Καινοτόμες λύσεις από νέους ερευνητές

Σε αυτό το αφιέρωμα:
Καινοτόμες τεχνολογίες και δυναμικές επιχειρηματικές προτάσεις παρουσίασαν νέοι ερευνητές από όλη την Ελλάδα στους διαγωνισμούς Microsoft Imagine Cup, i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία, e-nnovation και Οδύσσειες Καινοτομίας 2012, που πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Οι ερευνητές που διακρίθηκαν αναδεικνύουν τη δημιουργική πλευρά της Ελλάδας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, επενδύει στη γνώση και την καινοτομία.

Οι νέες τεχνολογίες καλύπτουν πολλά επιστημονικά πεδία, από Τεχνολογίες Πληροφορίας κα Επικοινωνιών έως Ιατρική και Αρχιτεκτονική, ενώ οι διακρίσεις προέρχονται από ερευνητικά ιδρύματα όλης της χώρας.


Microsoft Imagine Cup: καινοτομίες για Alzheimer, υποσιτισμό και λουλούδια με … προσωπικότητα! 

Ο παγκόσμιος φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας Microsoft Imagine Cup διοργανώνεται φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά, με θέμα "έναν κόσμο όπου η τεχνολογία συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων".

Από το 2003 μέχρι σήμερα, το Imagine Cup έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 1,4 δισ. φοιτητών από όλο των κόσμο. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2004 και έχει προσελκύσει συνολικά 5.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Ernst-Jan Stigter, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Ελλάς, η επένδυση στην καινοτομία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο. Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft διοργανώνει τον διεθνή διαγωνισμό για νέους με πάθος, εφευρετικότητα και φρέσκες ιδέες που ίσως να αλλάξουν τον κόσμο.

Ο φετινός ελληνικός τελικός για την κατηγορία "Σχεδιασμός Λογισμικού" πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2012, με σκοπό να αναδείξει την ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον παγκόσμιο τελικό, τον Ιούλιο, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Το πρώτο βραβείο κέρδισε το έργο Symbiosis της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν τα έργα Cosy SiTiSiS του Πανεπιστημίου Πειραιά και Floffy του ΤΕΙ Πειραιά.

Symbiosis για καλύτερη ποιότητας ζωής σε ασθενείς με Alzheimer

H νικήτρια ομάδα Symbiosis

Η εφαρμογή αφορά τη νόσο Alzheimer, το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, με 35,6 εκατ. ασθενείς παγκοσμίως και ένα νέο περιστατικό κάθε 69 δευτερόλεπτα. Στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η διευκόλυνση περιθαλπόντων και ιατρών. 

Η Symbiosis αξιοποιεί διαδραστικές τεχνολογίες αιχμής για να ενεργοποιήσει τη μνήμη και άλλες πνευματικές λειτουργίες των ασθενών, αλλά και να βοηθήσει στη φυσιοθεραπεία τους. Τεχνολογίες με προσαυξημένη πραγματικότητα, φυσικές χειρονομίες και συναισθηματικές αποκρίσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ενεργοποιούν τις πνευματικές και φυσικές δεξιότητές τους και ενισχύουν την αίσθηση της αυτονομίας και αυτοπεποίθησης.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία τελευταίας γενιάς, ώστε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει διευκόλυνση, κατανόηση και ενσωμάτωση των αναγκών ολόκληρης της κοινότητας Alzheimer (ασθενείς, φροντιστές, γιατροί). Η αλληλεπίδραση των ασθενών με τη Symbiosis καταγράφεται συνεχώς, μέσω Cloud, επιτρέποντας την άμεση ενημέρωση περιθαλπόντων και ιατρών.

Το περιβάλλον του ασθενούς μπορεί με τον τρόπο αυτό να προγραμματίζει τις καθημερινές ασχολίες του, να επικοινωνεί με τη σχετική κοινότητα και να δέχεται ψυχολογική στήριξη, να παρακολουθεί την πορεία του ασθενούς έξω από το σπίτι και να ειδοποιείται σε περίπτωση κινδύνου (αποπροσανατολισμός, πτώση, κ.λπ.).  Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής, ο ιατρός διαχειρίζεται τους ασθενείς του ανά πάσα στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο μέσω ενός smartphone και της βάσης SymbioCloud.

