Where and When
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση «100 χρόνια από το 1922: Διδασκαλία από τις πηγές με τη χρήση του SearchCulture.gr», που διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου (15:00-16:30) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022. Η εκδήλωση εστιάζει στην εκπαιδευτική χρήση του Εθνικού Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου SearchCulture.gr.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το φετινό θέμα, το οποίο είναι «Η Δύναμη των Μουσείων», το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην εκδήλωση θα αναδειχθεί η εκπαιδευτική χρήση του εθνικού συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr μέσα από σενάρια χρήσης, ιδέες για διδασκαλία μέσα από πρωτογενείς πηγές και συζήτηση. Εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές, ιστορικοί και ενδιαφερόμενοι πολίτες θα δουν παραδείγματα χρήσης του συσσωρευτή για αναζήτηση και εντοπισμό πηγών που "φωτίζουν" τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τη μετατόπιση πληθυσμών και τις αλλαγές για την ελληνική κοινωνία που έφερε το πέρας του πολέμου.
Το ΕΚΤ διατηρεί μακροχρόνιες και ζωντανές σχέσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, με την ανάπτυξη υποδομών, όπως είναι η ΜΗΤΙΔΑ, η συνεργατική πλατφόρμα για παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και τα αποθετήρια εκπαιδευτικού περιεχομένου, όπως είναι τα εκπαιδευτικά αποθετήρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, το αποθετήριο EDULL και το αποθετήριο «Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο» της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη. Μέσω της υπηρεσίας eJournals του ΕΚΤ εκδίδονται στην πλατφόρμα ePublishing 6 περιοδικά με θεματική την Εκπαίδευση, όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν επιστημονικό περιεχόμενο για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Από το 2000 έως το 2011 το ΕΚΤ έχει διαθέσει το λογισμικό αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ σε σχεδόν 1.000 Σχολικές Βιβλιοθήκες. Πρόσφατα μάλιστα συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο "Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής", αναδεικνύοντας τη χρήση του SearchCulture.gr ως εργαλείου έρευνας για τη σχολική κοινότητα.
Όπως κατέδειξε η πανδημία, ένα σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης έτοιμο για την ψηφιακή εποχή έχει ζωτική σημασία. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί με ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027), μια πρωτοβουλία πολιτικής που ανέλαβε η ΕΕ για να στηρίξει τη βιώσιμη και αποτελεσματική προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των κρατών μελών της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή.
Το ΕΚΤ, στο πλαίσιο και του θεσμικού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων που του έχει αναθέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το οποίο εποπτεύεται, υποστηρίζει έμπρακτα τον ψηφιακό μετασχηματισμό που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού, προσβάσιμου σε όλους ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω του εργαλείου zoom, στην ελληνική γλώσσα. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αλλά απαιτείται προεγγραφή εδώ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο εδώ.
Δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση searchculture@ekt.gr.
Το έργο
Το SearchCulture.gr είναι ο Εθνικός Συσσωρευτής Ψηφιακού Πολιτιστικού Περιεχομένου και ο διαπιστευμένος εθνικός συσσωρευτής για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Συλλέγει τα μεταδεδομένα και τις εικόνες προεπισκόπησης των ψηφιακών πολιτιστικών πόρων από τους ιστότοπους και τα αποθετήρια των φορέων που συμμετέχουν και τα δημοσιεύει εμπλουτισμένα στην Πύλη Αναζήτησης.
H αναβάθμιση και επέκταση του συσσωρευτή SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.