ΘΑΛΗΣ: Επικαιροποίηση πρόσκλησης για ενίσχυση της έρευνας σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα

14.01.2010

Δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη πρόσκληση του προγράμματος ΘΑΛΗΣ 'Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας αριστείας', με την οποία εμφανίζονται ως δυνητικοί δικαιούχοι και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, AΣΠΑΙΤΕ και Ερευνητικά Κέντρα και προβλέπει μέχρι 600.000 ευρώ ανά έργο. Η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 25 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση' και καλύπτει τις Περιφέρειες Σύγκλισης (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη), τις Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική) και τις Περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο).

Προβλέπονται δράσεις για την ανάπτυξη του ερευνητικού δυναμικού μέσω μεταπτυχιακών σπουδών, εκπαίδευσης και δικτύωσης μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, καθώς και προγράμματα διδακτορικής, μεταδιδακτορικής και γενικότερης βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας (Ηράκλειτος, Πυθαγόρας, Αρχιμήδης κ.λπ.).

Οι θεματικές περιοχές είναι:

- Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες Εκπαίδευσης, Επιστήμες Πολιτισμού-Εικαστικές Επιστήμες -Καλές Τέχνες
- Νομικές, Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες
- Βιολογικές και Ιατρικές επιστήμες
- Γεωτεχνικές επιστήμες, Ενεργειακές, Περιβαλλοντικές και Διαστημικές επιστήμες
- Επιστήμες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και
- Επιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Τα έργα πρέπει να έχουν διάρκεια από 3 έως 5 χρόνια και μέγιστο προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Στην πρόταση θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 ερευνητικές ομάδες (Κύρια Ερευνητική Ομάδα), που πλαισιώνονται από την Ομάδα Εξωτερικών Συνεργατών. Καλύπτονται δαπάνες όπως αμοιβές των ερευνητών, ταξίδια/συμμετοχές σε συνέδρια, παρακολούθηση σεμιναρίων, δαπάνες για έρευνα πεδίου, μετρήσεις, επιτόπια συλλογή δεδομένων, κ.ά. Η συνολική δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση ανέρχεται ενδεικτικά στα 120.000.000 ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο 'πλήρες κείμενο της προκήρυξης'.