Το έργο ανέπτυξαν οι Δημήτρης Μανδηλιώτης, Κώστας Τούμπας, Κατερίνα Κυπριώτη, Κική Κάζα, φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την επίβλεψη του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα.

Με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ο μέντορας της ομάδας Symbiosis, Αν. Καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, δήλωσε: "Το φετινό project Symbiosis, που στηρίζει την κοινωνία των ασθενών της Νόσου Alzheimer μέσω της τεχνολογίας, προτείνει μια κανονικοποίηση του περιβάλλοντος στις ανάγκες των χρηστών και όχι αντίστροφα."

Cosy SiTiSiS για την αντιμέτωπιση του υποσιτισμού

Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα που επιτρέπει τη δικτύωση και την απομακρυσμένη διαχείριση πληροφοριών για κοινοτικές τράπεζες σπόρων (seed or grain banks) διεθνών οργανισμών. Η πείνα και ο υποσιτισμός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, κυρίως στον αναπτυσσόμενο νότο, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλη τροφή να ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια.

Για την επίλυση του προβλήματος, διεθνείς οργανισμοί ιδρύουν κοινοτικές τράπεζες σπόρων (seed or grain banks) που επιτρέπουν τη διανομή, ανταλλαγή ή ακόμα και δανεισμό σπόρων, μειώνοντας έτσι τις ελλείψεις και το κόστος εισαγωγής τροφής από άλλες χώρες. Ωστόσο, η δυναμική του δικτύου δεν αναπτύσσεται στον μέγιστο βαθμό, λόγω ελλιπούς συντονισμού, μη έγκαιρης ενημέρωσης σχετικά με τα αποθέματα και ανεπαρκούς πληροφόρησης του κοινού σχετικά με δωρεές.

Το SiTiSiS λύνει τα προβλήματα αυτά, με τη μεθοδική οργάνωση και δικτύωση των τραπεζών σπόρων, την αυτόματη ενημέρωση των δοσοληψιών και την καινοτομική ευαισθητοποίηση του κοινού. Η διαχείριση των πληροφοριών γίνεται μέσω smartphones και τεχνολογιών φυσικής αλληλεπίδρασης (MS Kinect camera και QR codes). Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε περιβάλλον .NET και στηρίζεται σε πλατφόρμα Visual Studio.

Η κεντρική εφαρμογή διαχείρισης (στα κεντρικά γραφεία μίας περιοχής ή χώρας) απεικονίζει τη θέση όλων των τραπεζών σε χάρτη, παρέχει πληροφορίες για τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων ανά τράπεζα και τις δοσοληψίες που πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, ενώ, ταυτόχρονα, κρατά ιστορικό, επεξεργάζεται τα δεδομένα και παρέχει στατιστικά στοιχεία.

Ο διαχειριστής πλοηγείται εύκολα και γρήγορα μέσω μίας κάμερας MS Kinect, με απλές κινήσεις των χεριών χωρίς πληκτρολόγιο ή ποντίκι. Ο τοπικός διαχειριστής σαρώνει το QR code κάθε σάκου με σπόρους, μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό του, και αυτόματα καταγράφονται το είδος και η ποσότητα που εισέρχονται ή εξέρχονται από την τράπεζα.

Τα στοιχεία στέλνονται με 3G ή wifi στην κεντρική βάση και, έτσι, σε περίπτωση που το απόθεμα ενός είδους μειώνεται κάτω από το όριο ασφαλείας, στέλνεται ειδοποίηση (π.χ. αλλάζει το χρώμα της συγκεκριμένης τράπεζας στο χάρτη από πράσινο σε κόκκινο) και λαμβάνονται μέτρα.

