Διαδικτυακό ενημερωτικό εργαστήριο SymbIASIS “Από την Ιδέα στην Αγορά της Υγείας: Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση”

Πότε και πού;

17.10.2024
Διαδικτυακά

Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (EKT), κόμβο του EIT Health στην Ελλάδα, πραγματοποιούν το 2ο διαδικτυακό ενημερωτικό εργαστήριο του έργου SymbIASIS, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 (ώρες 16.00-17.30) με τίτλο “Από την Ιδέα στην Αγορά της Υγείας: Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση”.

Το εργαστήριο απευθύνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο SymbIASIS. Ο χώρος των startups στον τομέα της υγείας, και ιδιαίτερα της ψηφιακής υγείας, σημειώνει σημαντική ανάπτυξη, η οποία έχει ενισχύσει τη ζήτηση και τις επενδύσεις σε ιατρικές εφαρμογές και λύσεις με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών.

Η προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας και η δημιουργία μιας στρατηγικής για την υποστήριξη έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών και λύσεων είναι ένα βασικό συστατικό για τη δημιουργία ενός συμπαγούς επιχειρηματικού σχεδίου εμπορευματοποίησης που εστιάζει στην απόδοση των επενδύσεων. Παράλληλα, βασικά στοιχεία της διαμόρφωσης μίας επιτυχημένης πορείας από την ανάπτυξη της ιδέας στην υιοθέτησή της από τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας, αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση των καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών

Στο συγκεκριμένο Εργαστήριο, θα εστιάσουμε στα παρακάτω θέματα:

  • Προστασία Διανοητικής Ιδιοκτησίας και κατοχύρωση δικαιωμάτων καινοτόμων λύσεων στο χώρο της Υγείας. Τα δικαιώματα της ΔΙ, οι στρατηγικές, και τα ορόσημα.
  • Πιστοποίηση προϊόντων στο χώρο της Υγείας – Τo σήμα CE – Η διαδικασία της πιστοποίησης, τα προαπαιτούμενα, και τα σχετικά ορόσημα

Συμμετέχουν και παρεμβαίνουν, οι

  • Δρ Νίκος Μηνάς, European Patent Attorney @ Coolroe Consulting, Dublin.
  • Δρ Γιάννης Δημητρακόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας, Κέντρο Αρχιμήδης ΕΚΠΑ 
  • Κωνσταντίνος Κωνσταντέλλος, Δικηγόρος LL.M., Δικηγορική Εταιρεία Σιούφας και Συνεργάτες

Στόχος του SymbIASIS (=Συμβίωση + Ίασις) είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, η δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αρχική πρόβλεψη ήταν το πρώτο έτος του προγράμματος να ξεκινήσει ο διάλογος και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και των ambassadors, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητά τους για τη δημιουργία πιλοτικών έργων (π.χ. εκπαίδευση σε θέματα IP/CE/MDR/Procurement) και η έναρξη 4 προ-πιλοτικών έργων. Όμως, το SymbIASIS ξεπέρασε κατά πολύ τους αρχικούς στόχους και καθιερώθηκε ως ο πρώτος επιταχυντής για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα έρχεται να συνδέσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νοσοκομεία και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το μεγάλο όφελος που προκύπτει από τη μεθοδολογία και την κεντρική ιδέα του έργου είναι ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των πολιτών και των μονάδων υγείας, και δοκιμάζονται σε πραγματικό περιβάλλον, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Το SymbIASIS έρχεται να καλύψει την ανάγκη διασύνδεσης των νοσοκομείων με τις νεοσύστατες επιχειρήσεις του τομέα της υγείας, ώστε και τα νοσοκομεία να εκσυγχρονιστούν και να μετασχηματιστούν ψηφιακά με μεθόδους ανοικτής καινοτομίας ή/και συμβάσεις καινοτομίας, αλλά και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επικυρώσουν τις τεχνολογικές τους λύσεις σε πραγματικό περιβάλλον με πιλοτικές ή προ-πιλοτικές δοκιμές.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom κατόπιν πρόσκλησης.

Χρηματοδοτείται από το EIT Health και υλοποιείται από το EKT σε συνεργασία με το Αρχιμήδης- Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, το CeΗΑ Center for e-Health Applications και το JOIST Innovation Park.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους: Μάριο Ροϊδη, συντονιστή του EIT Health Hub στην Ελλάδα, mroidis@ekt.gr, Σοφία Ξεσφίγγη, Εκπρόσωπος SymbIASIS, Εθνικό Σημείο Επαφής για την Υγεία και την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη, sxesfingi@ekt.gr, και Μαγδαληνή Χάρδα, Σύμβουλος Καινοτομίας EIT Health/ SymbIASIS, mcharda@ekt.gr.

Διοργάνωση