Ο Εθνικός Κόμβος Διασύνδεσης Παρόχων Διαδικτύου, το GR-IX (Greek Internet Exchange), που δημιουργήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) με τη συμβολή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), εγκαινιάζεται σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιείται την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στις 10.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Tην εκδήλωση θα χαιρετήσουν o Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, o Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέας Μητσός, o Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας και ο Πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημήτριος Κυριακίδης. Θα παρουσιαστούν οι τεχνικές προδιαγραφές και οι δυνατότητες του κόμβου, ενώ οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους παρόχους για τη λειτουργικότητα και τις προοπτικές του GR-IX και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του κόμβου στο ΕΙΕ.
Το GR-IX αποτελεί κόμβο ουδέτερης ανταλλαγής κίνησης Διαδικτύου που δημιουργήθηκε από το ΕΔΕΤ, με τη συμβολή του ΕΙΕ, με σκοπό την ανοικτή και χωρίς διακρίσεις διασύνδεση των Παρόχων Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Providers - ISPs) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, σε ταχύτητες πολλαπλάσιες των 10 Gbps, επιτρέποντας την απευθείας ανταλλαγή κίνησης IP μεταξύ τους (peering), για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των χρηστών του Διαδικτύου.
Το GR-IX φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στις εγκαταστάσεις του Υπολογιστικού Κέντρου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο ΕΙΕ. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις λειτουργεί το Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΚΤ, καθώς και εξοπλισμός που προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες του ΕΔΕΤ όπως το Hellas Grid, το Πίθος, κ.ά.
Ο κόμβος GR-IX προσφέρει σε 'ουδέτερο' έδαφος, στο κέντρο της Αθήνας, ένα φυσικό σημείο κοινής διασύνδεσης των ελληνικών παρόχων, ώστε η διαδικτυακή κίνηση μεταξύ τους να μην περνάει από τις διεθνείς συνδέσεις τους, αλλά να παραμένει εντός της Ελλάδας. Επιτυγχάνεται έτσι η ελαχιστοποίηση της καθυστέρησης στην επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών παρόχων, ενώ παράλληλα μειώνεται το κόστος σε διεθνή κυκλώματα, βελτιώνεται η ποιότητα της υπηρεσίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο τελικός χρήστης, και γενικότερα διευκολύνεται η πρόσβαση σε ελληνικό περιεχόμενο εντός της χώρας.
Είναι η δεύτερη φορά που το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας υλοποιεί έναν κόμβο ουδέτερης ανταλλαγής κίνησης Διαδικτύου προκειμένου να διευκολυνθεί η σύνδεση των ελληνικών παρόχων και να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα του peering. Το 1997 δημιούργησε τον Κόμβο Διασύνδεσης Δικτύων Internet Αθήνας (Athens Internet Exchange - ΑΙΧ).
Οι βασικές διαφορές του GR-IX από το ΑΙΧ είναι, πέρα από την ταχύτητα των σημερινών συνδέσεων, ότι οι πάροχοι συνδέονται με δική τους οπτική ίνα, χωρίς χρέωση, στο κτίριο του ΕΙΕ (κεντρικό σημείο της Αθήνας από όπου διέρχονται τα δίκτυα όλων των παρόχων), κάτι που καθιστά πιο εύκολο, πιο ευέλικτο και πιο οικονομικό για τους παρόχους να υλοποιούν και να αναβαθμίζουν τη σύνδεσή τους με το GR-IX.
Επίσης, οι πάροχοι έχουν με το GR-IX τη δυνατότητα, με αυστηρή προϋπόθεση τη μη απαίτηση χρέωσης μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν κίνηση με όσους άλλους παρόχους επιλέξουν να συνδεθούν. Στο ΑΙΧ, αντίθετα, ήταν σύνηθες οι μεγαλύτεροι πάροχοι να χρεώνουν τους μικρότερους για τη διασύνδεση τους, δημιουργώντας τους οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα. Πέραν του ΕΔΕΤ, ήδη ενεργά μέλη του GR-IX είναι οι πάροχοι: Cyta, Forthnet, Hellas on Line, On Telecoms, OTE, Vivodi, Vodafone, Wind/Tellas.
Σημειώνεται πως το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας είναι το δίκτυο κορμού της Ακαδημαϊκής και Ερευνητικής Κοινότητας της χώρας. To ΕΔΕΤ/GRNET παρέχει υπηρεσίες εθνικής και διεθνούς διασύνδεσης υψηλής χωρητικότητας στην ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις τους για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δικτύων κορμού τύπου Internet.
To ΕΔΕΤ σήμερα εξυπηρετεί περισσότερους από 70 φορείς (Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα, ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλοι Ερευνητικοί-Εκπαιδευτικοί οργανισμοί) και περίπου 190.000 χρήστες-ερευνητές, φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, χρήστες ακαδημαϊκών και ερευνητικών ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών, εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η λειτουργία και ανάπτυξη του ΕΔΕΤ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.