Επτά νέες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος ανακοινώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA), με καταληκτικές ημερομηνίες από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2010. Οι προκηρύξεις αφορούν τις ακόλουθες διαστημικές αποστολές και προγράμματα του οργανισμού.
- Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προτάσεις εξειδικευμένων δράσεων στο Πρόγραμμα Προσκεκλημένων Ερευνητών (Guest Investigators) της αποστολής Cluster του Οργανισμού: η πρόσκληση ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου. Η αποστολή Cluster (2000-2012) μελετά το μαγνητικό περιβάλλον της Γης και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό άνεμο στις τρεις διαστάσεις. Επιστήμονες ανεξαρτήτως εθνικότητας καλούνται να προτείνουν νέες δράσεις, οι οποίες, εφόσον επιλεχθούν, θα πρέπει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την έρευνά τους από εθνικούς ή άλλους πόρους.
Πληροφορίες: http://sci.esa.int/Cluster_AO
- Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ιδέες αποστολής μεσαίου μεγέθους (M-class Mission) με εκτόξευση μετά το 2022: η πρόσκληση ανακοινώθηκε στις 29 Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία στις 3 Δεκεμβρίου. Απευθύνεται στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα και αφορά προτάσεις για μεσαίου μεγέθους αποστολή (M-class Mission), με προβλεπόμενη εκτόξευση μετά το 2022, στο πλαίσιο του Προγράμματος Cosmic Vision 2015-2025. Οι προτάσεις καλύπτουν όλα τα επιστημονικά πεδία και τα σημεία αναφοράς του προγράμματος Cosmic Vision. Ο μέγιστος προϋπολογισμός για τον EΟΔ ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες και υποβολή προτάσεων: http://sci.esa.int/2010_M_Call
- Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προτάσεις στο πλαίσιο της αποστολής Euclid: οι δύο προσκλήσεις ανακοινώθηκαν στις 22 Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία στις 29 Οκτωβρίου. Εντάσσονται στο πλαίσιο της αποστολής Euclid, η οποία στοχεύει στην ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό ενός μεγάλου αριθμού από τα πλησιέστερα εξωπλανητικά συστήματα. Στην αποστολή συμμετέχουν κράτη-μέλη του ESA και, πιθανώς, διεθνείς οργανισμοί. Η πρώτη προκήρυξη αφορά τα επιστημονικά όργανα της αποστολής και τα επιστημονικά στοιχεία του επίγειου τμήματός της, ενώ η δεύτερη την επιλογή των δύο ανεξάρτητων επιστημόνων της Επιστημονικής Ομάδας της αποστολής.
Η Euclid είναι μία από τις τρεις αποστολές μεσαίου μεγέθους που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Προγράμματος Επιστήμης του EΟΔ, τον Φεβρουάριο του 2010, για την είσοδο στη Φάση Καθορισμού (Definition Phase) ως υποψήφια στο Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015-2025 (συνυποψήφιες αποστολές είναι οι Solar Orbiter και PLATO). Η τελική επιλογή της αποστολής που θα εισέλθει στη Φάση Υλοποίησης (Implementation Phase) θα γίνει στα μέσα του 2011, με προοπτική εκτόξευσης το 2017-2018.
Πληροφορίες: http://sci.esa.int/Euclid-AO2010 και http://sci.esa.int/Euclid-ILS
- Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προτάσεις στο πλαίσιο της αποστολής PLATO: οι δύο προσκλήσεις δημοσιεύτηκαν στις 22 Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία στις 29 Οκτωβρίου. Εντάσσονται στο πλαίσιο της αποστολής PLATO, η οποία στοχεύει στην ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό ενός μεγάλου αριθμού από τα πλησιέστερα εξωπλανητικά συστήματα. Η πρώτη προκήρυξη αφορά τα επιστημονικά όργανα της αποστολής και τα επιστημονικά στοιχεία του επίγειου τμήματός της, ενώ η δεύτερη την επιλογή των δύο ανεξάρτητων επιστημόνων της Επιστημονικής Ομάδας της αποστολής.
Η PLATO είναι μία ακόμη αποστολή μεσαίου μεγέθους που επιλέχθηκε από την Επιτροπή Προγράμματος Επιστήμης του EΟΔ, τον Φεβρουάριο του 2010, για την είσοδο στη Φάση Καθορισμού (Definition Phase) ως υποψήφια στο Πρόγραμμα Cosmic Vision 2015-2025. Η τελική επιλογή της αποστολής που θα εισέλθει στη Φάση Υλοποίησης (Implementation Phase) θα γίνει στα μέσα του 2011, με προοπτική εκτόξευσης το 2017-2018.
Πληροφορίες: http://sci.esa.int/PLATO-AO2010 και http://sci.esa.int/PLATO-ILS
- Πρώτη προκήρυξη για το πρόγραμμα PRODEX: η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προσκαλεί την ελληνική επιστημονική κοινότητα να συμμετάσχει στην πρώτη προκήρυξη του Προγράμματος PRODEX, το οποίο αφορά τη βιομηχανική ανάπτυξη επιστημονικών οργάνων ή/και πειραμάτων σε διάφορα ερευνητικά πεδία στον τομέα 'Διάστημα'. Η προκήρυξη απευθύνεται αποκλειστικά στην ελληνική επιστημονική κοινότητα (Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα / Ινστιτούτα), με δυνατότητα συμμετοχής ελληνικών εταιρειών (ως υπεργολάβοι).
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 540.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Νοεμβρίου 2010. Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΕΤ και στο Γραφείο PRODEX του EΟΔ.
Πληροφορίες: ΓΓΕΤ/Τμήμα Διεθνών Οργανισμών (Βασ. Καλερίδης, Τηλ.: 210 7458190, E-mail: vkas@gsrt.gr) και ESA/PRODEX (Hilde Schroeven-Deceuninck, Τηλ.: +31 71 5656478, E-mail: Hilde.Schroeven-Deceuninck@esa.int ).
Μάθετε Περισσότερα
- Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσκεκλημένων Ερευνητών της αποστολής Cluster
- Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για Υποβολή Ιδεών για μια Αποστολή μεσαίου μεγέθους (M-class Mission) με εκτόξευση μετά το 2022
- Ανακοίνωση πρώτης προκήρυξης για το Πρόγραμμα PRODEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος /ESA)
- Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για Υποβολή Προτάσεων στο πλαίσιο της αποστολής PLATO
- Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για Υποβολή Προτάσεων στο πλαίσιο της αποστολής Euclid