Πότε και πού;
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), εταίρος του ευρωπαϊκού έργου COHES.io, σας προσκαλεί στο 1ο Co-Creation Workshop του έργου COHES.io με θέμα «Validating & Testing of Digital Health Innovations» που διοργανώνει σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 (ώρες 10.00-13.00) στα γραφεία του ΕΚΤ (Ζεφύρου 56, Π. Φάληρο).
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου COHES.io (Connected Health Ecosystems via Open Innovation), και αποτελεί το πρώτο στη σειρά από τα 4 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από το ΕΚΤ.
Σκοπός του COHES.io είναι η εξάλειψη των εμποδίων για ανοικτή καινοτομία στο δυναμικό τοπίο της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης. Επιδικώκει την ενίσχυση της ανοικτής καινοτομίας σε 3 οικοσυστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρώπης.
Σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ανοικτό περιβάλλον καινοτομίας για την ψηφιακή υγεία, διασυνδέοντας τα περιφερειακά οικοσυστήματα της Πορτογαλίας (περιοχή Norte), της Πολωνίας (περιοχή Malopolskie) και της Ελλάδας (περιοχή Αττικής), με την υποστήριξη της μεθοδολογίας DRIVE που έχει αναπτύξει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft, και τον συντονισμό του EIT Health Innostars.
Στο πλαίσιο του έργου, το ΕΚΤ έχει αναλάβει τη διάχυση, την επικοινωνία και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και τις συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες του οικοσυστήματος. Συγκεκριμένα, θα διοργανώσει 4 εργαστήρια δια ζώσης, όπου φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της υγείας θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία DRIVE την οποία θα παρέχει το Delft University of Technology, ενώ στη συνέχεια μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα αναλύσει αυτά τα αποτελέσματα και θα διαμορφώσει σχέδιο δράσης.
Κάθε εταίρος θα φέρει στο έργο βασικούς εκπροσωπους της καινοτομίας από την περιφέρεια του. Το ΕΚΤ φέρνει ως associated partner το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής. Οι εκπρόσωποι των 3 περιφερειών θα έχουν την ευκαιρία να εξειδικεύσουν την στρατηγική RIS3 τους, εάν το επιλέξουν και μέσα από τις οδηγίες που θα εξαχθούν μέσω της επιστημονικής προσέγγισης του έργου.
Το 1ο Co-Creation Workshop θα πραγματοποιηθεί με τη δομή στρογγυλής τραπέζης και στους στόχους του συμπεριλαμβάνονται:
- η επαλήθευση της αρχικής ανάλυσης του ελληνικού οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης
- οι εις-βάθος συζητήσεις για τον εντοπισμό, σε περιφερειακό επίπεδο, των δυνάμεων, των ευκαιριών και των καθοριστικών παραγόντων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κύριας πρόκλησης για την προώθηση της ανοικτής καινοτομίας στην ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη
- η αυξημένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων φορέων για την επικύρωση και δοκιμή των καινοτομιών ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης
- ο εντοπισμός κοινών δράσεων που θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη των δημόσιων αρχών
- η ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων και η ενημέρωσή τους σχετικά με την πλατφόρμα συνεργασίας και τις διαπεριφερειακές ομάδες εργασίας.
Στο Co-Creation Workshop θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής, ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας του οικοσυστήματος υγείας.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι κατόπιν πρόσκλησης. Όσοι λάβουν την πρόσκληση, παρακαλούνται να επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον τους να παραβρεθούν στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας τη φόρμα επιβεβαίωσης συμμετοχής έως την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024.
Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, sxesfingi@ekt.gr και τον Μάριο Ροίδη, mroidis@ekt.gr.