200-250 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, περίπου 150 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν σε 'πράσινη' ανάπτυξη και καινοτομία, περίπου 40 εκατ. ευρώ σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και περίπου 20 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές.
2) Η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων, με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.). Το πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜΜΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές, αποφέροντας συνολική ρευστότητα μέχρι και 800 εκατ. Ευρώ. Το JEREMIE βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.
3) Η προκήρυξη δράσεων επιχορηγήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από πόρους του ΕΣΠΑ για τα έτη 2010 και 2011, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων. Οι επιχορηγήσεις της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους φορείς που παρευρέθηκαν στην Ημερίδα και υπέγραψαν το Συμβόλαιο Στήριξης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Κατσέλη 'η Πολιτεία καλείται να στηρίξει με νέες δράσεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας γερά θεμέλια στο νέο αναπτυξιακό πλαίσιο δράσης και υγιείς προϋποθέσεις για την οικονομία του μέλλοντος'. Τα νέα μέτρα διασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, διοχετεύοντας τους περιορισμένους πόρους σε τομείς και δράσεις με σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, στην παραγωγική αναδιάρθρωση και σε τομείς έντασης γνώσης καινοτομίας και πράσινης ανάπτυξης. Η ίδια αναπτυξιακή στόχευση διαπερνά, σύμφωνα με την Υπουργό, και τον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί σύντομα για διαβούλευση.
Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν άμεσα στη ρευστότητα, καθώς επιτυγχάνουν τη συνεχή ανακύκλωση, μόχλευση και επανεπένδυση πόρων. Με τα νέα προγράμματα, οι κρατικές ενισχύσεις αναπροσανατολίζονται εν μέρει από τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις στη διάθεση δανείων με ευνοϊκούς όρους. Τέλος, η δημιουργία επενδυτικών ταμείων με πόρους από το ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κινητοποιεί ταυτόχρονα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να συμμετέχουν με πρόσθετους πόρους, αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και τον συνολικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, εκταμιεύονται χρήματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ για δράσεις που αφορούν τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα, την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη, την ψηφιακή ασφάλεια, την ενίσχυση επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Υπάρχουν ακόμη ανοιχτές προκηρύξεις προϋπολογισμού 339 εκατομμυρίων ευρώ, για δράσεις του ΕΠΑΝ ΙΙ που αφορούν υποστήριξη νέων επιχειρήσεων και δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, πράσινες επιχειρήσεις, πράσινες υποδομές, μεταποίηση στις νέες συνθήκες, ενίσχυση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενίσχυση επιχειρήσεων για επενδύσεις ψηφιακής ασφάλειας.
Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί το ταμείο εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που παρέχει εγγυήσεις κεφαλαίων ύψους 4,8 δισ. ευρώ, με δύο νέα προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - ένα που παρέχει εγγύηση για χαμηλότοκα δάνεια. ώστε να καλύψουν δαπάνες αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και ένα δεύτερο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ώστε να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις πιστώσεις. Τέλος, είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση της εγγύησης δανείων κεφαλαίου κίνησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, χρηματοδοτούμενη από εθνικούς πόρους, η οποία είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2009.
Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη, η σχεδίαση των απαιτούμενων θεσμικών παρεμβάσεων αλλά και η ανάπτυξη σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχεδίου ακολουθούν τις αρχές του Small Business Act for Europe, είναι δηλαδή στο πλαίσιο μιας γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής. Όμως, 'το Εθνικό Σχέδιο Στήριξης, με ορίζοντα δράσης τα έτη 2010-2013, προκειμένου να παραμείνει τόσο αποτελεσματικό όσο πρέπει, θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο. Και κάθε χρόνο θα γίνεται απολογισμός για τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους δράσης. Μόνο έτσι θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα'.
Μάθετε Περισσότερα
- Ομιλία της ΥΠΟΙΑΝ στην Ημερίδα για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010-2013
- Συζητήσεις με θέματα την Καινοτομία
- την Εξωστρέφεια και τα Σύγχρονα Χρηματοδοτικά Εργαλεία στο πλαίσιο της ημερίδας για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης ΜμΕ 2010-2013