Η ΕΕ αναζητά εμπειρογνώμονες για τη σύσταση του Expert Group του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus

13.03.2014

Η ΕΕ αναζητά ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για τη σύσταση του Copernicus Expert Group, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus, το οποίο παλαιότερα ήταν γνωστό ως πρωτοβουλία GMES (Παγκόσμια παρακολούθηση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας). Στόχος της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα παρέχουν συμβουλές σχετικά με την εξέλιξη και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Copernicus.

Οι εμπειρογνώμονες που θα επιλεγούν για το Copernicus Expert Group θα ενημερώνουν την ΕΕ σχετικά με την τεχνική και επιστημονική πρόοδο του προγράμματος Copernicus, αξιολογώντας την σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος, θα παρακολουθούν τις τεχνικές και επιστημονικές εξελίξεις στους σχετικούς τομείς, θα προτείνουν τρόπους για την αξιοποίησή τους στο πρόγραμμα και θα συμβουλεύουν για τη βελτίωση των επιδόσεων και τις μελλοντικές κατευθύνσεις του προγράμματος.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Copernicus Expert Group απευθύνεται σε ειδήμονες στους σχετικούς τομείς του προγράμματος Copernicus από όλες τις χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προϋπόθεση για τους υποψηφίους είναι η τριετής, τουλάχιστον, εμπειρία στα πεδία της έρευνας, της ακαδημίας, της βιομηχανίας, της διακυβέρνησης και της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική μορφή έως τις 28 Μαρτίου 2014.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Copernicus αποτελείται από μια σειρά υπηρεσίες που συλλέγουν στοιχεία και παρέχουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας δορυφόρους και επίγειους αισθητήρες για την παρατήρηση του περιβάλλοντος και των φυσικών φαινομένων στον πλανήτη. Το πρόγραμμα Copernicus δεν είναι μόνο ένα εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ευρωπαίων πολιτών, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να αποτελέσει βασικό παράγοντα της στρατηγικής της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Copernicus συμβαλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι υλικές ζημίες. Παρέχει επίσης αξιόπιστες πληροφορίες για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, συμβάλλει στη βελτίωση της διαχείρισης των φυσικών πόρων, παρακολουθεί την ποιότητα της ατμόσφαιρας και των ωκεανών, βοηθά στη βελτιστοποίηση των γεωργικών δραστηριοτήτων και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.