Βήμα διαλόγου στο Φόρουμ 'Ψηφιακή Ελλάδα 2020'

07.07.2010

Το Φόρουμ 'Ψηφιακή Ελλάδα 2020' (www.digitalgreece2020.gr) αποτελεί ένα νέο βήμα διαλόγου για τις πολυπληθείς διαδικτυακές ομάδες που θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Αυτό υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου, στην Αθήνα.

Το Φόρουμ είναι ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους (στελέχη από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς) να διαμορφώσουν προτάσεις πολιτικής προς την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς και την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα, για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και τους στόχους που πρέπει να τεθούν για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να σχολιάζουν, να συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο, να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας, να αξιοποιούν εργαλεία web 2.0. Σκοπός του Φόρουμ είναι η αξιοποίηση ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων και η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής στους τομείς: Κοινωνία-Καθημερινότητα, Οικονομία-Ανάπτυξη, Δημόσια Διοίκηση-Διακυβέρνηση, Καινοτομία-Έρευνα, Παιδεία-Πολιτισμός. Περισσότερες πληροφορίες για τις δυνατότητες συμμετοχής, τις ομάδες εργασίας και τα υποστηρικτικά εργαλεία θα ανακοινωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας, o Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Στέφανος Γκρίτζαλης και o Συντονιστής του Φόρουμ Θόδωρος Καρούνος παρουσίασαν τους στόχους της νέας αυτής πρωτοβουλίας που βασίζεται στη συμμετοχή ενεργών πολιτών. Ακολούθησε παρουσίαση και συζήτηση για την πολιτική και αναπτυξιακή διάσταση του Φόρουμ.

Ο Υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στους ενεργούς πολίτες που καθίστανται πλέον συνομιλητές επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, ενώ ευχήθηκε το Φόρουμ να τύχει ευρύτερης αποδοχής και να λειτουργήσει ως αυτόνομος θεσμός για πολλά χρόνια, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ψηφιακή ανάπτυξη. Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας τόνισε πως οδηγός στην προσπάθεια αυτή είναι η ευρωπαϊκή ψηφιακή ατζέντα 2020 που έχει υιοθετήσει η ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ στα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στόχος των εργασιών της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να καθορίσει, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τους κανόνες λειτουργίας του Φόρουμ, τους επιμέρους άξονες δράσης, το θεματικό αντικείμενο και τα παραδοτέα των ομάδων εργασίας, σύμφωνα με τους στρατηγικούς του στόχους. Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2010 οπότε και θα παρουσιαστούν τα πρώτα πορίσματα και θα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία του Φόρουμ 'Ψηφιακή Ελλάδα 2020'.

Το Φόρουμ θα παρακολουθεί διάφορες άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες, όπως η Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το έργο φορέων όπως το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), δράσεις όπως το opengov.gr, labs.opengov.gr κ.λπ. Επιπλέον θα αξιοποιούνται κανάλια συμμετοχής και ενημέρωσης του κοινού, όπως το Τwitter και το Facebook.

Το Φόρουμ λειτουργεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Περισσότερα για την εκδήλωση και τη δυνατότητα συμμετοχής στο Φόρουμ είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο: http://www.digitalgreece2020.gr