Διαγωνισμός και Εικαστική Έκθεση 'Έρευνα και Τέχνη' στo πλαίσιο του συνεδρίου ICRIS2014

14.02.2014

Διαγωνισμός και έκθεση με θέμα 'Έρευνα και Τέχνη' θα πλαισιώσουν το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ερευνητικών Υποδομών, το οποίο διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ερευνητικό Κέντρο 'Αθηνά' και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, 2-4 Απριλίου 2014). Στόχος του διαγωνισμού και της εικαστικής έκθεσης είναι να προσκαλέσουν τους καλλιτέχνες να αντιμετωπίσουν την έρευνα και την επιστήμη ως πηγή έμπνευσης, καθώς και να ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να δουν το έργο τους υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, ή ακόμα να ενισχύσουν την υφιστάμενη κατανόηση του έργου τους ως μορφή τέχνης.

Η καινοτομία στην πρωτοβουλία αυτή είναι το γεγονός ότι θα επιδεικνύει έργα όχι μόνο καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα αποτελέσματά και τη διαδικασία της έρευνας, αλλά θα δίνει, επίσης, μια ιδέα για το πώς οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα ερευνητικά τους ευρήματα από μια πιο καλλιτεχνική σκοπιά. Για παράδειγμα, η απεικόνιση ενός βακτηριδίου ή η μελέτη ενός φυσικού φαινομένου εάν παρουσιαστούν απομονωμένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα σχηματίσουν μια ισχυρή εικόνα, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αφηρημένη τέχνη.

Η τέχνη ενδιαφερόταν πάντα για την έρευνα και την επιστήμη: από την Αναγέννηση και τον Λεονάρντο ντα Βίντσι με τα έργα που εμπνεύστηκε από τους νόμους της φυσικής, στον εικοστό αιώνα και τους σουρεαλιστές που άντλησαν εικόνες από τον Φρόυντ και το ασυνείδητο, στον σύγχρονο αμερικανό Τζέιμς Ταρρέλλ, ο οποίος δημιουργεί έργα που σχετίζονται με τις οφθαλμαπάτες του φωτός, και τον νέο κινέζο Γου Τζουχούι, που ασχολείται με τις εικαστικές πτυχές των νευροεπιστημών, οι καλλιτέχνες γοητεύονται από την έρευνα και την επιστήμη και επηρεάζονται βαθιά στο έργο τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όμως μπορεί να αποδειχτεί και η δημιουργική προσέγγιση της τέχνης από ερευνητές και επιστήμονες.

Προθεσμία για την υποβολή των έργων έχει οριστεί η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, στον διαγωνισμού, αποδεκτά προς συμμετοχή κρίνονται τα έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες και video art, ενώ το πρώτο βραβείο ανέρχεται στα 4.000 ευρώ.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ενήλικες, σε διεθνή κλίμακα, από τον καλλιτεχνικό ή τον ερευνητικό-επιστημονικό χώρο, καθώς και σε ενήλικες από οποιοδήποτε πεδίο ενασχόλησης, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν εικαστικά έργα που να συνδέουν την έρευνα και την επιστήμη με την τέχνη. Τα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση θα επιλεγούν από τριμελή κριτική επιτροπή (τα ονόματα των μελών της θα ανακοινωθούν σύντομα).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.icri2014.eu/research-art-competition.