Digital Transformation Forum 2023: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα κάνει μικρά αλλά σταθερά βήματα προς το μέλλον

Το ΕΚΤ ήταν υποστηρικτής του Συνεδρίου, συμμετείχε με ομιλίες, ενώ τη 2 ημέρα της εκδήλωσης, σε ειδική τελετή, έλαβε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του οργανισμού στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Ετήσιου Συνεδρίου «Digital Transformation 2023» με θεματικό άξονα: «Τεχνητή Νοημοσύνη παντού: Από το Εργοστάσιο μέχρι και το ΑΤΜ» με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων και φορέων του ψηφιακού επιχειρησιακού μετασχηματισμού του ελληνικού της Ελλάδας. Το Συνέδριο διοργανώθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2023 από την εταιρεία Teamworks | METATEAM, με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών φορέων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον χαιρετισμό του τέως υπηρεσιακού υπουργού Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι κάτι καινούργιο στην  Ελλάδα, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, τόνισε, έχοντας άλλη στρατηγική και στόχευση έχει μπει προφανώς σε άλλες διαδικασίες και υλοποιήσεις που δείχνουν απτά αποτελέσματα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, σήμερα η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει μορφοποιηθεί σε σύγχρονο πλαίσιο και συμβαδίζει με τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία όμως απέχουν αρκετά από εμάς. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία είναι μία πορεία χωρίς επιστροφή και παρεκκλίσεις», επισήμανε ο καθηγητής Σ. Κάτσικας.

Στην τοποθέτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Teamworks, ο Γιάννης  Χαλαβαζής, τόνισε ότι στόχος του συνεδρίου είναι η δημιουργία φυσικών και ψηφιακών διαύλων επικοινωνίας με φορείς, με παράγοντες της αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως και με στελέχη του ιδιωτικού τομέα που υλοποιούν ή σχεδιάζουν έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Τόνισε ότι η στόχευση είναι ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αποτελεί έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ένας τομέας ο οποίος προπορεύεται του δημοσίου. Από μελέτες που έχουν εκπονηθεί αποδεικνύεται ότι, ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει τον αναμενόμενο βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού, επισήμανε. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι όμιλοι είναι πολλά βήματα μπροστά. «Αυτούς τους παράγοντες θα προσπαθήσουμε σήμερα να διερευνήσουμε», κατέληξε ο κ. Χαλαβαζής.

Η φετινή διοργάνωση του Συνεδρίου αποτελούνταν από 4 διακριτές ενότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως λιανικές πωλήσεις (Retail), τραπεζικός τομέας (Fintech / Banking), βιομηχανία (Industry) και επιχειρήσεις (Enterprise).

Στις παράλληλες συνεδριακές ενότητες που πραγματοποιήθηκαν την 1η ημέρα του Συνεδρίου σε ψηφιακή μορφή, υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών μίλησαν για τις τάσεις στην ψηφιοποίηση της Βιομηχανίας, την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και για τις ψηφιακές στρατηγικές που αλλάζουν την τραπεζική και χρηματοοικονομική αγορά.

Τη 2η ημέρα του Συνεδρίου ομιλητές, εκπρόσωποι εταιρειών, φορέων, προσκεκλημένοι επικεφαλής διευθύνσεων πληροφορικής και ψηφιακού μετασχηματισμού, θεσμικοί και κυβερνητικοί παράγοντες συναντήθηκαν δια ζώσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Ενημερώθηκαν για το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης των έργων επιχειρηματικού και παραγωγικού μετασχηματισμού, όπως και για τις χρηματοδοτήσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής. Οι προσκεκλημένοι συμμετείχαν σε μία παραγωγική ανταλλαγή απόψεων με τους καθ΄ ύλη αρμόδιους κυβερνητικούς και θεσμικούς εκπροσώπους.

Η Δρ Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚT, στο πάνελ της 2η ημέρας του Συνεδρίου

Η Διευθύντρια ΕΚΤ, Δρ Εύη Σαχίνη, μίλησε την 2η ημέρα στο ΕΚΔΑΑ για τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΚΤ, στην οποία καταγράφεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων κατά το διάστημα 2018-2020. Τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν από δείγμα 14.000 επιχειρήσεων από όλες τις γεωγραφικές περιοχές, από όλους τους κλάδους της οικονομίας και οι οποίες απασχολούν από 10 υπαλλήλους και πάνω. Η εικόνα του ψηφιακού μετασχηματισμού για ελληνικές επιχειρήσεις για το διάστημα 2018-2020 δείχνει πως το 40,2% των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, θεωρούν ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενισχύσει την εικόνα της εταιρείας, όπως και την παραγωγικότητα.

Η έρευνα καταγράφει, μεταξύ άλλων, τη χρήση των τεχνολογιών που συνθέτουν την 4η βιομηχανική επανάσταση και που χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τεχνολογίες για τις οποίες υπάρχει άγνοια. Η ετοιμότητα της Ελλάδας για ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών είναι αρκετά χαμηλή, έναντι 63 άλλων χωρών.

Όπως διευκρίνισε η Ε. Σαχίνη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, οπότε η μέτρησή του δεν είναι εύκολη. Ακόμα και σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους ρυθμούς των επιμέρους κλάδων σε πολλά ζητήματα.

Η Δρ Εύη Σαχίνη παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας του ΕΚΤ στην οποία καταγράφεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων το διάστημα 2018-2020.

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου απονεμήθηκαν και τα πρώτα Digital Transformation Awards σε φορείς και οργανισμούς που υλοποιούν έργα που ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η απονομή πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή με την συμμετοχή κυβερνητικών, πανεπιστημιακών και κοινωνικών παραγόντων.

Η Δρ Εύη Σαχίνη λαμβάνει τιμητική διάκριση από τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.
Στη φωτογραφία μαζί και με τον Ιωάννη Χαλαβαζή, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Teamworks.

Το ΕΚΤ έλαβε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την οποία παρέλαβε η Δρ Εύη Σαχίνη, από τον ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων της Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο.

Επίσης, τιμητικές διακρίσεις έλαβαν ο Σύνδεσμος  Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, η εταιρία DotSoft, ο Όμιλος Quest, καθώς και ο Ανδρέας Δρυμιώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων και πρωτοπόρος του ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρήσεων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, Teamworks