Το ευρύ κοινό ενημερώνεται, μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook, σχετικά με τη λειτουργία των κοινοτικών τραπεζών σπόρων ενώ παράλληλα, μέσω μιας εξειδικευμένης εφαρμογής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεές.

Tο έργο ανέπτυξαν οι Δημήτρης Λεμπέσης, Μαριάννα Ναθαναήλ, Παναγιώτα  Σασματζόγλου, Αγγελική Σιαμπλή από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, υπό την επίβλεψη του Συμεών Ρετάλη Αναπληρωτή Καθηγητή στο ίδιο Τμήμα.  

Floffy (FLOwer Friend For You) για "λουλούδια - φίλους"

Πρόκειται για μια πρωτότυπη πλατφόρμα που αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και το Διαδίκτυο για να μεταμορφωθεί ένα φυτό σε "ηλεκτρονικό φίλο" που επικοινωνεί μαζί μας μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή κάποιας ταμπλέτας. Ο ηλεκτρονικός φίλος-λουλούδι μπορεί με τον τρόπο αυτό να μας ενημερώσει σχετικά με τις ανάγκες του για ήλιο, νερό και την κατάλληλη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα μας μαθαίνει πώς να το μεγαλώνουμε και να το περιποιούμαστε.

Η μεταφορά του λουλουδιού στον ηλεκτρονικό κόσμο οπτικοποιεί τη διαδικασία φροντίδας ενός φυτού και κινεί το ενδιαφέρον ακόμα και μικρών παιδιών (η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί με απλό τρόπο ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή από παιδιά πρώιμης σχολική ή προσχολικής ηλικίας). Το φυτό παύει να είναι κάτι άψυχο, αποκτά προσωπικότητα, νιώθει και μιλάει για τις ανάγκες του. Η πλατφόρμα της εφαρμογής διαθέτει κανόνες για την εξειδίκευση ανά φυτό-λουλούδι, αλλά και την εξατομίκευση ανά χρήστη.

Το έργο ανέπτυξαν οι Βασίλης Καμπούρης, Αριστείδης Κωνσταντάς, Λεμονιά Αργυρίου και Πηνελόπη Πετροπούλου από το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, υπό την επίβλεψη του Χαράλαμπου Πατρικάκη, Επικ. Καθηγητή του ίδιου Τμήματος.

Το έργο Symbiosis θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό της Microsoft. Σημειώνεται πως, σε προηγούμενους διαγωνισμούς, οι ελληνικές ομάδες είχαν εντυπωσιακές διακρίσεις: πέρυσι, η ομάδα Alaniarides κέρδισε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία "Interoperability Challenge", ενώ τα έργα "Sign2Talk" το 2005 και "SmartEyes" το 2004 είχαν κατακτήσει αντίστοιχα την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία "Σχεδιασμός Λογισμικού".

 


i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία: 10 βραβεία για πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια 

Δέκα πρωτότυπες ιδέες που προσφέρουν λύσεις σε καθημερινά θέματα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναδείχθηκαν στον διαγωνισμό "i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία" της Εθνικής Τράπεζας.

Oι βραβευθέντες του διαγωνισμού "i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία"

Ο διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν 467 άτομα με 307 προτάσεις, ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2012, στην Αθήνα. Στόχος του i-bank ήταν η ανάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών βασισμένων στις νέες τεχνολογίες και η προώθηση  της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε κυρίως στην ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 συμμετέχοντες ήταν κάτω των 40 ετών, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά διαθέτει καινοτόμες ιδέες, αλλά και όρεξη να συμμετέχει σε μία ανοικτή διαδικασία, ώστε να τις αναδείξει και να τις δει να υλοποιούνται.

Οι προτάσεις, που βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 49.000 ευρώ, είναι οι ακόλουθες:

i-kiosk: Ο ψηφιακός βοηθός για περίπτερα και mini-market

Tο πρώτο βραβείο, αξίας 20 χιλ. ευρώ, απονεμήθηκε στην εφαρμογή i-kiosk (www.i-kiosk.gr) που αναπτύχθηκε από τους Φώτη Κουτουβέλη, Ορέστη Ευάγγελου Τζανετή και Κωνσταντίνου Καζανή.

