Ένας νέος πανεπιστημιακός θεσμός υλοποίησης συνεργατικής έρευνας αιχμής παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) που βασίζεται στην κοινή χρήση εξελιγμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και υποδομών, ώστε η έρευνα να είναι ανταγωνιστική προς τα αντίστοιχα διεθνή κέντρα.
Το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ είναι ένα ανοικτό κέντρο για όλες τις ερευνητικές ομάδες, με οργανωμένη και ελεγχόμενη προσβασιμότητα. Αποτελείται από επτά Εργαστήρια Έρευνας Διεπιστημονικού Χαρακτήρα (ΕΕΔΙΧ) και προσανατολισμός του είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε καινοτόμες εφαρμογές και η διοχέτευση τους στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
Αναλυτικότερα, από τα επτά Εργαστήρια Έρευνας Διεπιστημονικού Χαρακτήρα, τα πέντε θα δραστηριοποιούνται σε θετικές (Υγεία-Τρόφιμα-Γεωργία και Βιοτεχνολογία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Βιώσιμη Χωρική Ανάπτυξη, Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Οικοσυστημάτων, Σύγχρονες Επιστημονικές, Τεχνολογικές και Παραγωγικές Διαδικασίες) και τα δυο σε θεωρητικές (Κοινωνικές, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες και Ανθρωπιστικές επιστήμες-Πολιτιστική Κληρονομιά) ερευνητικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη και πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, Σταύρο Πανά, το ΚΕΔΕΚ θα εποπτεύεται από τη Σύγκλητο με εσωτερικό κανονισμό χωρίς να αποτελεί ξεχωριστή νομική οντότητα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται η εκπόνηση του οργανωτικού σχήματος και του εσωτερικού κανονισμού, η χωροθέτησή του, η εκπόνηση κτηριολογικής μελέτης και η χρηματοδότηση του κόστους λειτουργίας του.
Με τη λειτουργία του ΚΕΔΕΚ υλοποιούνται οι στόχοι της διεπιστημονικής έρευνας που είναι, μεταξύ άλλων, η ευθυγράμμιση της ακαδημαϊκής δραστηριότητας με την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η παροχή οικονομικά χρήσιμων δεξιοτήτων που καλύπτουν τις ανάγκες της βιομηχανίας και της κοινωνίας, η ακαδημαϊκή αριστεία, η ανάπτυξη της ερευνητικά οδηγούμενης διδασκαλίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα, η διατήρηση της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής φήμης του ερευνητικού δυναμικού του ΑΠΘ στην κοινωνία της γνώσης και η διατήρηση και βελτίωση της θέσης του ΑΠΘ στις διάφορες διεθνείς κατατάξεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Κέντρου, 'Η έρευνα μπορεί να δημιουργήσει καινοτομία μόνο μέσω της διεπιστημονικότητας. Το ΚΕΔΕΚ δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με την υλοποιούμενη σήμερα έρευνα, αλλά συνεργικά και συμπληρωματικά με όποιον ερευνητή θελήσει να βάλει και άλλες επιστήμες στην έρευνά του'.