Διαδικτυακό Σεμινάριο: "Iστορίες που μας συνδέουν: Oι Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση"

Πότε και πού;

06.12.2024
Διαδικτυακά

Διαδικτυακό Σεμινάριο για την εκπαιδευτική κοινότητα με τίτλο "Iστορίες που μας συνδέουν: Oι Προσωπογραφίες του SearchCulture.gr για Εκπαιδευτική Χρήση και Πολιτιστική Εξερεύνηση" διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σε συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 (ώρες 16.00-17.30) με την υποστήριξη του Smart Attica.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο θα διερευνήσουμε πώς οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενσωματώσουν ψηφιακούς πόρους από το SearchCulture.gr στα σχέδια μαθημάτων τους για να προωθήσουν την κριτική σκέψη, να εμπλέξουν τους μαθητές με αυθεντικό ιστορικό και πολιτιστικό υλικό και να ενισχύσουν τον ψηφιακό γραμματισμό τους με δεξιότητες όπως είναι η ψηφιακή αφήγηση (digital storytelling), η αξιολόγηση πρωτογενών πηγών, η ψηφιακή έρευνα και η αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων.  

Θα παρουσιαστούν οι νέοι τρόποι ανακάλυψης περιεχομένου με τους οποίους εμπλουτίσαμε την πύλη SearchCulture.gr: η αναζήτηση ιστορικών προσώπων και ένα νέο είδος ψηφιακών εκθέσεων, οι "Προσωπογραφίες".

Οι Προσωπογραφίες είναι επιμελημένοι πόροι, δηλαδή ψηφιακές εκθέσεις, όπως είναι και οι Θεματικές Εκθέσεις, αλλά με βιογραφική προσέγγιση. Μια Προσωπογραφία παρουσιάζει είτε μια ομάδα προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία, τις τέχνες και τα γράμματα, είτε αφηγείται την ιστορία ενός προσώπου και συνοδεύεται από τεκμήρια που φωτίζουν τη ζωή του, όπως π.χ. επιστολές, φωτογραφίες, δικά του κείμενα και αντικείμενα.

Ομαδικές ή ατομικές, οι Προσωπογραφίες φωτίζουν τους εμβληματικούς ανθρώπους που ενέπνευσαν άλλους, που έγιναν μπροστάρηδες της ιστορικής αλλαγής, που είχαν πρωτοπόρες ιδέες, έκαναν καινοτόμα έργα και αγαπήθηκαν πολύ.  

Στο διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς:

  • Θα παρουσιαστεί η χρήση της πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση και ανακάλυψη περιεχομένου
  • Θα εξερευνήσουμε πώς ομάδες προσώπων, όπως οι Φιλέλληνες, οι Ποιητές της Νέας Αθηναϊκής Σχολής ή συγκεκριμένες ιστορικές ή καλλιτεχνικές προσωπικότητες μπορούν να φωτιστούν μέσα από ψηφιακό υλικό, όπως επιστολές, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και άλλα αρχειακά τεκμήρια
  • Θα μάθουμε πώς τα ιστορικά πρόσωπα συνδέονται με τα τεκμήρια που τα αφορούν, χτίζοντας μια δυναμική εμπειρία ψηφιακής αφήγησης και πολιτιστικής ανακάλυψης 
  • Θα καταδείξουμε πώς η εμβύθιση στο ψηφιακό περιεχόμενο του Συσσωρευτή καλλιεργεί την οπτική παιδεία (visual literacy) για κατασκευή νοήματος και ανάπτυξη της αντιληπτικής ευαισθησίας των μαθητών
  • Θα συζητηθούν ιδέες για την ενσωμάτωση τεχνικών ψηφιακής αφήγησης στην εκπαίδευση

Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης:

  1. Καλυψώ Λάζου, ΣΕ ΠΕ02 ΔΔΕ Α Αθήνας
  2. Μουλά Ευαγγελία, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Δωδεκανήσου
  3. Παλάσκας Σωτήρης, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Δωδεκανήσου
  4. Καλαούζη Κωνσταντίνα, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Δωδεκανήσου 
  5. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Ευρυτανίας-Βοιωτίας
  6. Γεωργία Παντίδου, Σ.Ε. ΠΕ02, ΔΔΕ Φωκίδας
  7. Συμεωνίδης Βασίλης, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Δράμας
  8. Αζελής Αγαθοκλής, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Τρικάλων 
  9. Αρετή Τζανετοπούλου, Σ.Ε. ΠΕ02 ΔΔΕ Βόλου
  10. Άννα Σφακιανάκη, Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου
  11. Κωνσταντίνος Οικονόμου, ΠΕ02 Καρδίτσας 

Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δοθούν από τους Συμβούλους, ανά νομό/περιοχή ευθύνης.

Το σεμινάριο είναι ανοικτό για όλους με προεγγραφή εδώ. Δείτε το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στo email searchculture@ekt.gr.

To webinar διοργανώνεται από το SearchCulture.gr, τον Εθνικό Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου του ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, ο οποίος προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Διοργάνωση