Πρωτοβουλία ΣΕΒ για μία νέα βιομηχανική πολιτική, με προτάσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με Καινοτομία.

Tα αποτελέσματα Έρευνας σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης και τις τεχνολογικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα 'Παραγωγική Ανασυγκρότηση με Καινοτομία. Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα' που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και το ΕΜΠ - Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν οι παράμετροι μίας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένη την επαναφορά της βιομηχανικής πολιτικής στη σημερινή ευρωπαϊκή ατζέντα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΕΒ για τη νέα βιομηχανική πολιτική και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας είχε θέμα 'Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα. Οι επιχειρήσεις που δείχνουν τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση'. Την εναρκτήρια ομιλία υλοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ τόνισε το γεγονός ότι 'η πραγματική έξοδος από την κρίση και προς την ανάπτυξη περνάει μόνο από την αναγέννηση της πραγματικής οικονομίας, με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία'.

Ο Αγγελος Τσακανίκας, διευθυντής έρευνας του ΙΟΒΕ, μίλησε για την χαρτογράφηση του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που υλοποιήθηκε στις 2.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ-Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής του ΣΕΒ για τη συστηματική παρακολούθηση των επιδόσεων και των προοπτικών των ελληνικών επιχειρήσεων. Βασικό συμπέρασμά της έρευνας είναι ότι σημεία κλειδιά για τις επιδόσεις των επιχειρήσεων αποτελούν το μέγεθος, η εξωστρέφεια και το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Oπως μάλιστα επισημαίνεται στην έρευνα, παρά την πρωτοφανή σε διάρκεια και βάθος οικονο΅ική κρίση, στη χώρα εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ένας αριθ΅ός επιχειρήσεων που επιβιώνουν, προσαρ΅όζονται, καινοτο΅ούν και στρέφονται στις αγορές του εξωτερικού. Οι επιχειρήσεις αυτές δη΅ιουργούν πυρήνες βιο΅ηχανικής δραστηριότητας, οι οποίοι, σε συνδυασ΅ό ΅ε σύγχρονες ανταγωνιστικές υπηρεσίες αποτελούν ελπιδοφόρες εστίες ανάπτυξης.

Ειδικότερα: α) Το ΅έγεθος των επιχειρήσεων καθορίζει σε ΅εγάλο βαθ΅ό την καινοτο΅ική επίδοση, την εξαγωγική συ΅περιφορά, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη δραστηριότητας, β) Οι εξαγωγές στηρίζουν τον οικονο΅ικό δυνα΅ισ΅ό των επιχειρήσεων, γ) Το κατάλληλα εκπαιδευ΅ένο προσωπικό έχει ά΅εση σχέση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης και σε παράλληλες συνεδρίες με τη συμμετοχή εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, της δημόσιας διοίκησης και ακαδημαϊκών συζητήθηκαν οι επιχειρηματικές προοπτικές και τεχνολογικές προτεραιότητες, σε επτά σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας:

  • Βιομηχανία Παραγωγής Ενέργειας: Για μία ανταγωνιστική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
  • Περιβαλλοντική Βιομηχανία: Καινοτόμος, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
  • Δομικά Προϊόντα και Μεταλλικές Κατασκευές: Δύο παραδοσιακοί τομείς σε νέες αγορές με νέα προϊόντα
  • Παραγωγική Αλυσίδα Τροφίμων: Δυναμική ανάπτυξη και αξιοποίηση της παράδοσης
  • Τομέας ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών): Τυποποιημένα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνείς αγορές
  • Υγεία: Δυναμικές εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
  • Έτοιμο Ένδυμα και 'Δημιουργική' Βιομηχανία (Creative Industries): Νέες τεχνολογίες και ευέλικτος σχεδιασμός απάντηση στον ανταγωνισμό κόστους

Τέλος, η τρίτη ενότητα της ημερίδας με τίτλο: 'Μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική για την Ελλάδα', ξεκίνησε με την ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της βιομηχανικής πολιτικής και αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει το Υπουργείο για τους επόμενους μήνες. Ακολούθησε ο keynote speaker κ. Ιωσήφ Σηφάκης, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης (EPFL), Βραβείο Turing 2007, ο οποίος μίλησε 'για μια Εθνική Στρατηγική Καινοτομίας'. Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου του ΣΕΒ κ. Χάρη Κυριαζή, με θέμα: 'η προσαρμογή της ανάπτυξης της χώρας στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για μία σύγχρονη βιομηχανική πολιτική'.

Ση΅ειώνεται ότι ο ΣΕΒ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί Μηχανισ΅ό Παρακολούθησης των Επιδόσεων και Προοπτικών των Ελληνικών Επιχειρήσεων και του ευρύτερου επιχειρη΅ατικού περιβάλλοντος ΅ε στόχο να εκτι΅ήσει τις ΅εταβολές που συντελούνται σε ση΅αντικούς το΅είς ? αλυσίδες αξίας της ελληνικής παραγωγικής οικονο΅ίας και να δια΅ορφώσει προτάσεις πολιτικής που αφορούν στις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων.