Ημερίδα ΕΚΤ για το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο: Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Ερευνητικό Δυναμικό και Περιφέρειες της Γνώσης

19.10.2011

Ενημερωτική ημερίδα για τις νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων ΕΚΤ, 09.30-15:15). Η ημερίδα θα καλύψει τα προγράμματα 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες', 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης', τα οποία υποστηρίζει το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής.

Στόχος της ημερίδας είναι η κινητοποίηση και η υποστήριξη της ελληνικής ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του 7ου ΠΠ.

H πρωινή συνεδρία (9.30-12.00) αφορά το πρόγραμμα 'Κοινωνικο-οικονομικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (SSH)', το οποίο καλύπτει την έρευνα σχετικά με πολύπλοκες και αλληλένδετες κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο Δρ Philippe Keraudren, Προιστάμενος του Τμήματος Οριζόντιων Θεμάτων και Συντονισμού στη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, θα παρουσιάσει τις τρεις ανοικτές προκηρύξεις του προγράμματος, με συνολικό προϋπολογισμό 125,5 εκατ. ευρώ και καταληκτικές ημερομηνίες στις 2 και 28 Φεβρουαρίου 2012.

Στην απογευματινή συνεδρία (12.00-15.15), ο Δρ Δημήτρης Κορπάκης, Επικεφαλής του τμήματος 'Περιφερειακή Διάσταση της Καινοτομίας' της Γενικής Διεύθυνσης 'Έρευνα και Καινοτομία' της ΕΕ θα παρουσιάσει τις τρέχουσες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων των προγραμμάτων 'Ερευνητικό Δυναμικό (REGPOT)' και 'Περιφέρειες της Γνώσης (REGIONS)', με συνολικό προϋπολογισμό 84,56 εκατ. ευρώ (προβλέπεται επιπλέον προϋπολογισμός για το 2013) και καταληκτικές ημερομηνίες στις 3 και 31 Ιανουαρίου 2012.

Το πρόγραμμα REGPOT αφορά τη χρηματοδότηση άριστων ερευνητικών ομάδων στις περιφέρειες σύγκλισης για την ενίσχυση του δυναμικού τους (ανθρώπινο δυναμικό, τεχνολογικός εξοπλισμός, δικτύωση, στρατηγική για πνευματικά δικαιώματα, κ.ά.). Το πρόγραμμα REGIONS χρηματοδοτεί τη διακρατική συνεργασία ερευνητικών περιφερειακών clusters στους τομείς της Πληροφορικής (Ψηφιακό Θεματολόγιο της ΕΕ) και της Ενέργειας (Αποτελεσματική χρήση των πόρων).

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές Εθνικοί Εκπρόσωποι των προγραμμάτων, αξιολογητές της ΕΕ και συντονιστές/εταίροι έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από τα παραπάνω προγράμματα.

H είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 40 ανά συνεδρία. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΚΤ. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του ΕΚΤ: http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2011-11-07/index.html