Επιτυχημένη ημερίδα του ΕΚΤ για την ανοικτή καινοτομία στην υγεία

Παρουσιάστηκε η Innovative Health Initiative και οι προκηρύξεις που παραμένουν ανοικτές στη θεματική της Υγείας στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Οι ανοικτές προκηρύξεις χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας Innovative Health Initiative (IHI) ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του ρόλου του ως Εθνικού Σημείου Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες προκηρύξεις χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας IHI, καθώς και για τις προκηρύξεις που παραμένουν ανοικτές στη θεματική της Υγείας στον Ορίζοντα Ευρώπη, καθώς και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 100 εκπρόσωποι ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, επιχειρήσεων και λοιπών οργανισμών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΚΤ Λάζαρο Βρυζίδη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση και διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και τον ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές των πολιτών. 

Στη συνεργασία ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων και βιομηχανικού τομέα αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος επισήμανε το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα μεταξύ έρευνας σε εργαστήρια και εφαρμογής των αποτελεσμάτων της για την παραγωγή εμπορικών προϊόντων και υπηρεσιών που βελτιώνουν την κοινωνική ζωή και ευημερία. Όπως σημείωσε δε χαρακτηριστικά, "αυτό το κενό επιθυμεί να γεφυρώσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά έργα".

Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν οι Εθνικοί Εκπρόσωποι για την πρωτοβουλία Innovative Health Initiative. Η Γωγώ Μαζιώτη, Εθνική Εκπρόσωπος από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, μίλησε για τη νέα Εθνική Στρατηγική για την καινοτομία και προέτρεψε τις εταιρίες να συμμετέχουν στις προσκλήσεις της Innovative Health Initiative για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους και γνώσεις, ενώ η Ζωή Κούρνια, Εθνική Εκπρόσωπος από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών παρουσίασε τη δομή και τη στρατηγική της πρωτοβουλίας.

Έπειτα, η Κλέλια Σαλπέα, Επιστημονική Υπεύθυνη της Innovative Health Initiative, παρουσίασε το Πρόγραμμα Εργασίας 2023-2024 και αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους, στις ανοικτές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, στους κανόνες συμμετοχής και επιλεξιμότητας και στις οικονομικές πτυχές της πρωτοβουλίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη Σοφία Ξεσφίγγη, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη στο ΕΚΤ, να παρουσιάζει τις ανοικτές χρηματοδοτικές ευκαιρίες στον τομέα της Υγείας στον Ορίζοντα Ευρώπη, τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΚΤ και έδωσε συμβουλές για την επιτυχή υποβολή προτάσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους ομιλητές να απαντούν σε ερωτήσεις που έθεσε το κοινό.

Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ Σοφία Ξεσφίγγη, ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για τη θεματική της Υγείας και την Αποστολή για τον Καρκίνο στον Ορίζοντα Ευρώπη.

Δείτε εδώ τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου και εδώ το βίντεο της εκδήλωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δρ Σοφία Ξεσφίγγη (2102204913, sxesfingi@ekt.gr).

Το βίντεο της εκδήλωσης

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ομάδα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA), στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την «Αποστολή για τον Καρκίνο». Είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη για το Health (ΗΝΝ3.0), το Digital (Ideal-ist), το Industry (NCP4Industry) και το MSCA (MSCA-NET). Επίσης, είναι ο ελληνικός φορέας που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο «ECHoS - Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies».

Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας, μέλος του Enterprise Europe Network

Το ΕΚΤ είναι μέλος του Smart Attica, ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που παρέχει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2008, το ΕΚΤ συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, τον ελληνικό κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων στον κόσμο. Το Enterprise Europe Network υποστηρίζει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια κάθε μικρομεσαίας επιχείρησης που καινοτομεί.

Κόμβος του EIT Health

Το ΕΚΤ είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού έργου SymbIASIS. Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 130 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