Πρόκειται για μια κάθετη και ολοκληρωμένη λύση μηχανοργάνωσης για περίπτερα και minimarkets, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες B2Β προώθησης προϊόντων και marketing.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα i-kiosk αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για κάθε περίπτερο, καθώς δυσκολίες της δουλειάς, όπως Επιστροφές Τύπου, Τύπωμα Αποδείξεων, Έλεγχος Υπαλλήλων, Οφειλές και άλλα πολλά γίνονται πλέον με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το i-kiosk απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιπτέρων, καταστημάτων ψιλικών ειδών, πρατηρίων Τύπου, mini markets, καταστημάτων μαναβικής, φούρνους και λοιπές επιχειρήσεις εντατικής λιανικής.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαθέτει εφαρμογές για: α) Πωλήσεις με ταχύτητα και ασφάλεια (απευθείας πωλήσεις/πωλήσεις με πίστωση, ακύρωση/διόρθωση παραγγελίας, επιστροφή ειδών, απευθείας εκτύπωση απόδειξης, πώληση Τύπου ή/και ταχυκίνητων προϊόντων μέσω ειδικά διαμορφωμένων μενού, ταμείο, σύνδεση με Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές), β) Προμηθευτές/πελάτες (καταχώρηση στοιχείων προμηθευτών/πελατών, αναλυτική οικονομική κίνηση, παραγγελία μέσω e-mail/sms, παρουσίαση πιστώσεων/πληρωμών ανά πελάτη), γ) Αποθήκη (ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, αυτοματοποιημένες διαδικασίες για εύρεση κέρδους/διαμόρφωση λιανικής τιμής, κατηγοριοποίηση προϊόντων, παρακολούθηση χαμηλού stock), δ) Στατιστικά στοιχεία (αναλυτική παρουσίαση εσόδων/εξόδων, γραφήματα καθαρού κέρδους, στατιστικά κίνησης προϊόντων), ε) Πρόταση παραγγελίας (μηνιαίο ημερολόγιο, υπενθυμίσεις, αποστολή sms σε πελάτες, σύστημα προειδοποίησης χαμηλού stock, εορτολόγιο με όλες τις ελληνικές γιορτές και αργίες, στ) Αυτοματοποιημένο σύστημα διαχείρισης Τύπου (αναλυτική καταγραφή των αντίτυπων που έχουν παραληφθεί/πωληθεί, πλήρης έλεγχος επιστροφών) και ζ) Υπάλληλοι-Βάρδιες (αναλυτική καταγραφή είσπραξης ανά βάρδια/υπάλληλο).

Αναβάθμιση της αισθητικής των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέσα από κλασικά/παραδοσιακά μοτίβα και χρώματα

H Μανταλένα Ανηψητάκη απέσπασε το δεύτερο βραβείο, αξίας 10 χιλ. ευρώ, για το έργο που αφορά το "πάντρεμα" της τεχνολογίας και με την παράδοση, με μοτίβα που μπορούν να προσαρμοστούν στις τοπικές κουλτούρες.

Προτείνονται φωτοβολταϊκά με σχήματα τον μαίανδρο, το κινέζικο παιχνίδι τάγκραμ και τα αραβουργήματα του μουσουλμανικού πολιτισμού.

Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια με ανίχνευση κίνησης από κάμερα (motion detection web cam) για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Tο τρίτο βραβείο, αξίας 6 χιλ. ευρώ, απονεμήθηκε στην ομάδα των Συμεών Ρετάλη, Πέτρου Γεωργιακάκη, Ιωάννη Αράπογλου, Μιχάλη Μπολουδάκη και Μιχάλη-Χρόνη Βολάνη.

Πρόκειται για μια καινοτομική προσέγγιση που αφορά την ανάπτυξη διαδραστικών παιχνιδιών τα οποία βασίζονται στη φυσική αλληλεπίδραση, δεν απαιτούν χειριστήριο, πληκτρολόγιο ή ποντίκι και αξιοποιούν κάμερες που ανιχνεύουν κίνηση και βάθος

ENTaSIS/ENTerprise Social Information-management System

Tο έργο του Κωνσταντίνου Χρηστίδη για τη Διαδικτυακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εταιρικής Πληροφορίας, με βάση τις λειτουργίες Κοινωνικού Λογισμικού και Συστημάτων Προτάσεων, απέσπασε το τέταρτο χρηματικό βραβείο αξίας 4 χιλ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα σύστημα λογισμικού, όπως το facebook, το οποίο αφορά την εσωτερική οργάνωση μιας εταιρείας. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανοικτό λογισμικό και αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση εταιρικής γνώσης. Οι χρήστες είναι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι εξωτερικοί συνεργάτες, οι προμηθευτές και οι πελάτες. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η επικοινωνία που αναπτύσσεται σε κοινωνικά δίκτυα προς όφελος του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Χρηματικά βραβεία 1.500 ευρώ απέσπασαν επίσης τα ακόλουθα έργα:

One Stop Shop
Πλατφόρμα για τυποποίηση και ηλεκτρονικό εμπόριο ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς απευθείας από έλληνες παραγωγούς στην παγκόσμια αγορά: Η πρόταση του Νίκου Αρκούδη απευθύνεται σε μικρής και μεσαίας κλίμακας παραγωγούς ελαιολάδου, ώστε, με συνοπτικές διαδικασίες, να τυποποιούν το προϊόν τους και να το διαθέτουν απευθείας στην παγκόσμια αγορά μέσω ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χρησιμοποιούνται τεχνικές web marketing, σύστημα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων, εφαρμογή για την ενημέρωση του πελάτη σχετικά με την προέλευση του προϊόντος που αγοράζει, σύστημα ανάπτυξης πελατολογίου, κ.ά.

FREEWISH.GR
Μέσο υλοποίησης δημιουργικών και καινοτόμων έργων: η πρόταση των Ελισάβετ Μίληση, Γιώργου Κάραλη και Ιωάννη Βενετικίδη αφορά σειρά υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση ενός έργου με crowdfunding (διαδικτυακή χρηματοδότηση), την προβολή του μέσα από κοινωνικά δίκτυα και την υλοποίησή του με επιλεγμένους συνεργάτες.

Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους να συγκεντρώνουν τις χορηγίες που χρειάζονται για να χρηματοδοτήσουν τα έργα τους στη μουσική, στον κινηματογράφο, στην τεχνολογία και σε άλλους δημιουργικούς τομείς. Αποστολή του είναι να προωθήσει τη χρηματοδότηση και να υποστηρίξει την υλοποίηση δημιουργικών και καινοτόμων έργων μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ενημερώνει και θα δίνει την ευκαιρία σε όλους να γίνουν κοινωνοί και χορηγοί των έργων αυτών.

Clustericus.com
Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση και την πραγματοποίηση συλλογικών αγορών μέσα από διαδικασίες & εργαλεία κοινωνικής διαδικτύωσης: το έργο αναπτύχθηκε από τους Αθανάσιο Μυστακίδη, Νικόλαο Παρούση και Νικόλαο Στεργίου και αφορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση και την πραγματοποίηση συλλογικών αγορών.

Αυτόματη μηχανή συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από βιομάζα σε μικρή κλίμακα:
η πρόταση του Κωνσταντίνου Μωραΐτη αφορά τη θερμότητα που παράγεται από την καύση βιομάζας. Πρόκειται για έναν αεροπορικό κινητήρα που καίει κλαδιά, τσόφλια, κουκούτσια, απόβλητα ξύλινων συσκευασιών, κ.λπ. Η καινοτομία που κάνει την ιδέα εφαρμόσιμη σε μικρή κλίμακα, με χαμηλό κόστος, είναι η μετατροπή turbo αυτοκινήτων σε κινητήριες μηχανές.

alzminder.com
Υλοποίηση εφαρμογής για Smartphone (με android) προσανατολισμένη σε ασθενείς της νόσου Alzheimer: η εφαρμογή alzminder.com του Χρίστου Ξενακίδη υποστηρίζει ασθενείς, φροντιστές και θεράποντες ιατρούς. 

Ο φροντιστής δημιουργεί εξατομικευμένες ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης και ο ασθενής αλληλεπιδρά κυρίως μέσω φωνητικών εντολών και κινήσεων. Η συσκευή αποστέλλει αυτόματα sms με τη γεωγραφική του θέση σε προκαθορισμένους παραλήπτες, αν βγει εκτός περιοχής που έχει προκαθοριστεί σε ψηφιακό χάρτη, ή μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, και παράλληλα προτρέπει με ηχητικό μήνυμα τον ασθενή να μην μετακινηθεί.

Internet TV
Αγορές με Κοινωνική Δικτύωση από την τηλεόραση: η πρόταση των Νικόλαου Τσάμη και Παναγιώτη Σαλωνίτη αφορά αγορές με κοινωνική δικτύωση από την τηλεόραση. Οι τηλεθεατές θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες μέσω της τηλεόρασής τους και, μάλιστα, θα βοηθούνται στις επιλογές τους από φίλους τους σε κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook. 


e-nnovation: 4ος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας-καινοτομίας για φοιτητές

Ο πανελλήνιος διαγωνισμός ψηφιακής επιχειρηματικότητας-καινοτομίας για φοιτητές e-nnovation 2011 διοργανώθηκε, για 4η συνεχή χρονιά, από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 107 ομάδες με περισσότερους από 250 φοιτητές από 23 Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ. Στην καθοδήγηση των φοιτητών και την αξιολόγηση των επιχειρηματικών πλάνων συμμετείχαν 50 επιστήμονες και ειδικοί στα θέματα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Ο διαγωνισμός, που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2011, πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), του Ινστιτούτου Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και τη Microsoft. Τα χρηματικά βραβεία των νικητών δόθηκαν από τον όμιλο Eurobank EFG και οι διακρίσεις από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι νικητές των βραβείων e-nnovation 2011 είναι οι ακόλουθοι:

i-kiosk (1η θέση)
Η εφαρμογή i-kiosk των Φώτη Κουτουβέλη, Κωνσταντίνου Καζανή (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ορέστη Ευάγγελου Τζανετή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), η οποία βραβεύτηκε και στον διαγωνισμό i-bank 2012, αφορά την αυτόματη διαχείριση των επιχειρησιακών πόρων περιπτέρων και minimarkets (αναλυτική περιγραφή της πλατφόρμας είναι διαθέσιμη παραπάνω).

sourceLair (2η θέση)
Η πλατφόρμα sourceLair αναπτύχθηκε από τους Πάρη Κασιδιάρη, Αντώνη Μανούση, Μάριο Κόγια, Θανάση Δαγκλή και Αντώνη Καλιπέτη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και αφορά λογισμικό που επιτρέπει σε προγραμματιστές να γράψουν και να μεταγλωττίσουν τον κώδικά τους με τη χρήση ενός φυλλομετρητή (browser). Τα απαραίτητα εργαλεία για κάθε προγραμματιστή συγκεντρώνονται και διατίθενται μέσα από το διαδίκτυο.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον για τη συγγραφή προγραμμάτων λογισμικού, σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, δεν χρειάζεται κάποιος να στήσει ένα ολόκληρο περιβάλλον μεταγλώττισης και διαχείρισης στον υπολογιστή του, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει το sourceLair με βάση το μοντέλο software-as-a-service, ακόμη και από το κινητό του.

GPSArt (3η θέση)
Η πρόταση των Σταύρου Λουνή και Δέσποινας Ανδρεάδου (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) αφορά την παραγωγή χαρτογραφικής τέχνης με τεχνολογία GPS. Οι υπηρεσίες επικεντρώνονται σε καταναλωτές (π.χ. προσωποποιημένη τέχνη τοποθεσίας) και επιχειρήσεις (π.χ. γραφική αναπαράσταση της επίδοσης ενός προϊόντος). Για παράδειγμα, ένας τουρίστας μπορεί να ξεναγηθεί στην πόλη χρησιμοποιώντας τη διαδρομή που προκύπτει από το GPSArt σχέδιο του εκάστοτε μνημείου.

apiculate (3η θέση)
Το λογισμικό apiculate (Open Source API Generator Platform with Linked Data Extensions) που ανέπτυξαν οι Κωνσταντίνος Ντονάς (Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) και Χρυσούλα Παπάζογλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) επιτρέπει την αυτόματη μεταφορά δεδομένων μεταξύ διαφορετικών συστημάτων και τη διαλειτουργικότητα διαδικτυακών εφαρμογών.

Δίνει τη δυνατότητα σε οργανισμούς και προγραμματιστές να φτιάξουν εύκολα και γρήγορα τη δική τους ισχυρή, ευέλικτη πλατφόρμα διασύνδεσης συστημάτων, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για αντιστοίχιση, συγκέντρωση και ανταλλαγή δεδομένων. Μέσω του apiculate και των εργαλείων που παρέχει, κάνοντας εκτεταμένη χρήση HTML5, δημιουργούνται οι κατάλληλες διεπαφές (API’s) για την αυτοματοποιημένη άντληση δεδομένων από εξωτερικά συστήματα καθώς και δυνατότητες για σύνθετη αναζήτηση.

freeWISH (διάκριση κοινωνικής προσφοράς)
Η πρόταση των Ελισάβετ Μίληση (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Γιώργου Κάραλη (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Ιωάννη Βενετικίδη (Πανεπιστήμιο Πειραιά), που βραβεύτηκε και στον διαγωνισμό i-bank, αφορά μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης έργων (αναλυτική περιγραφή είναι διαθέσιμη παραπάνω).

δες το ecoνομικά (διάκριση κοινωνικής προσφοράς)
Το έργο αναπτύχθηκε από τους Χαράλαμπο Μπατουδάκη, Ξανθίππη Νερατζούλη και Κωνσταντίνα Τσακιράκη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και αφορά ένα portal με στόχο την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης.

Οι χρήστες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με το αποτύπωμα που έχει μια καθημερινή τους δραστηριότητα περιβαλλοντικά και οικονομικά. Ταυτόχρονα θα μπορούν να λαμβάνουν απόλυτα εξατομικευμένες προτάσεις σχετικά με εναλλακτικούς τρόπους δράσης ή εκτέλεσης των επιλεγόμενων δραστηριοτήτων με μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.

Σημειώνεται πως ο 5ος φοιτητικός διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας e-nnovation 2012 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (η κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου γίνεται μέχρι 15 Ιουλίου 2012 και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική παρουσίαση των καλύτερων ιδεών).


"Οδύσσειες Καινοτομίας 2012": από την επιστημονική γνώση σε καινοτόμα προϊόντα

Τέσσερα πρωτότυπα επιχειρηματικά σχέδια διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας "Οδύσσειες Καινοτομίας 2012", που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η αλληλεπίδραση ανθρώπων, ιδεών και τεχνολογιών για τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Όπως επισημαίνει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας "Οδύσσειες Καινοτομίας 2012", Καθηγητής Μ. Κοντομηνάς: "Η προσπάθεια αυτή γίνεται για πρώτη φορά με αυτόν τον οργανωμένο τρόπο στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υλοποιούνται σχεδόν σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ."

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΕΤΕΠΗ), Φίλιππος Πομώνης, επισήμανε ότι το ΕΤΕΠΗ θα αγκαλιάσει όλους τους φιναλίστ και θα τους βοηθήσει να εγκατασταθούν στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Οι τέσσερεις ομάδες που βραβεύτηκαν στις 15 Μαΐου 2012, είναι οι ακόλουθες:

Electrochemical & Analytical Services El.A.S (1ο βραβείo)

Το επιχειρηματικό σχέδιο αφορά τη δημιουργία μιας εταιρείας έντασης γνώσης (τεχνοβλαστού) για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων έρευνας στον τομέα της ηλεκτροχημείας και αναλυτικής χημείας. Η Εl.A.S δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη φορητών ηλεκτρονικών διατάξεων, εκτυπωμένων αισθητήρων και λειτουργικών υλικών για χρήση σε διάφορες αναλυτικές εφαρμογές.

Το σχέδιο εκπονήθηκε από τους Μ. Προδρομίδη, Κ. Ευσταθίου, Κ. Σταλίκα και Α. Οικονόμου, μέλη ΔΕΠ στο εργαστήριο αναλυτικής χημείας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αθηνών.

Quick Response & Eureka QReca (2ο βραβείο)

Στόχος του σχεδίου είναι ο εμπλουτισμός του πραγματικού κόσμου με πληροφορίες από τον ψηφιακό, δίνοντας μία επαυξημένη εμπειρία στο χρήστη του διαδικτύου. Πρόκειται για μια πλατφόρμα-γέφυρα μεταξύ προγραμματιστών και απλών χρηστών.

Από τη μία πλευρά, χρήστες με υψηλή τεχνογνωσία προγραμματίζουν στην πλατφόρμα, και, από την άλλη, απλοί χρήστες που χρησιμοποιούν τις μικρο-εφαρμογές για να προβάλουν την πληροφορία. Η διασύνδεση αυτή γίνεται με απλό και εύκολο τρόπο, καθώς το ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή αυτή, καθαυτή, αλλά η πληροφορία που διαχέει. Η ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει κάποιες δοκιμαστικές εφαρμογές για να βοηθήσει την καμπάνια προώθησης τοπικού οινοποιείου να αναπτυχθεί στην αγορά της Κίνας.

Συντελεστές της ομάδας είναι οι Δ. Γερογιάννης (υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Κ. Αθανασίου, (Διεθνολόγος-Οικονομολόγος με ειδίκευση στην εξαγωγική και διαδικτυακή προώθηση), Θ. Γερογιάννης (απόφοιτος του Τμήματος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και Χ. Νίκου (Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Omniscient (3ο βραβείο)

Η επιχειρηματική ιδέα αφορά την εκμετάλλευση ενός συστήματος εντοπισμού κινητού τηλεφώνου στο χώρο, με μοναδικό δεδομένο τον τηλεφωνικό του αριθμό, χωρίς προηγούμενη εγκατάσταση λογισμικού, χωρίς χρήση GPS και χωρίς συνεργασία με τον πάροχο. Η καινοτόμος αυτή λύση λειτουργεί για κάθε είδος κινητού, ανεξαρτήτως μοντέλου και λειτουργικού συστήματος, και μπορεί να παρέχεται ως υπηρεσία ή έτοιμο προϊόν.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε από τους Ι. Ανδρουλιδάκη (διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ν.  Ανδρουλιδάκη και Η. Μπαγλατζή (ειδικοί στις τεχνολογίες αιχμής και το ηλεκτρονικό επιχειρείν)

iSign - Ευφυές Λογισμικό Εκμάθησης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Άνευ Διδασκάλου (4ο βραβείο)

Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία λογισμικού που βοηθά στην εκμάθηση νοηματικής γλώσσας και, κυρίως, στην πρακτική εξάσκηση του διδασκόμενου. Όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς, οι μαθητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν πραγματοποιούν τις σχετικές ασκήσεις σωστά, χωρίς την επίβλεψη δασκάλου. Η εφαρμογή προσφέρει στον χρήστη ένα απλό περιβάλλον, όπου θα επιλέγει μια λέξη που θέλει να "εξασκήσει", θα τη νοηματίζει μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή και το σύστημα αναλαμβάνει να αξιολογήσει την προσπάθεια του χρήστη ως σωστή ή λάθος.

Η ομάδα αποτελείται από τους Α. Βόγκλη, Σ. Ζαφείρη, ο Β. Χασάνης και Κ. Βόγκλης, πτυχιούχους και μεταδιδακτορικούς συνεργάτες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.